DomovKlub MamaPorod in nosečnost5 skrivnosti, ki bi jih morale poznati vse mame novorojenčkov

5 skrivnosti, ki bi jih morale poznati vse mame novorojenčkov

Obdobje po rojstvu otroka – še posebej če gre za prvorojenca – je lahko za mnoge ženske zelo naporno. Poskusi, da bi vsrkale vse »nujne« informacije, se pogosto sprevržejo v paniko. Naj vas potolažimo: v resnici stvari niso tako naporne, kot se morda zdi na prvi pogled. Vas zanima, kaj vam sporočajo mame, ki so že prestale to obdobje? To so male skrivnosti za zadovoljno materinstvo!

- Oglas -
Novorojenec

Ne obremenjujete se tako zelo z otrokovim spanjem in hranjenjem

Seveda obstaja nekaj primerov, ko morajo biti starši zelo pozorni na naraščanje otrokove teže, beležiti posamezne obroke ipd. Vendar so to izjeme, ne pravilo. Večinoma velja, da se novopečene mame pogosto pretirano obremenjujejo z otrokovim prehranjevanjem. Preveč obremenjevanja oziroma stresa pa lahko na koncu privede celo do težav s količino vašega mleka. Ženske, ki so že prestale to obdobje, tako večkrat povedo, da bi mlajši različici sebe svetovale, naj se bolj sprosti in uživa v tem obdobju. Podobno velja tudi za spanje novorojenčka. Namesto da se obremenjujete z urniki oziroma pravili in postanete tesnobni ob vsakem najmanjšem odstopanju od teh smernic, raje upoštevajte, da je spanje pri vsake otroku nekaj specifičnega. Poskušajte se prilagoditi otrokovemu naravnemu bioritmu – in si tudi sami privoščiti čim več spanca, ko otrok spi.

Ne skrbite glede tega, da bi razvadili novorojenčka

Verjetno vsaka novopečena mama vsaj enkrat sliši »dobronameren nasvet«, da bo s svojim početjem razvadila dojenčka. Morda vam celo svetujejo, da morate pustiti otroka, ki joče, da se potolaži sam. Seveda gre tu za otrokovo primarno potrebo po bližini in tesnem stiku, kjer niso prisotni nikakršni poskusi manipulacije. V tem obdobju tako ni prave nevarnosti, da bi razvadili otroka. To potrjujejo tudi znanstvene ugotovitve.

Obsedenost s čistočo ni potrebna

Mnoge ženske se po rojstvu otroka spremenijo v prave »bacilofobe«, ki so ves čas na preži za umazanijo. Vendar pa morate paziti, da ta vzgib, ki je sicer razumljiv, saj želite verjetno zaščititi svojega otroka, ne gre predaleč. Včasih se lahko namreč razvije tudi prava obsesija. Poskušajte zaznati morebitno nevarnost, še preden ugotovite, da je vaš vsakdan prežet s steriliziranjem in z razkužili za roke. To seveda ne pomeni, da ni potrebna skrb za higieno in čistočo stanovanja – še posebej v obdobju, ko razsajajo prehladi in gripa. A če od otrokovih zdravnikov niste dobili posebnih navodil (na primer zaradi določenih bolezenskih stanj), sterilna čistoča v vašem domu ni potrebna. Pretiravanje z razkužili ipd. ima lahko celo negativne posledice.

- Oglas -

Poskrbite tudi zase

To ni obdobje, ko bi morali komur koli dokazovati, kako močni in požrtvovalni ste. Ena od najpomembnejših »skrivnosti« žensk, za katerimi je poporodno obdobje, je, da se svet ne bo ustavil ali zrušil, če si vzamete čas za počitek. Če si ne boste vzeli dovolj časa za okrevanje po porodu, lahko to na dolgi rok pomeni precej težav. Ne zanemarjajte torej svojih lastnih potreb zaradi otroka – s tem ne koristite nikomur. Znebite se morebitnih občutkov krivde in sprejmite pomoč, če vam jo nekdo ponudi.

Nič ni narobe s tem, če niste povsem ekstatični

Materinstvo je pogosto tako idealizirano, da novopečene mame velikokrat čutijo ogromen pritisk, če ne prekipevajo od veselja vsako sekundo dneva. Vendar brez skrbi. Povsem običajno je, da občutite tudi drugačna čustva. Zagotovo je pri večini žensk prisotnega tudi precej strahu pred neznanim, utrujenosti in negotovosti. Naj torej to ne bo razlog za samoobtoževanje. Nič ni narobe s tem, če občutite tudi kaj drugega kot nepopisno veselje. To še ne pomeni, da materinstvo ni za vas ali da nimate radi svojega otroka. Pozabite torej na to, kakšno bi materinstvo »moralo biti«, in se sprostite ter prepustite neponovljivosti svoje lastne izkušnje poporodnega obdobja.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -