DomovZdravjeZamaščena jetra: opozorilni znaki, na katere bodite pozorni

Zamaščena jetra: opozorilni znaki, na katere bodite pozorni

Vedno več ljudi ima zamaščena jetra. O prekomernem kopičenju maščob v jetrih oziroma o jetrni steatozi govorimo, ko delež maščob preseže 5 odstotkov celotne sestave jeter. Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na težave z zamaščenimi jetri. Zagotovo ima zelo negativen vpliv prekomerno uživanje alkohola, težava pa je zelo pogosta tudi pri ljudeh s povišano telesno težo. Jetra v našem telesu opravljajo številne zelo pomembne naloge – seveda so jetra še posebej pomembna pri odstranjevanju škodljivih snovi oziroma pri razstrupljanju telesa.

- Oglas -

Zamaščena jetra

 

Pretirano zamaščena jetra ne morejo več opravljati svojih nalog enako uspešno kot sicer, zato lahko pride do različnih zapletov. Pomembno je, da znate hitro prepoznati težavo – in z ustreznimi spremembami vsakodnevnih navad zaobrniti potek bolezni. Prepoznavanje opozorilnih simptomov zamaščenih jeter pa je večinoma precej zahtevno, saj so znaki težav precej subtilni. Pogosto tako šele krvne preiskave razkrijejo, da obstajajo težave. Kljub temu pa nekateri posamezniki vendarle zaznajo določene spremembe, ki so povezane z zamaščenimi jetri. Preverite, ali morda tudi sami doživljate težave, ki jih lahko povzročajo zamaščena jetra.

- Oglas -

Bolečine v trebušnem predelu

Nekateri bolniki so bolečino, ki je nakazovala, da njihova jetra niso v najboljšem stanju, opisovali kot zbadajočo in zelo neprijetno. Ta bolečina ni bila povezana s kakšno posebno dejavnostjo oziroma se ni pojavljala v specifičnih okoliščinah (na primer med telovadbo). Včasih se lahko sicer bolečina, značilna za zamaščena jetra, pojavi po obroku. Želodec se namreč takrat razširi in pritisne na zadebeljena jetra.

Stalne prebavne motnje

Imate praktično po vsakem obroku težave s prebavo? Pojavijo se lahko težave z vetrovi, občutek slabosti, razdraženega želodca ipd. Vse to so lahko simptomi zamaščenih jeter. Včasih se tako ljudje odpravijo k zdravniku zaradi težav s prebavo, na koncu pa ugotovijo, da so bila pravzaprav njihova jetra tista, ki so bila kriva za omenjene simptome.

Zamaščena jetra lahko povzročajo povečano utrujenost

Posledica težav z jetri je lahko tudi upočasnjen metabolizem. Če pride do tega, je lahko eden od znakov prekomernega kopičenja maščob v vaših jetrih tudi stalna, zelo huda utrujenost. Pridružijo se lahko tudi težave z zbranostjo in nenavadni občutki zmedenosti, ki jih pred tem niste doživljali. Izgubljati lahko začnete zanimanje za dejavnosti, ki ste jih imeli pred tem zelo radi. Vse, česar si želite, je zgolj počitek in spanje.

Temnejša barva urina

Tudi na podlagi sprememb barve urina je mogoče sklepati, da vaša jetra ne delujejo tako, kot bi morala. Kadar je težava previsok delež maščob, urin običajno postane temnejše barve. To ne velja le za jutranji urin, ki je pogosto bolj koncentriran. Tudi čez dan urin ne postane svetlejši, ampak ohranja temen odtenek.

Zmanjšan apetit in upad telesne teže

Včasih lahko pride zaradi prekomerno zamaščenih jeter tudi do upada apetita, posledica pa je lahko tudi zniževanje telesne teže. Zmanjšan apetit je sicer pogosto povezan z že omenjenimi bolečinami v trebušnem predelu, ki se velikokrat pojavijo po obroku oziroma že med samim obrokom.

In kaj lahko storimo, če imamo zamaščena jetra? Najbolj znana zdravilna rastlina za jetra je seveda pegasti badelj.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -