DomovZdravjeKronična črevesna vnetja: Preprečimo podhranjenost

Kronična črevesna vnetja: Preprečimo podhranjenost

Kronične vnetne črevesne bolezni, med katere uvrščamo Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, so bolezni sodobnega načina življenja. V vseh razvitih državah strmo narašča število bolnikov, ki imajo ti težki kronični bolezni črevesa, poleg tega pa se tudi starostna meja obolelih vse bolj znižuje. Zboli tudi vse več otrok in mladostnikov, tudi pri nas v Sloveniji. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen se trudi za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov, organizira simpozije o smernicah zdrave in pravilne prehrane pri kronični vnetni črevesni bolezni. Strokovna predavanja so namenjena vplivu probiotikov, prebiotikov in antioksidantov na bolezensko stanje, poudarjajo pa tudi pomen enteralne prehrane pri zdravljenju bolezni.

Kronična črevesna vnetja

KČVB – bolečina, driska, izguba teka

Zaradi vnetja črevesja imajo bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo driske, bolečine v trebuhu, slabosti, izgubijo tek ter hujšajo, kar vse vodi v podhranjenost. Poleg splošne podhranjenosti pa pride tudi do specifičnih prehranskih pomanjkanj, kot so: slabokrvnost zaradi manj železa, vitamina B12 in folatov, beljakovin, vitaminov, topnih v maščobi in vodi, ter pomanjkanj rudnin in elementov v sledovih – natrija, kalcija, magnezija, kalija, selena, cinka, bakra, mangana, molibdena in kroma. Pri zdravljenju bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo je zato zelo pomembno tudi zdravljenje s prehrano. Kadar bolniki ne morejo zadostiti vsem prehranskim potrebam z običajnim dnevnim vnosom hrane, svetujemo uporabo enteralne prehrane.

- Oglas -

Gre za tekoče dietne pripravke, ki jih lahko bolniki uživajo skozi usta ali pa jih dovajamo v prebavila s pomočjo sond. Razlikujejo se glede na kalorično vrednost, ter vsebnost in sestavo pomembnih hranilnih sestavin. Bolniki običajno zaužijejo dnevno od 250 do 1000 ml ali še več pripravkov enteralne prehrane, kar je odvisno od stanja prehranjenosti posameznega bolnika. Poleg vloge pri zdravljenju podhranjenosti in specifičnih prehranskih primanjkljajev pa ima enteralna prehrana pomembno vlogo tudi v primarnem zdravljenju Crohnove bolezni.

V tej vlogi je enteralna prehrana enako uspešna kot zdravila (kortikosteroidi) za pomiritev črevesnega vnetja. Prednost enteralne prehrane pred kortikosteroidnim zdravljenjem pa je predvsem v tem, da nima stranskih učinkov. Prav posebno mesto pa ima enteralna prehrana v zdravljenju otrok in mladostnikov s Crohnovo boleznijo, ker v nasprotju s kortikosteroidi, ki povzročajo zavrtje rasti in spolnega dozorevanja, pripomore celo k pospešitvi rasti otrok in mladostnikov s to težko boleznijo.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -