DomovZdravjeDiabetes: pogosti opozorilni znaki, ki jih ne smete spregledati

Diabetes: pogosti opozorilni znaki, ki jih ne smete spregledati

Diabetes je bolezen, ki je danes na žalost prisotna na praktično vsakem koraku. Čeprav se z diabetesom oziroma s sladkorno boleznijo tako ali drugače srečujemo vsakodnevno, pa mnogi še vedno ne znajo prepoznati tipičnih opozorilnih znakov – tako pri sebi kot pri bližnji. Gre za simptome, ki lahko opozarjajo na to, da se je diabetes že razvil, včasih pa so tudi znak t. i. preddiabetesa. V primerih, ko lahko govorimo o preddiabetesu, koncentracija sladkorja v krvi na tešče še ne dosega ali presega 7 milimolov na liter krvi, vendar je že povišana (od 6,1 do 6,9 mmol/l krvi). Kateri so torej tisti najpogostejši opozorilni simptomi, ki nakazujejo, da bi lahko obstajalo povečano tveganje za razvoj diabetesa?

- Oglas -

Diabetes

Stalna žeja in potreba po uriniranju

Mnogi ljudje s povišanim krvnim sladkorjem kot enega prvih znakov, na podlagi katerih so posumili, da bi bilo lahko nekaj narobe, navajajo povečano žejo, ki so jo spremljala tudi močno suha usta, in nenehno potrebo po uriniranju. Gre seveda za znaka, ki sta medsebojno povezana. Ko je raven sladkorja v krvi povišana, se ledvice močno trudijo, da bi odvedle presežek. Tako je logično tudi, da so ledvice organ, ki je pri diabetikih še posebej obremenjen.

Nenehna izčrpanost

Simptom preddiabetesa ali celo diabetesa je lahko tudi kronična utrujenost. Količina sladkorja v krvi ima namreč velik vpliv na raven naše energije. Predvsem prevelika in prepogosta nihanja nas lahko zelo hitro izčrpajo. Ker je prav povišana telesna teža eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj diabetesa, je lahko povečana utrujenost pri preddiabetikih še posebej problematična. Zaradi utrujenosti se lahko namreč zmanjša motivacija za fizično aktivnost, kar po drugi strani povečuje možnosti, da se iz preddiabetesa razvije diabetes.

- Oglas -

Hitro izgubljanje telesne teže

Sladkorno bolezen pogosto povezujemo s prekomerno telesno težo. Čeprav gre za nekaj, kar ima velik vpliv na sam razvoj bolezni, pa pride v primeru preddiabetesa ali diabetesa na začetku do upada telesne teže. Med drugim je lahko to povezano tudi z dejstvom, da celice niso zadostno oskrbovane z glukozo, saj se ta kopiči v krvi. Če torej jeste kot običajno in niste uvedli posebnih sprememb, povezanih s telesno aktivnostjo, je hitra sprememba telesne teže vsekakor simptom, ki ga ne smete spregledati. Čimprejšnji posvet z zdravnikom oziroma opravljanje ustreznih testov je zagotovo smiseln naslednji korak.

Težave z vidom

Precej pogost simptom kroničnih težav s povišano koncentracijo sladkorja v krvi so lahko tudi težave z vidom. Velikokrat to pomeni zamegljen vid. Težave z vidom se lahko nato še stopnjujejo, če zares pride do diabetesa. Tako morajo biti diabetiki zelo pozorni tudi na dogajanje, povezano z njihovimi očmi. V skrajnih primerih lahko pride namreč zaradi okvar vida, ki so neposredno povezane z diabetesom, celo do slepote.

Ponavljajoče se glivične okužbe

Imate v zadnjem času skorajda ves čas ponavljajoče se težave z glivicami? Zelo pogoste glivične okužbe, ki jih je težko odpraviti, so prav tako eden izmed simptomov (pred)diabetesa. Spremembe v telesu, povezane s povišanim krvnim sladkorjem, namreč privedejo do idealnega okolja za razmnoževanje glivic.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -