DomovKlub MamaPorod in nosečnostNosečniški diabetes: Povezan s starostjo ob prvi menstruaciji?

Nosečniški diabetes: Povezan s starostjo ob prvi menstruaciji?

Nemalo žensk prizadene t. i. nosečniški diabetes. Gre za vrsto diabetesa, ki se pojavlja le med nosečnostjo in tudi pri tistih ženskah, ki pred tem niso imele nikakršnih težav s povišanim sladkorjem v krvi.

- Oglas -

Kdaj se pojavi nosečniški diabetes?

Običajno se diabetes pojavi v drugem delu oziroma v poznejši nosečnosti. Tako načeloma ne vpliva na razvoj ploda, vendar pa lahko nezdravljen nosečniški diabetes privede do poznejših težav pri otroku  (povečana telesna težo in večja možnost za diabetes pozneje v življenju).

Nosečniški diabetes

Pomembno je torej, da se nosečniški diabetes pravočasno odkrije in da se nato ustrezno ukrepa. Sodeč po novi raziskavi, ki so jo izvedli na avstralski univerzi, naj bi bila starost nosečnice ob prvi menstruaciji povezana z višjim tveganjem za pojav diabetesa med nosečnostjo.

Nosečniški diabetes in statistična korelacija, ki jo je težko spregledati

Ekipa strokovnjakov je preučila podatke, ki jih je posredovalo slabih 5000 žensk, udeleženih v raziskavi. Ugotovili so, da je bil nosečniški diabetes precej pogosteje prisoten pri tistih ženskah, ki so dobile menstruacijo zelo zgodaj.  Tiste, ki so bile ob prvi menstruaciji stare 11 let ali manj, so imele kar za 50 odstotkov več možnosti za diabetes v nosečnosti od žensk, ki so dobile prvo menstruacijo pri starosti 13 let ali več. Tudi ko so raziskovalci upoštevali še indeks telesne mase, življenjske navade ipd., je ostala statistična korelacija zelo visoka.

- Oglas -

Vzročno-posledična povezava še ni podrobneje raziskana

Izsledki raziskave so lahko pomembni za zgodnje odkrivanje nosečniškega diabetesa. Ginekologi bodo namreč lahko še bolj pozorni na tiste nosečnice, pri katerih se je menstruacija pojavila zelo zgodaj. Podatki so lahko še toliko bolj dragoceni, ker je znano, da danes deklice dobivajo menstruacijo pri vse nižji starosti. Čeprav je nakazana močna povezava med starostjo ob prvi menstruaciji in tveganjem za nosečniški diabetes, pa znanstveniki še ne poznajo pravega razloga za to povezavo. Tako bodo potrebne nadaljnje študije, ki bodo podrobneje preučile, kako natančno sta prva menstruacija in diabetes povezana.

Preberite tudi: Sladkorna bolezen ali diabetes

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -