DomovZdravjeKako se pripraviti na kolonoskopijo?

Kako se pripraviti na kolonoskopijo?

Kolonoskopija velja za najboljšo metodo zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Vendar pa se ji mnogi ljudje, ki sodijo zaradi različnih dejavnikov v rizično skupino za omenjeno vrsto raka, izogibajo, saj ne vedo dobro, kako jih čaka. Seveda kolonoskopija ni najbolj prijeten pregled, vendar morate imeti v mislih, da gre zgolj za začasno nelagodje, ki vam lahko v skrajnem primeru tudi reši življenje. Poleg tega pa lahko z ustrezno pripravo na kolonoskopijo zmanjšate neprijetnost celotnega pregleda. Podrobnejša navodila glede tega, kako se ustrezno pripraviti na kolonoskopijo, boste zagotovo brez težav dobili pri medicinskem osebju. Mi pa vam ponujamo le nekaj osnovnih smernic, ki jih je dobro upoštevati.

- Oglas -

Kolonoskopija

Osnovna priprava na kolonoskopijo

Ob samem naročanju na kolonoskopijo ne pozabite preveriti, kaj so glavna pravila, ki jih morate upoštevati. Če česa ne razumete ali če so informacije pretirano skope, naj vas ne bo strah prositi za dodatna pojasnila. Morebitna navodila v pisni obliki zelo natančno preberite. Ko dobite datum za kolonoskopijo, je pomembno, da si ne rezervirate le termina, ko bo potekal pregled, ampak da sprostite svoj urnik tudi za večer pred kolonoskopijo. Če je to mogoče, se dogovorite z nekom, ki mu zaupate, da vas bo spremljal na pregled. Seveda pa je pomembno tudi, da si pravočasno priskrbite odvajala oziroma napitek za čiščenje črevesja.

Prilagoditev prehrane ob približevanju pregleda

Smiselno je, da začnete s pripravami že nekaj dni pred kolonoskopijo. To v osnovi pomeni predvsem, da ste pozorni na prehrano. Čeprav so živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, sicer zelo zdrava za nas, pa se je nekaj dni pred kolonoskopijo načeloma bolje izogibate previsokemu vnosu vlaknin. Tako se odsvetuje uživanje svežega sadja in zelenjave, izdelkov iz polnozrnate moke, semen ipd. Izogibajte se tudi zelo težkim, težko prebavljivim obrokom, ki vsebujejo veliko maščob. Če jemljete določena prehranska dopolnila, pri zdravniku preverite, ali je morda nekaj dni pred pregledom smiselno prekiniti z jemanjem.

- Oglas -

Postenje dan pred kolonoskopijo

Med vašim zadnjim obrokom in kolonoskopijo mora miniti vsaj 24 ur. S tem je mišljena gosta hrana, medtem ko lahko zadnji dan pred kolonoskopijo nadaljujete z uživanjem tekočine – vode,čaja, bistre juhe in sokov (ti ne smejo biti gosti), športnih napitkov ipd. Pozorni bodite predvsem na to, da napitki ne vsebujejo umetnih barvil, saj lahko to oteži potek pregleda. Seveda pred pregledom ne smete piti niti alkohola. Približno 3 ure pred kolonoskopijo pa zaključite tudi z uživanjem tekočin.

Priprava in zaužitje odvajalnega napitka

Pri pripravi napitka z odvajalnim učinkom se natančno držite navodil. Če ste glede določene podrobnosti v dvomih, se vsekakor posvetujte z zdravnikom. Ker ima napitek močan odvajalni učinek, morate računati na to, da boste veliko časa preživeli v kopalnici oziroma na stranišču. Poskušajte se že vnaprej pripraviti na to. Med drugim je pametno, da si priskrbite moker toaletni papir in mazilo, ki blaži razdraženo kožo. Seveda pa imejte ves čas v mislih, da bo pregled že kmalu za vami. In če bodo rezultati takšni, kot si jih zagotovo tudi želite, boste verjetno za kar nekaj časa opravili s kolonoskopijo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -