DomovZdravjeZakaj ženske živijo dlje kot moški

Zakaj ženske živijo dlje kot moški

Ženske v povprečju živijo pet let dlje kot moški. To gre morda pripisati dvema nizoma enakih kromosomov. Ženske imajo dva X kromosoma, moški pa X in Y.  Ker imajo ženske dva X kromosoma, ga pri staranju celic, tudi če se eden poškoduje, drugi še vedno lahko podpre. Moški tega nimajo, zato se celice še naprej starajo in so bolj dojemljivi za bolezni.

- Oglas -

Življenska doba

Znanstveniki so ugotovili, da poleg dobre stare genetike obstaja več razlogov – psihološki, splošno zdravje in hormoni -, ki vplivajo na dolgoživost.

Nevarno življenje moških

Moški so bolj nagnjeni k pitju alkohola in kajenju. Zaradi kajenja se umrljivost pri moških poveča za 40 odstotkov, saj so v večji nevarnosti, da zbolijo za arteriosklerozo. Pitje in kajenje vpliva še na na druga obolenja, zaradi katerih živijo manj časa.

- Oglas -

Zgodovinsko gledano so moški opravljali več del, v katerih so tvegali življenja, na primer delo v rudniku, gradnje, naloge, pri katerih so dvigovali težke stvari, dolga vožnja. Zdaj, ko stereotipi o spolih izginjajo, ženske postajalo del vseh industrij, vendar so nevarni poklici še vedno v veliki meri domena moških, zato je umrljivost zaradi delovnih razmer pri njih še vedno večja.

Estrogen je ženski hormon, ki regulira številne telesne funkcije. Deluje pa tudi kot antioksidant in odstranjuje proste radikale, ki poškodujejo celice in pospešujejo staranje. Estrogen odstranjuje tudi slab holesterol in ima pomembno vlogo pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni. Najnovejše raziskave kažejo, da ima ključno vlogo pri delovanju jeter, ki so odgovorna za presnavljanje holesterola. Zmožnost estrogena, da varuje živčevje, prav tako zavira Alzheimerjevo bolezen pri ženskah.

Estrogen premaga testosteron

Testosteron je hormon, ki ga najdemo tako pri moških kot pri ženskah. Odgovoren je za mentalno in telesno zdravje moških, vpliva na mišično in kostno maso in na spolno slo. Pri ženskah je prisoten v minimalnih količinah. V poznih najstniških letih in dvajsetih letih gredo moški skozi proces, imenovan testosteronska nevihta, ki vodi v nasilno obnašanje in dejanja. Takrat so bolj nagnjeni k nesrečam, depresiji ali samomoru. Tako nevarno vedenje je značilno tudi za starejše moške. To za dvakrat poveča tveganje za smrt v nesreči in štirikrat za samomor. S hormoni povezano umrljivost imenujejo testosteronska toksičnost, ki povečuje raven slabega holesterola in zmanjša nivo dobrega. Moški so tako bolj nagnjeni k srčnim boleznim in kapi.

Na splošno pa imajo po drugi strani ženske boljše navade življenjskega sloga in se lažje spopadajo s stresom. Nekatere študije podpirajo tudi Darwinovo evolucijsko teorijo preživetja najmočnejšega. Ker vzgajanje otrok zahteva stalno zagotavljanje energije, narava podpira dolgo življenje pri »samicah« vseh živih bitjih.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -