DomovZdravjeEterično olje muškatne kadulje: 5 najpomembnejših pozitivnih vplivov na zdravje

Eterično olje muškatne kadulje: 5 najpomembnejših pozitivnih vplivov na zdravje

V aromaterapiji je eterično olje muškatne kadulje izjemno cenjeno. Gre za olje, pridobljeno iz rastline, ki je znana po številnih blagodejnih vplivih na naše zdravje. Tokrat se osredotočamo predvsem na pet najpomembnejših lastnosti eteričnega olja muškatne kadulje in na možnosti uporabe tega olja pri lajšanju različnih težav.

- Oglas -

Muškatna kadulja

Muškatna kadulja kot naravni andtidepresiv

S pomočjo eteričnega olja muškatne kadulje je možna naravna ublažitev simptomov depresije. To naj bi bilo povezano predvsem z dejstvom, da lahko muškatna kadulja pripomore k tvorbi dopamina, ki je izredno pomemben za naše počutje. Obenem vam lahko olje pomaga tudi pri spopadanju s stresom, saj ima izjemno pomirjajoč učinek – podoben tistemu, s katerim se lahko med drugim pohvalita tudi eterično olje sivke ali kamilice, le da naj bi bila muškatna kadulja še uspešnejša pri lajšanju tesnobnih občutkov.

Pomoč pri zniževanju krvnega tlaka

Pomirjajoči učinki eteričnega olja muškatne kadulje niso koristni le za ljudi, ki se spopadajo z anksioznimi motnjami ali blažjo obliko tovrstnih težav. Raziskave kažejo, da lahko aromaterapija, pri kateri se uporablja omenjeno eterično olje, pozitivno vpliva tudi na vse s povišanim krvnim tlakom. Tako lahko pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za resnejše težave s srčno-žilnim sistemom. Povišan krvni tlak je namreč eden največjih dejavnikov tveganja, ko gre za bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

Protivnetno delovanje eteričnega olja muškatne kadulje

Izvleček muškatne kadulje ima lahko tudi izjemen protivnetni učinek, kar potrjujejo tudi izsledki sodobnih znanstvenih raziskav. Tako lahko eterično olje muškatne kadulje pomaga preprečevati različne okužbe oziroma pospeši čas okrevanja. Dolgoročno pa je lahko to tudi dobra naravna preventiva oziroma del preventive za preprečevanje resnih bolezni, povezanih s prekomernimi vnetji v telesu.

Z eteričnim oljem muškatne kadulje do izboljšanih kognitivnih sposobnosti

Muškatno kaduljo se že dolgo povezuje s pozitivnim vplivom na naše kognitivne sposobnosti, na primer na spomin in zmožnost koncentracije. Tovrstne vplive potrjuje tudi vse več znanstvenih študij. Med drugim lahko eterično olje muškatne kadulje pomaga celo pri zmanjševanju tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Protibakterijski učinki – sposobnost uničevanja različnih vrst bakterij

Obstaja kar nekaj eteričnih olj, ki so znana po svojem protibakterijskem delovanju. Med njimi ima zagotovo pomembno mesto tudi eterično olje muškatne kadulje, ki je zelo uspešno pri uničevanju številnih vrst bakterij. S pomočjo tega eteričnega olja je mogoče upočasniti razrast bakterije E.coli. Poleg tega pa naj bi bila muškatna kadulja dobra izbira tudi za preprečevanje pretirane razmnožitve škodljivih glivic.

Kako uporabiti eterično olje muškatne kadulje?

Za vse privržence eteričnih olj, ki imajo izjemno pomembno vlogo v naravnem zdravilstvu, sta difuzor ali izparilnik skoraj obvezna pripomočka. Tako si lahko kar doma privoščite blagodejno aromaterapijo. Če želite doseči katerega izmed zgoraj omenjenih pozitivnih učinkov, je lahko seveda ta metoda primerna tudi za eterično olje muškatne kadulje. Olje lahko uporabite tudi na koži, le da ga morate pred tem »razredčiti«. Za osnovo vzemite približno 30 mililitrov izbranega rastlinskega olja, na primer mandljevega ali olivnega, ki mu dodajte približno 5 kapljic eteričnega olja muškatne kadulje. Nekaj kapljic tega izjemno blagodejnega eteričnega olja pa lahko dodate tudi kopeli.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -