DomovSkrbimo zaseŠisandra za vitalno in dolgo življenje

Šisandra za vitalno in dolgo življenje

Šisandra (Schisandra chinensis) je manjše drevo, ki izvira s severnega dela Kitajske. Rodi drobne rdeče sadeže, ki so že tisočletja ena izmed najbolj cenjenih zdravilnih učinkovin tradicionalne kitajske medicine. Kitajsko ime za šisandro je wu wei zi, kar pomeni sadež petih okusov, saj jagode nudijo okus po sladkem, grenkem, kislem, pekočem in slanem ter skrbijo za pet najpomembnejših organov – srce, jetra, pljuča, vranico in ledvica. Kot prehransko dopolnilo jo je najboljše uživati posušeno in zmleto v prah.

- Oglas -

Šisandra vsebuje šisandrine, lignane, esencialna olja ter vitamine A, C in E. Zaradi teh sestavin deluje rastlina protivnetno, antioksidativno in razstrupljajoče. Šisandra je adaptogena rastlina, ki povečuje odpornost proti raznim boleznim in stresu, povečuje energijo ter fizično in psihično vzdržljivost s povečevanjem energije na celični ravni. Uživa se za preprečevanje prezgodnjega staranja in podaljšanje življenjske dobe, spodbujanje imunskega sistema ter hitrejšega okrevanja po operacijah. 

Šisandra
Šisandra je varna za uživanje. Zaradi pomanjkanja raziskav se njeno uživanje ne priporoča med nosečnostjo in dojenjem.

Uravnava delovanje nadledvičnih žlez

Nadledvični žlezi se nahajata nad ledvicami in sta izjemno pomembni, ker uravnavata sproščanje steroidnih hormonov. Najbolj ju prizadene kronični stres. Človeško telo ni ustvarjeno za kronični stres, temveč zgolj za občasen stres, ki ga je človek v pradavnini doživljal v nevarnih situacijah. Današnje življenje pa je bistveno drugačno. Ljudje smo kar naprej pod stresom, bodisi zaradi službe, skrbi za plačilo računov, osebnih težav, pomanjkanja časa, skrbi za otroke itd. Na stres se žlezi odzivata s sproščanjem hormona kortizola, ki je potreben, vendar bi moralo biti njegovo učinkovanje kratkotrajno.

Dolgotrajna povečana raven kortizola pa negativno učinkuje na številne procese in funkcije v telesu: na imunski sistem, presnovo in prebavo, spanje, nivo krvnega sladkorja, krvni tlak ter sproščanje drugih hormonov – od DHEA, testosterona, estrogena do progesterona in tudi ščitničnih hormonov. Človek postane razdražljiv, depresiven, nezmožen koncentracije, zmanjša se spolna želja in povečajo alergijske reakcije. Šisandra poživlja in uravnava delovanje nadledvičnih žlez ter s tem zmanjšuje negativno učinkovanje kortizola. 

- Oglas -
Šisandra jagode
Uživanje šisandre je zelo razširjeno med ženskami zaradi njenega učinkovanja na kožo, ki jo naredi mehko, gladko in sijočo. Predpostavlja se, da je to posledica uravnavanja tekočin v koži.

Pri čem šisandra še pomaga?

Varuje jetra pred toksičnimi snovmi. Jetra so naš pomemben organ, saj nam pomagajo izločati strupe iz telesa in shranjujejo pomembna hranila. Snovi v šisandri izboljšujejo delovanje jeter s spodbujanjem izločanja encimov (beljakovine, ki pospešujejo biokemične reakcije).

Kitajci so razvili zdravilo DBD za zaščito jeter, ki je narejeno iz šisandrina, ene izmed sestavin šisandre. Na univerzitetnem oddelku botanične medicine Materia Medica so ugotovili, da šisandra spodbuja ponovno rast jetrnih celic in izboljšuje njihovo delovanje s pomočjo njej svojskih snovi – šisandrinov. Razstruplja organizem ter pomaga lajšati jetrna obolenja, kot sta kronični hepatitis in zamaščenost jeter.

Šisandro so že v daljni preteklosti uporabljali pri težavah z ledvicami in pljuči. Po ugotovitvah Memorial Sloan-Kettering centra za zdravljenje raka rastlina pomaga pri astmi, kašlju in gripi. Na oddelku za mikrobiologijo na Univerzi za znanost in tehnologijo v Hongkongu so raziskovalci odkrili, da šisandrin B, ki je ena glavnih sestavin šisandre, odlično vpliva na zaviranje procesov staranja. Prav tako so na tej univerzi raziskali, da šisandrin B in C odlično učinkujeta kot zaščita pred škodljivimi UVA- in UVB-žarki, ki so eden glavnih krivcev za prehitro staranje naše kože.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -