DomovSkrbimo zaseSoda bikarbona: tako preprosta, a hkrati tako uporabna!

Soda bikarbona: tako preprosta, a hkrati tako uporabna!

Običajno imajo stvari zelo omejene možnosti uporabe. Le redke med njimi so takšne, ki bi jih bilo možno uporabiti v skoraj neomejenem številu situacij. Ena izmed snovi, ki jih zlahka uvrstimo v kategorijo vsestranske uporabnosti, je zagotovo soda bikarbona. Njena izjemna uporabnost je še toliko bolj navdušujoča zaradi dejstva, da gre v osnovi za zelo preprosto, obenem pa tudi zelo poceni snov.

- Oglas -

Po mnenju mnogih je tako soda bikarbona nekaj, kar morate imeti vedno na dosegu roke. Iz množice različnih možnosti uporabe sode bikarbone smo izbrali nekaj najbolj zanimivih. Verjamemo, da bodo navdušile tudi vas!

Soda bikarbona

Odpravljanje slabega zadaha

V deciliter vode vmešajte eno žličko sode bikarbone. Mešanico uporabite namesto običajne ustne vode. Slab zadah bo izginil v hipu. Soda bikarbona je namreč znana po tem, da nevtralizira neprijetne vonjave. Tako jih ne bo zgolj prekrila, ampak bo nase vezala snovi, ki so krive za slab zadah.

- Oglas -

Čiščenje zobnih aparatov in protez

Namesto precej dragih tablet, namenjenih čiščenju zobnih protez in aparatov za zobe, lahko uporabite kar sodo bikarbono. V posodico nalijte malce tople vode in ji primešajte žlico sode bikarbone. Nato v mešanico potopite protezo ali zobni aparat. Tudi v tem primeru bo soda bikarbona poskrbela za odstranjevanje neprijetnih vonjav in nečistoč. Aparat ali protezo lahko po želji tudi zdrgnete s sodo bikarbono in s ščetko.

Piling za obraz in telo

Soda bikarbona je zelo koristna tudi za odstranjevanje odmrlih celic in nečistoč, ki se nakopičijo na koži. Pripravite pasto iz sode bikarbone in vode, in sicer v razmerju 3 : 1. Nato z njo nežno zmasirajte kožo na obrazu in po telesu. Na koncu dobro sperite.

Soda bikarbona kot naravni nadomestek za dezodorant

Dezodorante, ki so pogosto polni zdravju nevarnih snovi, lahko enostavno nadomestite z malce sode, ki jo nanesete pod pazduhe. S tem preprečite razvoj neprijetnih vonjav, povezanih z razkrajanjem znoja. Če želite, lahko sodi bikarboni dodate še malce kokosovega olja in eteričnega olja po izbiri.

Nega kože po pikih insektov

Če vas napadejo insekti, na primer komarji, vam lahko na pomoč prav tako priskoči soda bikarbona. Sodi bikarboni dodajte malce vode, da dobite gosto pasto. Z njo nato namažite območje, kjer je prišlo do pika. Celjenje kože bo tako mnogo hitrejše, s pasto pa boste odpravili tudi neprijetno srbečico.

Nadomestek za milo

Mila so pogosto precej agresivna do kože in jo lahko med drugim močno izsušijo. Čeprav so učinkovita pri odstranjevanju umazanije in odišavijo vaše roke, pa vam lahko na dolgi rok njihova prepogosta uporaba povzroči kar nekaj težav. Poskusite vsaj občasno nadomestiti trda mila z mešanico sode bikarbone in vode. Po želji lahko sodo bikarbono zmešate tudi z malce naravnega tekočega mila za roke. Tako bodo vaše roke mehke in čiste.

Dodatek šamponu za lase

Mnogi ljudje so se povsem odpovedali uporabi šamponov za lase in jih nadomestili s sodo bikarbono. Če sami tega (še) niste pripravljeni narediti, se lahko odločite za manjšo spremembo, ki pa bo poskrbela za veliko razliko. Svojemu običajnemu šamponu dodajte malce sode bikarbone in si nato s to mešanico umijte lase. Soda bikarbona bo poskrbela za odstranjevanje ostankov produktov za oblikovanje las, ki bi se sicer kopičili na vašem lasišču in vam povzročali neprijetne težave.

Čiščenje krtač in glavnikov

Za negovane lase je pomembno tudi to, kakšne glavnike oziroma krtače uporabljate. Če se bodo na njih kopičile nečistoče in maščobe, jih boste s česanjem prenesli na svoje lase. Tako morate redno čistiti svoje pripomočke za lase. Pri tem vam lahko pomaga prav mešanica vode in sode bikarbone, v katero potopite pripomočke za krajši čas in jih na koncu dobro sperite pod tekočo vodo.

- Oglas -

Čiščenje kopalniških površin

Redkokatero čistilo se lahko kosa s preprosto sodo bikarbono. Z njo lahko še posebej uspešno očistite kopalnico. Uporabite jo lahko za čiščenje kadi, umivalnikov, straniščne školjke, ploščic in ogledal.

Ročno pomivanje posode

Če boste detergentu za posodo dodali malce sode bikarbone, bo pomivanje posode precej enostavnejše. Kadar se spopadate z zasušenimi ostanki hrane na posodi, pa jo lahko predhodno namočite v vodni raztopini sode bikarbone.

Razkuževanje gobic za čiščenje

Gobice za čiščenje in pomivanje posode je priporočljivo redno menjati, saj s tem preprečite prekomeren razvoj bakterij. Če pa bi radi vseeno nekoliko podaljšali njihovo življenjsko dobo, jih potopite v vročo vodo, ki ste ji dodali nekaj žlic sode bikarbone.

Čiščenje kopalniških zaves

So se na zavesi, ki obdaja kopalniško kad oziroma kabino za tuširanje, pojavili nadležni madeži? Če imate pri roki sodo bikarbono, lahko težavo zelo hitro rešite. Poleg sode boste potrebovali še krtačo. Sodo bikarbono posujte neposredno na zaveso in jo dobro zdrgnite. Zaveso na koncu operite in jo takoj obesite.

Odstranjevanje vonjav s preznojenih oblačil

Včasih tudi po pranju vonj po znoju še vedno vztraja na oblačilih. Priporočamo vam, da v takšnih primerih oblačila namočite v topli vodi z dodatkom sode bikarbone in jih pustite nekaj ur, da se dobro odmočijo. Ko bo soda vsrkala neprijetne vonjave, oblačila še enkrat operite v pralnem stroju. Zagotavljamo vam, da bodo po pranju kot nova.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -