DomovKlub MamaPorod in nosečnostAli lahko sprožimo popadke naravno?

Ali lahko sprožimo popadke naravno?

Nosečnost je lahko zelo srečno obdobje. Ko pa se meseci seštevajo, smo zaradi pričakovanj in izčrpanosti čedalje manj potrpežljivi. In ko napoči dan, ki so vam ga napovedali za porod, otrok pa še kar noče ven, marsikakšno žensko zamika, da bi sama sprožila popadke. Pa je varno, da sami pospešimo stvari? Ali je to sploh možno?

- Oglas -
Ali lahko sprožimo popadke naravno?

Le če je nevarnost

Ameriška zveza porodničarjev in ginekologov svari, da se s tem ni dobro igrati. Gledano z zdravniške plati je porod upravičeno sprožiti, če sta v nevarnosti materino ali otrokovo življenje. Recimo, da otrokova prisotnost v maternici predstavlja možno težavo. To se lahko zgodi, če placenta ustrezno ne dobavlja kisika in hranil ali če je otrok v maternici že dovolj star, da bi dejansko že moral priti na svet. Umetno pa se lahko porod sproži tudi, če ima mama srčno obolenje, visok krvni pritisk, nosečniško sladkorno bolezen ali preeklampisijo. V ostalih primerih je bolje, da se prepustimo naravnemu toku dogodkov.

Umetno porod sprožijo s prostaglandinom (vaginalno) ali oksitocinom (preko infuzije). Lahko tudi umetno raztrgajo amniotično membrano.

Stimulacija prsi

Če pa vseeno želite naravno sprožiti popadke, je tu nekaj metod, ki vam utegnejo pomagati, a ne škodovati. Ameriška nosečniška zveza priporoča ročno stimulacijo bradavičk. Uporabimo lahko tudi prsno črpalko, ki bo tkivo stimulirala tako, da bo posnemala otrokovo sesanje. Zaradi tega bo telo začelo proizvajati oksitocin, hormon, ki prav tako sproža popadke.

- Oglas -

Zelišča in akupunktura

Tisti, ki se ukvarjajo z akupunkturo, so prepričani, da s stimulacijo določenih točk po telesu lahko sprožimo popadke oziroma porod. Študij, ki bi to potrjevale, je sicer malo, dokazi so večinoma anekdote. Vsekakor je bilo potrebnih več obiskov pri strokovnjaku za akupunkturo, preden je bil dosežen uspeh. Je pa pristop akupunkture nežnejši in počasnejši, z zdravili pa jasno hitrejši in intenzivnejši.

Od zelišč naj bi k sprožanju popadkov po naravni poti pripomogli modri kohoš in listi malinjaka ter olje dveletnega svetlina. Vse uporabljajo certificirane babice. Tako tradicionalna kitajska medicina kot ajurveda priporočata grško seno.

A če ne poznate pravega strokovnjaka na tem področju, je vseeno priporočljivo, da sami s tem ne eksperimentirate.

Preverite tudi: Umetni popadki – so res tako nedolžni in kaj moramo vedeti?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -