DomovBolezni in simptomiKri v urinu: Znak za alarm

Kri v urinu: Znak za alarm

Če opazimo kri v urinu in ob tem ni drugih znakov in ne bolečine, je to nujno opozorilo. Urolog mag. Alojzij Kolenc, dr. med., z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, opozarja, da je treba takrat nemudoma k zdravniku. Krvav seč je namreč pogosto lahko znak rakavega tumorja v sečilih, pri katerem je pravočasno zdravljenje ključno. To je sicer najhujša možnost, a nujno jo moramo čim prej izključiti.

- Oglas -

Strokovnjak pravi, da naj nam pri takšnem bolezenskem znaku ‘zasveti lučka’: lahko gre za tumor v sečilih. “Znaka ne smemo spregledati in odlašati z odhodom k zdravniku. Če gre za tumor, ne bo z odlašanjem ta nič manjši, ravno nasprotno, medtem bo rasel in bolezen bo napredovala. Zato moramo k zdravniku že takoj, ko prvič opazimo kri v urinu, četudi naslednje mokrenje ni krvavo. Skrb zbuja dejstvo, da tega večina ljudi ne stori.”

Kri v urinu

Seveda je barva seča, ki odstopa od normalne, lahko posledica več dejavnikov: nekega bolezenska dogajanja, presnove, uživanja določene vrste hrane in zdravil. Tudi vzroki za krvav seč so lahko različni, a najprej moramo izključiti najhujšega.

- Oglas -

Vidna ali nevidna kri v urinu

Prisotnost krvi v seču strokovno imenujemo hematurija. Gre za povišano število eritrocitov (rdečih krvnih telesc) v seču. To je pogosta zdravstvena težava in navadno znak za eno od bolezni sečil. Hematurija je lahko na pogled vidna ali nevidna.

 1. MAKROSKOPSKA HEMATURIJA je vidna s prostim očesom. Seč je torej vidno krvav, kar zbuja skrb. “Ko človek močno krvavi, ko se tvorijo krvavi strdki in ima seč pravo barvo krvi, gremo takoj na pregled. Nadaljnje preiskave lahko odkrijejo raka sečil, pri katerem je pravočasno zdravljenje ključnega pomena,” svetuje strokovnjak. Pri tem je kri v seču lahko videti različno. Na primer v obliki nitk, ko gre za odlitek sečevoda, ali v obliki večjih čepkov, ko gre navadno za krvavitev iz mehurja.
 1. MIKROSKOPSKA HEMATURIJA je vidna le z mikroskopskim pregledom seča. S prostim očesom je seč videti normalne barve. Seč je zato včasih treba pregledati tudi pod mikroskopom, in kadar pri tem opazijo več kot pet eritrocitov na vidno polje, to ni več normalno in kaže na neko obolenje, pove sogovornik.

Ali je v seču prisotna kri, zdravniki lahko preverijo tudi na podlagi testnih lističev. Vendar so po besedah Alojzija Kolenca, dr. med., te preiskave marsikdaj preveč posredne, zato lahko dajejo lažne rezultate (prevečkrat pokažejo hematurijo). Mikroskopski pregled je bolj zanesljiv.

Neboleča je nevarnejša

Koliko je hematurija nevarna, je precej odvisno od tega, ali je neboleča in ob njej ne opazimo drugih znakov ali pa je boleča in jo spremljajo tudi drugi znaki.

Neboleča je praviloma nevarnejša kot boleča. Sogovornik še enkrat poudarja, da se ob njej takoj odpravimo na pregled. Še posebej njegovo opozorilo velja moškim, ki to radi spregledajo. “Krvav seč je lahko znak veliko bolj nevarnega bolezenskega dogajanja, kot je pojav krvi v spermi (hemospermija). Ob pojavu krvi v spermi, ki se pojavi vsaj enkrat v življenju, se moški zelo ustrašijo in takoj pridrvijo na pregled. Vendar to za razliko od neboleče hematurije navadno ni nevarno.” Najnevarnejši vzrok neboleče hematurije je tumor sečil – največkrat gre za tumor mehurja.

Kadar kri v urinu spremlja tudi bolečina, je med pogostejšimi vzroki zanjo vnetje mehurja. Zdravnik navede primer: “Na pregledu je bila ženska srednjih let, ki je opazila krvavo vodo s strdki. Zelo pogosto je hodila na vodo, ob odvajanju pa je čutila pekočo bolečino. To je vnetje mehurja, ki ni tako nevarno. Bojimo se predvsem tumorjev, vse ostalo so bolj nedolžne bolezni,” še pove urolog Alojzij Kolenc, dr. med.

Ni vedno tako hudo

Vzrokov za kri v urinu je veliko in so različni. Strokovnjak Alojzij Kolenc, dr. med., nam je pojasnil pogostejše.

 1. Tumor sečil. Gre za nebolečo in zelo nevarno makrohematurijo, pri kateri sta pravočasna diagnoza in zdravljenje ključna. “Vsak tumor je lahko rakav, kar je odvisno tudi od tega, na kakšni stopnji je. Če je površinski in ne sega globlje v tkivo, ni tako nevaren,” pove strokovnjak. Najpogosteje je vzrok krvavega seča tumor mehurja, nekoliko redkejši so tumor sečevoda, ledvic in sečnega meha. Glavna dejavnika tveganja za nastanek tumorja sta kajenje in delo v tovarnah s kemičnimi snovmi (na primer tovarne barvil).
 2. Vnetja sečil. Pogosto gre za vnetje mehurja ali cistitis, za katerim pogosteje obolijo ženske v rodni dobi. Ob krvavem seču je med drugim prisotno tudi zelo boleče in pogosto odvajanje vode. “Treba je stopiti do zdravnika, ki praviloma predpiše antibiotik. Prav tako je pomembno piti veliko tekočine, da se seč razredči,” priporoča sogovornik.
 3. Ledvični kamni. Sečni kamni so lahko povzročitelji krvavega seča.
 4. Poškodbe ledvic. Ob poškodbah se lahko pojavi kri, vendar krvav seč ne razkrije resnosti poškodbe, poudarja sogovornik. “Kadar se človek udari v ledveni predel, na primer pri smučanju, lahko krvavi. Vendar najhujše poškodbe, kot je odtrgana ledvica, ne povzročijo hematurije. Krvavitev v seč sploh ne pride.”
 5. Policistična ledvica je sicer redko, ampak lahko vzrok hematurije.
 6. Bolezni prostate. Hematurija prav tako ni značilen znak bolezni prostate, vendar se lahko pojavi – pri povečani prostati in raku na prostati.
 7. Nefrološki sindrom. V tem primeru je krvavitev običajno vidna le z mikroskopom.
 8. Tujki
 9. Genski dejavnik
 10. Zdravila. Hematurijo lahko povzročijo tudi zdravila – denimo zdravila, ki redčijo kri, tudi acetilsalicilna kislina (aspirin).

Približno petih odstotkov vzroka krvavega seča ne poznamo ali odkrijemo. “Mogoče se kri v seču pojavi zaradi kakšne počene žilice, a točnega vzroka ne moremo odkriti.”

- Oglas -

Barva seča

 • Rumena: normalno je seč bister, brez neprijetnega vonja in od bledo do temno rumene barve. Barva je v tem primeru odvisna tudi od tega, koliko tekočine popijemo. Svetlejši je, kadar pijemo zadosti, in temnejši, kadar pijemo manj, kadar je vroče ali zaradi obojega, saj telo v tem primeru vodo hrani in zadržuje.
 • Roza: predvsem po operacijah prostate ali na mehurju je seč le malo obarvan, bolj roza, takrat lahko počakamo nekaj dni. Če barva v tem času izgine, niti ni treba k zdravniku.
 • Rdeča: do rdeče obarvanega seča lahko pride tudi zaradi uživanja določene vrste hrane. To se na primer zgodi, če jemo rdečo peso, ki vsebuje pigment betanin. Takrat ne gre za hematurijo, saj število eritrocitov v seču ni povišano. Kadar je seč krvav, moramo k zdravniku.
 • Rjava: kot nadalje navaja urolog Alojzij Kolenc, dr. med., moramo, vključno z zdravniki, ločevati tudi krvav seč od rjavkastega (kot barva temnega piva). Tudi takrat moramo k zdravniku, vendar je rjav seč navadno posledica jetrnega obolenja.

180 litrov na dan

Sečila, ledvice, sečni meh, sečevod, mehur in sečnica, imajo v telesu pomembne naloge:

 • izločajo odvečne in tuje snovi (na primer strupe) iz telesa
 • uravnavajo vodo in elektrolite
 • vzdržujejo kislinsko-bazično ravnovesje v krvi in
 • opravljajo različne endokrine funkcije (proizvajajo na primer encim renin).

Seč nastaja v ledvicah in se izloči po sečnih poteh. Že samo barva seča da pomembne podatke o tem, kaj se dogaja v telesu in sečilih. Poleg tega o tem govore tudi dnevno izločena količina in sestava seča. Ostale preiskave povedo, ali gre v telesu tudi za kakšen bolezenski proces.

Odrasel človek sicer dnevno proizvede približno 180 litrov seča, ki ga telo filtrira iz krvi. Vendar se skoraj ves reabsorbira (primarni seč). Z uriniranjem ga izloči dnevno le približno 1,5 litra oziroma od enega do dveh litrov, kar je odvisno tudi od tega, koliko tekočine popije (sekundarni ali končni seč).

Drugi simptomi

Na resno obolenje sečil nas lahko opozorijo predvsem še naslednji znaki:

 • otekline
 • povečanje teže
 • povečana žeja
 • nočno izločanje seča
 • bolečina v sečilih.

O obolenju sečila med drugim prav tako govori povišano število levkocitov (belih krvnih telesc), prisotnost bakterij, kar se ugotavlja na podlagi preiskav seča in je navadno znak vnetja sečil. Poleg tega lahko te spremljajo še vročina, telesna slabost ali bruhanje.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -