DomovZdravjeOpozorilni znaki, da je vaša prekrvavitev zelo slaba

Opozorilni znaki, da je vaša prekrvavitev zelo slaba

Po krvi se prenašajo hranilne snovi in kisik do celic v telesu, kar seveda pomeni, da ima lahko slaba prekrvavitev izjemno negativen vpliv na naše zdravje. Tako nikakor ne bi smeli spregledati simptomov, ki opozarjajo, da vaša prekrvavitev ni takšna, kot bi morala biti. Nekateri opozorilni znaki so precej splošno znani, spet pri drugih pa le redki pomislijo, da bi lahko opozarjali na težave s prekrvavitvijo.

Pretok krvi

- Oglas -

Odrevenelost okončin

Verjetno smo vsi že kdaj doživeli občutek, ki ga običajno opišemo z besedami, da nam je »zaspala« roka ali noga. Občasna odrevenelost oziroma otrplost okončin tako načeloma ni posebej problematična. Težava pa se pojavi, če se z odrevenelostjo soočamo zelo pogosto. Med drugim je to lahko tudi znak zelo slabe prekrvavitve.

Pešanje kognitivnih sposobnosti

Tudi naši možgani seveda potrebujejo zadosten dotok krvi, da bi lahko delovali zares optimalno. Eden od simptomov slabe prekrvavitve so lahko tako tudi kognitivne težave – na primer občutek nejasnih misli, težave z ohranjanjem pozornosti ali s spominom.

Drastičen upad apetita

To je vsekakor eden izmed simptomov, ki ga večina ne poveže s prekrvavitvijo. Vendar pa je lahko za nenaden upad apetita krivo prav to, da vaša prekrvavitev ni najboljša. Tudi naša prebavila namreč za svoje normalno delovanje potrebujejo dovolj krvi. Zaradi slabe prekrvavitve se delovanje prebavnih organov upočasni, kar se odrazi tudi v obliki zmanjšanega apetita. Nezadosten vnos hrane pa lahko povzroči tudi precej škode vašemu metabolizmu.

Nenavadne prebavne težave

Seveda pa upad apetita ni edina težava, ki jo lahko doživljate zaradi zelo slabe prekrvavitve. Telo v tem stanju ne more uporabiti dovolj hranil iz živil, ki jih vnesemo. Če pretok krvi ni zadosten, bo šlo precej hranil enostavno skozi telo, s čimer je lahko povezanih tudi precej prebavnih težav.

- Oglas -

Stalna utrujenost

Za ljudi s slabo prekrvavitvijo je zelo značilna tudi pogosta utrujenost. Metabolizem se upočasni in telo preide v stanje varčevanja z energijo. Rezultat tega odziva je lahko huda izčrpanost, ki vam onemogoča zares produktivno spopadanje z vsakodnevnimi obveznostmi.

Oslabljen imunski sistem

Zaradi slabe prekrvavitve lahko pride tudi do oslabitve vašega imunskega sistema, kar je povezano z nezadostno oskrbo celic s pomembnimi vitamini in minerali. Telo se ne more več uspešno boriti proti številnim tujkom, zato obstaja tudi povečano tveganje za okužbe oziroma bolezni.

Hladne dlani in stopala

Sodite med tiste ljudi, ki imajo praktično ves čas hladne dlani in stopala? V tem primeru obstaja velika verjetnost, da vaša prekrvavitev ni najboljša. Prav težave s hladnimi stopali in dlanmi so eden najbolj tipičnih znakov slabe prekrvavitve. Pogosto koža tudi spremeni barvo v rahlo vijoličen oziroma modrikast odtenek. V skrajnih primerih pa lahko pride tudi do otekanja omenjenih delov telesa.

Podočnjaki

Za nastanek podočnjakov so sicer lahko krivi različni dejavniki. Vendar je eden zelo pogostih, na katerega večina ne pomisli, slaba prekrvavitev. Če imate praktično ves čas težave s podočnjaki, čeprav spite dovolj, in če standardni ukrepi v vašem primeru ne pomagajo, potem je vsekakor smiselno raziskati, ali ni vzrok slaba prekrvavitev.

- Oglas -

Krčne žile

Morda najbolj tipičen znak težav s prekrvavitvijo so krčne žile, ki so žal pogosto povezane tudi z genetiko. Krčne žile niso samo estetska težava, ampak lahko sčasoma privedejo tudi do hujših bolečin. V skrajnih primerih je potreben tudi operativni poseg, zato z ukrepanjem ne čakajte predolgo.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -