DomovBolezni in simptomiKandida: Pogosta težava sodobnega časa

Kandida: Pogosta težava sodobnega časa

Mnoge težave, ki nam grenijo življenje, lahko pripišemo zelo nenavadnemu viru – kvasovki po imenu kandida. Njeno prekomerno razraščanje povzroča številne neprijetne simptome, med drugim tudi napihnjenost, neustavljivo željo po sladki ali kisli hrani in pomanjkanje energije.

- Oglas -

Kandida oziroma Candida albicans je vrsta gliv kvasovk, ki je prisotna v vsakem človeškem organizmu. Njeno naravno okolje so prebavila, sluznica in koža, kjer živi v sožitju z drugimi bakterijami.

Kandida – Kaj povzroči njeno razrast?

Nepravilna prehrana, bogata s sladkorjem in industrijsko predelanimi žiti, uživanje kontracepcijskih tabletk, zdravljenje z antibiotiki ali kortikosteroidi, oslabljeno delovanje imunskega sistema in še mnogo drugega poruši krhko ravnovesje med bakterijami in kvasovkami v črevesju, kar omogoči prekomerno razmnoževanje kandide. Eden glavnih dejavnikov je tudi pogosta izpostavljenost stresu, ki zviša raven kortizola v krvi. Kortizol je stresni hormon, ki ga izločata nadledvični žlezi in povzroči dvig ravni krvnega sladkorja. To spodbudi prekomerno razraščanje kandide, ki se v nekaterih primerih lahko nenadzorovano razširi po celotnem organizmu. 

Simptomi prekomerno razraščene kandide

Če se soočate z enim ali več od navedenih simptomov, je vzrok verjetno prav kandida:

- Oglas -
  • napihnjenost in prebavne težave,
  • pogosta nepotešljiva želja po sladki hrani,
  • glivična vnetja na nohtih, koži, sluznicah,
  • kronična utrujenost, težave z zbranostjo,
  • glavoboli, utrujenost in težave s spanjem,
  • čustvena nihanja in razdražljivost,
  • pogosto hladne roke in noge … 

Zdravljenje kandide

Zdravljenje kandide je sestavljeno iz ponovne vzpostavite stabilnosti imunskega sistema in kislo-bazičnega ravnovesja v telesu. Običajno se predpiše kombinacija protiglivičnih zdravil in posebne diete. Dieta omejuje uživanje mleka in večine mlečnih izdelkov, ogljikovih hidratov iz bele moke, sladkorja, kvašenih izdelkov, alkohola, sadja in težko prebavljivih izdelkov živalskega izvora. Priporočata se predvsem pitje veliko vode in uživanje polnovrednih nepredelanih živil, še posebej beljakovin rastlinskega izvora, česna, začimb, fermentiranih mlečnih izdelkov, zelene zelenjave, kislega zelja, kisle repe, sirotke ter v manjših količinah rži, ječmena, ovsa, prosa in riža. Pri spopadanju s kandido torej zaužijemo več beljakovin, vendar naj bodo te rastlinskega izvora, da ne zakisajo telesa. Od maščob je zelo koristna kokosova maščoba.

Ko enkrat dosežemo želeno stanje brez kandide, je nesmiselno spet uvesti stare prehranjevalne navade, saj se v tem primeru kandida lahko ponovno razširi, zato je ustrezneje govoriti o zdravi spremembi življenja.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -