DomovBolezni in simptomiVnetje mehurja: Kakšni so znaki in kdaj k zdravniku?

Vnetje mehurja: Kakšni so znaki in kdaj k zdravniku?

Vnetje mehurja pogosteje prizadene ženske kot moške in skoraj vsaka ženska je to že kdaj doživela. Če ste se s tem že kdaj soočili, zagotovo veste, kako neprijetna in boleča izkušnja je to.

- Oglas -

Zakaj imam vnetje mehurja?

Do vnetja sečil običajno pride zaradi okužbe z bakterijami, prepoznate pa ga po znakih, kot so pogosto uriniranje in/ali nenadna potreba po uriniranju, pekoč občutek ob uriniranju, tudi krči in slabost, včasih pa moten urin ali celo kri v urinu.

Vnetje mehurja

Simptomi vnetja mehurja

Če sumite, da imate vnetje mehurja, opazujte opozorilne znake in simptome:

  • bolečina v spodnjem delu trebuha,
  • potreba po pogostem uriniranju,
  • boleče (ali pekoče) uriniranje,
  • huda, ostra, zbadajoča bolečina po končanem uriniranju,
  • močan in neprijeten vonj urina,
  • moten ali močno obarvan urin,
  • prisotnost krvi v urinu,
  • zvišana telesna temperatura (ali mrzlica).

Zakaj je vnetje mehurja pri ženskah tako pogosto?

Ženska sečnica je v povprečju dolga le do pet centimetrov, kar pomeni, da je pot do mehurja precej kratka. Poleg tega ustje sečnice leži blizu nožnice in danke, zaradi česar mikroorganizmi, ki povzročijo okužbo, veliko lažje vstopijo v mehur in se razmnožujejo. Moški »vodovodni sistem«, kot sami pogosto rečejo, se od ženskega razlikuje po tem, da se okužba iz sečnice običajno razširi najprej na prostato in šele od tam v mehur.

- Oglas -

Prva pomoč: Kaj pomaga pri vnetju mehurja?

Kot pri vsaki težavi je tudi vnetje mehurja boljše preprečiti kot zdraviti, zato poskrbite za ustrezno higieno, pri čemer je nujno brisanje od spredaj proti zadaj po opravljeni potrebi. Ne sedite na mrzli podlagi in ne nosite mokrih oblačil ali kopalk, pač pa jih preoblecite. Pijte veliko tekočine, najraje vode ali nesladkanega čaja, in poskrbite za dobro splošno odpornost.

Vnetje mehurja: Kdaj k zdravniku?

Ko pa vnetje mehurja že nastopi ali sumite, da se je pojavilo, se seveda oglasite pri zdravniku. Domača zdravila vsebujejo veliko tekočine (ki pomaga odplakniti bakterije), priporočljivi so tudi čaji, ki imajo diuretični ali protivnetni učinek, nikakor pa ne pijte alkohola, kave, pravega čaja, gaziranih pijač in sokov iz agrumov.

Če vam bo zdravnik predpisal antibiotike, jih vsekakor jemljite do konca in jemanja ne prekinjajte predčasno. Hkrati pa jih ne jemljite brez navodila zdravnika, saj lahko s tem vnetje poslabšate.

Če se vam vnetja mehurja pogosto ponavljajo, vsekakor čim prej obiščite zdravnika, da vam bo pomagal odkriti vzrok. Posebno previdnost pa svetujemo nosečnicam, ki so še bolj ranljive za tovrstna vnetja.

Kateri čaji nam lahko pomagajo?

Pri zdravljenju vnetega mehurja so najbolj primerni čaji iz brusnic ali posebni čaji za ledvice in mehur. Vseeno se pred kombinacijami različnih čajev rajši posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Izberite rajši en čaj in ga pijte v čim večjih tekočinah.

Preberite tudi: Kri v urinu: Znak za alarm

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -