Zakaj se vedno več ljudi odloča za beljenje zob? Človeka si zapomnimo po očeh in po nasmehu. Zadnja leta si veliko ljudi želi bolj bel nasmeh in so za to pripravljeni marsikaj storiti. A nihče nima (naravno) povsem belih zob, pa kljub temu vsi hrepenimo pa bleščeče belem nasmehu. No, ne vsi.
Tisti, ki jih zanima zdravje pred lepoto, se sprašujejo, koliko beline je še zdravo. Naravni zdravi zobje so rahlo rumenkasto ali rjavkasto obarvani, pri nekaterih ljudeh so temnejši kot pri drugih. »Če ima kdo res naravno precej temne zobe, potem beljenje zob priporočam, sicer pa ga rajši odsvetujem,« pravi Irena Drenik, doktorica dentalne medicine z zasebno prakso iz Celja, ki pove tudi, da ima beljenje zob izključno estetsko funkcijo. Po nekaterih virih naj bi bili rahlo rumenkasti zobje celo bolj odporni proti kariesu.
Najprej pravilna nega
Če želimo ohranjati zdrave zobe in dlesni, si jih moramo pravilno umivati in negovati. Umivanje zob naj traja najmanj tri minute, in sicer najmanj dvakrat dnevno. Za nego zob izberite kakovostne in primerne zobne ščetke. Poznamo trde, srednje trde in mehke ščetke. Pri tem je dobro, da se posvetujemo s svojim osebnim zobozdravnikom. Zobno ščetko menjavajte redno, in sicer najmanj enkrat na dva meseca. Zobe umivajte s krožnimi gibi, z osmimi do desetimi potegljaji na posameznih predelih. Nato se premaknite za dva zoba naprej. Po površini zob krožite od dlesni navzdol proti konici zob, sočasno umivajte tudi dlesni, da jim omogočite dobro prekrvavitev. Če se ob umivanju zob pojavi kri, pomeni, da dlesni umivate premalo in niso dovolj prekrvavljene. Ob vsem tem ne smete pozabiti na zadnje zobe in notranjo stran zob, ki jih umivamo s potegljaji navzven. Zobozdravniki tudi svetujejo, naj najprej umijemo grizne ploskve zadnjih zob.
Zobe tudi redno spirajte z ustno vodo in uporabljajte zobno nitko, s katero očistite medzobne prostore, ki jih z navadno ščetko ne dosežete. Pri tem pa morate paziti, da ne ranite dlesni. Uvajanje nitke med zobe ne sme biti boleče.
Naravna belina
Vsakodnevno se lahko potrudimo, da bodo naši zobje ostali čim bolj beli. Izogibajmo se torej hrani in pijači, ki zobe obarva. Največji »krivci« so pravi čaj, kava, rdeče vino in borovnice, seveda pa škoduje tudi kajenje. Zato najprej poskrbite za dobro čiščenje, nato za to, kaj vnašate v usta, pa boste storili že veliko.
Beljenje doma
Sredstva, namenjena beljenju zob doma, so v obliki zobnih krem ali posebnih krem, ki jih nanesemo na zobe in pustimo delovati nekaj ur. »Takšnih krem ni dobro uporabljati preveč pogosto, največkrat enkrat na teden,« pravi Drenikova, čeprav po njenem mnenju niso preveč agresivne. Vsekakor pa lahko ob dolgotrajni uporabi rahlo poškodujejo sklenino ali povzročijo preobčutljivost dlesni. Beljenje zob tudi ni pri vseh enako učinkovito, saj najbolj deluje pri rumenkastih zobeh, pri rjavkastih malo manj, pri sivkastih pa morda učinek sploh ne bo viden, zato je dobro, da se pred uporabo posvetujete z zobozdravnikom. Belilna sredstva, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini, običajno delujejo po principu abrazivnosti. V teh kremah so trdi delci, ki mehansko drgnejo zobno površino med ščetkanjem, zaradi česar bolj ali manj učinkovito odstranijo zunanja zabarvanja, ki jih povzročata hrana in kajenje. Toda take zobne kreme pri pogosti uporabi počasi tanjšajo skleninski plašč zoba, zato so mnenja o beljenju zob v slovenski strokovni javnosti deljena.
Če imate v ustih zalivke ali mostičke, morate vedeti, da nanje beljenje zob ne bo vplivalo in bo zato razlika v ustih še bolj očitna. Takrat je dobro razmisliti o porcelanastih zobnih luskah ali drugih možnostih.
Strokovno beljenje zob
Načinov beljenja pri zobozdravniku je več, odvisno od tega, kakšna je stopnja obarvanosti in ali gre za beljenje posameznega zoba ali skupine zob, ali gre za žive ali mrtve zobe. Za beljenje zob se uporabljajo visoko koncentrirane peroksidne raztopine. Kadar gre za razbarvanje posameznega zoba, zobozdravnik vloži belilo v notranjost zoba tolikokrat, da doseže želen učinek.
Kadar belimo več zob hkrati, se lahko odločimo za tri metode. Po eni metodi belijo zobe v zobozdravstveni ordinaciji, kjer na zobe nanesejo visoko koncentrirano belilo. Po drugi metodi se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe. Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Zvečer nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih čez noč toliko ur, kot to določi zobozdravnik. Tretji način beljenja zob pa je beljenje s pomočjo laserja, pri katerem zobozdravnik na pacientove zobe nanese premaz, ki vsebuje vodikov peroksid, in nato zobe osvetli s pomočjo laserja. Postopek, ki ni poceni, traja od 15 do 60 minut, zobe pa naj bi na ta način posvetlili za približno 11 odtenkov.
Prednosti in slabosti
Prednosti beljenja zob so v tem, da je lahko učinek viden v nekaj dneh, včasih celo urah, da lahko sami nadzorujemo, kako zelo bele zobe bomo imeli, saj gre za postopno beljenje, poleg tega pa nam lahko bleščeč nasmeh dvigne in utrdi samozavest. Slabosti pa so preobčutljivost zob ali poškodovane dlesni, kemikalije v belilnem sredstvu lahko vplivajo na zaznavanje okusov in prebavo, beljenje lahko razdraži mehko tkivo in povzroči vnetje grla, poleg tega pa je treba postopek ponavljati, saj ni trajen. Sčasoma se zobje vnovič zabarvajo, vendar praviloma ne toliko, kot so bili pred beljenjem. Če je zob močno zabarvan, je vsekakor najboljša rešitev estetska prevleka ali posebne luske.
Kaj pa odstranjevanje zobnega kamna? »Pri odstranjevanju zobnega kamna in peskanju ne gre za globinsko beljenje, a ker pri tem očistimo obloge, so zobje videti svetlejši,« razloži dr. Drenikova, ki priporoča strokovno beljenje le vsake dve ali tri leta. Če naši zobje torej niso moteče obarvani, rajši razmislimo, ali beljenje zob pravzaprav potrebujemo ali ne. Nasmeh je lahko lep, četudi ni povsem popoln.
Nekaj domačih receptov
Da bi se izognili kemikalijam, lahko preizkusite tudi nekatere domače recepte za bolj bele zobe. Ne vemo, ali res delujejo, a če boste poskusili, najbrž ne bo nobene škode.
- Tri ali štiri sveže jagode narežite na manjše koščke in jih zmešajte z eno žlico sode bikarbone. Nato si z mešanico zdrgnite zobe.
- Zmešajte majhno količino jabolčnega kisa in sode bikarbone ter z mešanico umijte zobe. Če vam postane neprijetno ali skeli, takoj prenehajte in sperite z vodo.
- Nekaj kapljic olivnega olja nanesite na okroglo vatko in z njo zdrgnite zobe.
- Uporabite notranjost bananinega olupka in z njim potujte po svojih zobeh. Lahko uporabite tudi notranjost pomarančnega ali mandarininega olupka.
- Svoji zobni kremi dodajte malo kuhinjske soli in si umijte zobe kot običajno.
- Pojejte jabolko na dan. Ne samo, da bo pregnalo slab zadah, pripomoglo bo tudi k belini vaših zob.