DomovZdravjeZnaki prekomernega zadrževanja vode v telesu

Znaki prekomernega zadrževanja vode v telesu

Naše telo nujno potrebuje tekočino za številne življenjsko pomembne funkcije. Vendar pa lahko nastane težava, če se prične v telesu oziroma v določenih delih telesa kopičiti prekomerna količina vode. Za prekomerno zadrževanje vode v medceličnem prostoru oziroma tkivu med celicami se uporablja tudi poimenovanje edem. Ta je lahko povezan tudi z drugimi težavami – na primer s prekrvavitvijo, jetri, ledvicami ali srcem.

- Oglas -

Težave z zastajanjem vode imajo sicer pogosteje ženske kot moški, še posebej med menopavzo in nosečnostjo. Prekomerno zadrževanje vode v telesu pa je nasploh zelo značilno za ljudi, ki večino svojih dni presedijo. Predstavljamo vam najbolj tipične znake tega pojava, obenem pa tudi nekaj osnovnih ukrepov, s katerimi lahko preprečite težavo.

Otekle noge

Otekanje nog in gležnjev

Verjetno najbolj značilen znak, da se v vašem telesu zadržujejo prekomerne količine vode, je otekanje okončin, še posebej nog. Običajno zaznamo, da so gležnji in stopala nenavadno otekli. Posledično pride do občutkov utrujenosti in težave pri gibanju.

- Oglas -

Mišični krči v nogah

V nogah se lahko zaradi zadrževanja prevelikih količin vode pojavijo tudi neprijetni krči. Pogosto te krče spremljajo tudi bolečine. Tudi mišični krči prispevajo k občutku oslabljenosti nog in otežujejo normalno gibanje.

Napihnjenost trebuha

Posledica zadrževanja vode je lahko tudi nenavadno napihnjen trebuh. Gre za simptom, ki je sicer lahko povezan tudi z drugimi težavami. Večina ljudi sicer najprej pomisli, da so se zredili, a ko razmislijo o svojih navadah, povezanih s prehrano in gibanjem, ugotovijo, da v zadnjem obdobju ni prišlo do bistvenih sprememb.

Poviševanje telesne teže

Seveda lahko pride zaradi prevelikih količin nakopičene vode v telesu, natančneje v medceličnih tkivih, tudi do sprememb pri številki, ki jo uzrete na tehtnici. Telesna teža se lahko precej poveča, razne diete pa v tem primeru seveda niso rešitev, saj je pomembno predvsem to, da odpravite vzrok, zaradi katerega prihaja do zadrževanja vode.

Otekanje obraza

Še en del telesa, ki je zelo pogosto prizadet, če se v telesu kopičijo prekomerne količine vode, je naš obraz oziroma glava. Običajno se spremembe najbolj poznajo okoli ličnic, otekati pa lahko začnejo tudi veke. Tudi nasploh postane obraz bolj zaobljen.

Kako lahko ukrepate?

Eden od osnovnih ukrepov, da preprečimo prekomerno zadrževanje vode v telesu, je ta, da popijemo dovolj tekočine. Morda se zdi to v nasprotju z vašo intuicijo, vendar je kopičenje vode pogosto povezano prav z dehidracijo. Priporočljivo je tudi, da omejite vnos soli, natančneje natrija. Seveda vam lahko pomaga tudi redna telovadba. Pri blažjih oblikah težave si lahko pomagate tudi z različnimi naravnimi diuretiki, na primer s pripravki na osnovi peteršilja ali zelene. Če morate po eni strani omejiti uživanje natrija, pa se po drugi strani priporoča povečan vnos kalija (dober vir so na primer banane). Izogibajte se napitkom, ki prispevajo k dehidraciji – v to kategorijo sodijo predvsem alkoholne pijače in kofeinski napitki. Obenem se izogibajte tudi pretesnim oblačilom in poskrbite za redne odmore med sedečim delom.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -