DomovPrehranaHren – odličen naravni antibiotik, ki priskoči na pomoč pri težavah z...

Hren – odličen naravni antibiotik, ki priskoči na pomoč pri težavah z dihali

Sodobne znanstvene študije pogosto potrjujejo tisto, kar so naši predniki vedeli povsem intuitivno. Eden takšnih primerov je dognanje o tem, da je hren izjemno učinkovit naravni antibiotik. Z njim si lahko tako pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Pogosto se hren še posebej priporoča za hitrejše in lažje premagovanje težav z dihali. Tako so pripravki na osnovi hrena zelo koristni tudi pri prehladu. V nadaljevanju vas čaka nekaj zanimivih namigov za uporabo hrena kot naravnega zdravila …

Hren - naravni antibiotik

- Oglas -

O izjemni zdravilni moči hrena

Tisto, kar dela naravne antibiotike tako privlačne, je seveda dejstvo, da njihova uporaba načeloma ni povezana z nezaželenimi stranskimi učinki. Podobno velja tudi za hren, ki se lahko med drugim uporablja tudi pri okužbah sečil. Hren poleg tega sodi tudi med živila, ki lahko pomembno prispevajo k zmanjšanemu tveganju za različne vrste raka, gre pa tudi za izjemen vir vitamina C. S hrenom si lahko pomagate tudi v primeru prekomernega zadrževanja vode v telesu, obenem pa je to tudi živilo, ki poskrbi za boljšo prekrvavitev. Izjemno učinkovitost hrena potrjuje tudi precej znanstvenih raziskav – še posebej ko gre za lajšanje težav z dihali in sečili. Ne le da hren pomaga pri uničevanju škodljivih bakterij, ampak tudi zmanjša verjetnost za ponovitev okužbe. S pomočjo hrena bo prišlo do hitre sprostitve dihalnih poti oziroma do redčenja in izločanja sluzi, kar bo olajšalo dihanje, če vas muči prehlad, vnetje sinusov ipd.

Priporočljivo je sicer, da začnete z uživanjem hrena oziroma pripravkov na osnovi hrena že ob prvih simptomih težav z dihali. Nekateri si s hrenom pomagajo tudi pri bolečinah, povezanih z artritisom – v tem primeru so učinkoviti predvsem pripravki za zunanjo uporabo. Hren lahko uživate samostojno, za še boljši učinek pa vam priporočamo kombiniranje z nekaterimi drugimi sestavinami. Seveda je najbolje, da zaužijete surov hren, saj lahko toplotna obdelava uniči precej koristnih snovi. Čeprav je lahko hren izjemno učinkovita naravna pomoč pri številnih težavah, z njim vseeno ne smete pretiravati, saj lahko prevelike količine razdražijo želodec ipd.

hren

- Oglas -

Naravno zdravilo za odmašitev sinusov: hren + jabolčni kis

Sestavine:

  • kos hrena (približno 20-centimetrski),
  • 2 žlici vode,
  • 1 žlica jabolčnega kisa in
  • ščepec soli.

Postopek priprave in uporaba:

Hrenovo korenino najprej olupite in jo narežite na manjše kose. Stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte vodo, jabolčni kis in sol. Dobro zmešajte. Premestite v steklen kozarec in pojejte eno žličko približno 3-krat dnevno, če imate težave z zamašenim nosom oziroma sinusi.

Guacamole malo drugače: hren + avokado

Sestavine:

  • 2 srednje velika avokada,
  • 4 žlice sveže naribanega hrena.
  • 1 srednje velika limeta ter
  • sol in poper po okusu.

Postopek priprave:

Avokado najprej olupite in pretlačite. Dodajte še druge sestavine in dobro premešajte. Postrezite kot pomako. Kdo pravi, da ne moremo združiti zdravja in kulinaričnih užitkov! Ta malce drugačen guacamole z dodatkom hrena je izvrsten dokaz, da je to vsekakor mogoče …

- Oglas -

Hrenov čaj

Čeprav vam je hren verjetno dobro poznan, pa najbrž še niste slišali za hrenov čaj. Vendar je tudi to ena izmed možnosti uporabe. Potrebujete 2 decilitra vode, 10 gramov sveže naribanega hrena in 5 gramov naribanega ingverja. Najprej zavrite vodo, ki jo nato prelijte po ingverju in hrenu. Počakajte približno 20 minut, nato pa mešanico precedite in čaj popijte.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -