DomovZdravjeKaj lahko zobje razkrijejo o vašem zdravju: zgodnji znaki bolezni

Kaj lahko zobje razkrijejo o vašem zdravju: zgodnji znaki bolezni

Zdravje vaših zob lahko pogosto pove ogromno o vašem celostnem zdravju. Nemalokrat se prvi znaki določenih bolezni oziroma zdravstvenih težav odrazijo prav na zobeh. To velja tudi za težave, ki se dogajajo v povsem drugem delu vašega telesa. Kaj vse lahko torej razkrivajo vaši zobje in na katere simptome morate biti še posebej pozorni?

- Oglas -

Kaj nam zobje povedo o zdravju

Diabetes tipa 2

Močno pordele, otečene dlesni, ki lahko tudi krvavijo, so eden najbolj tipičnih znakov parodontalne bolezni oziroma parodontoze, ki prizadene ogromen delež populacije, predvsem starejše. Za parodontozo so krive bakterije v ustni votlini, ki povzročijo okužbo tkiv in ustvarijo obloge, ki se sčasoma strdijo oziroma spremenijo v zobni kamen. Diabetes pa lahko simptome, značilne za parodontozo, še poslabša. Po drugi strani pa je lahko tudi uravnavanje krvnega sladkorja še zahtevnejše pri bolnikih, ki imajo obenem tudi parodontozo. Diabetes v kombinaciji s parodontozo lahko privede celo do poškodb mehkih tkiv in kosti, ki nudijo oporo zobovju.

Če vaše dlesni pogosto krvavijo ali so otečene in če pogosto doživljate infekcije v ustni votlini, je preverjanje ravni sladkorja v krvi zagotovo več kot smiselno – še posebej če obstaja v vaši družini zgodovina težav s sladkorno boleznijo. Diabetes pa ni edino bolezensko stanje, povezano s parodontozo. Med drugim lahko slednja poveča tudi tveganje za srčni napad in kap, saj sproži škodljiva vnetja v vsem telesu. Zgodnje ukrepanje je tako zelo pomembno. 

- Oglas -

Gastroezofagealna refluksna bolezen (»GERB«)

Imate kljub skrbi za temeljito ustno higieno pogosto težave s slabim zadahom? To je lahko v nekaterih primerih tudi znak t. i. gastroezofagealne refluksne bolezni, za katero se pogosto uporablja kar kratica GERB. V osnovi gre za zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Mnogi ljudje se tega stanja niti ne zavedajo, saj se simptomi v polnosti izrazijo le med spanjem. Sčasoma lahko bolezen privede do obrabe zob oziroma do zobne erozije. Zobozdravniki lahko sicer težavo zelo hitro zaznajo, a da bi bilo to mogoče, je seveda nujno, da jih redno obiskujete, tudi če nimate očitnih težav z zobmi. Redni zobozdravstveni pregledi vam lahko prihranijo precej nevšečnosti v prihodnje, ki bi vam vzele mnogo več časa in energije – lahko pa bi prišlo celo do nepopravljive škode. 

Zobje in zdravje

Hud stres

Vaši zobje lahko zelo hitro pokažejo tudi, da ste pod hudim stresom. Ljudje, ki so zelo pogosto izpostavljeni stresnim dejavnikom, velikokrat premočno stiskajo zobe, kar lahko sčasoma poškoduje zobje. Poleg tega pa lahko postanejo zobje bolj občutljivi. Bolečine so pogosto logična posledica. Pri ljudeh, ki so pod velikim stresom, se lahko sčasoma spremeni celo položaj ugriza, pojavijo pa se lahko tudi hujše težave s čeljustjo oziroma s čeljustnim sklepom. Seveda pa vedno obstaja tudi nevarnost, da pride do zloma zob.

Nizka gostota kosti

Se vaši zobje majejo ali celo izpadajo? Imate morda težave z odstopanjem dlesni? Vse to so lahko med drugim znaki zelo nizke gostote kosti, kar lahko vodi do osteoporoze. Obenem pa obstaja pri ljudeh z osteoporozo mnogo večja nevarnost, da izgubijo zobe, kot pri drugih posameznikih. Tako naj bi predstavljali prav rentgenski posnetki zobovja enega pomembnih diagnostičnih pripomočkov za zgodnje odkrivanje osteoporoze.

Avtoimunske bolezni: Sjögrenov sindrom

Določene avtoimunske bolezni lahko vplivajo tudi na to, kaj se dogaja v vaši ustni votlini. Ena takšnih bolezni je na primer Sjögrenov sindrom, ki prizadene predvsem ženske po 40. letu starosti. Zelo pogost simptom te bolezni so med drugim tudi zelo suha usta. Za ta sindrom je namreč značilno, da telo napade žleze, ki proizvajajo slino in solze, kar privede do zelo suhih ust in oči. Zaradi pomanjkanja sline se poveča tudi tveganje za karies. Čeprav ni pravega zdravila za Sjögrenov sindrom, je mogoče lajšanje simptomov. Močno suha usta in druge nevšečnosti tako niso nekaj, s čimer bi se morali enostavno sprijazniti. Če se vam zdi, da je to, kar doživljate, neobičajno, je posvet z zdravnikom vsekakor pametna rešitev. Ustrezna diagnoza je vedno prvi korak do iskanja najboljše rešitve za določene težave.

Motnje hranjenja

V tem primeru gre bolj za znak, na katerega morate biti pozorni pri bližnjih. Pogosto se namreč opozorila, da ima nekdo težave z motnjami hranjenja, predvsem z bulimijo, kažejo tudi na zobeh. Tudi pri anoreksiji lahko sicer pomanjkanje določenih hranilnih snovi privede do težav z zobmi. S tem mislimo predvsem na pomanjkanje kalcija, železa in vitaminov iz skupine B. Nezadosten vnos omenjenih snovi lahko povzroči zobno gnilobo oz. propadanje zob, težave z dlesnimi in suha usta. Pri bulimiji pa lahko želodčna kislina, ki med bruhanjem zaide v usta, vpliva na erozijo zobne sklenine. Tako postanejo zobje sčasoma zelo občutljivi na mrzlo in vročo hrano, spremenita pa se lahko tudi njihova oblika in barva. V nekaterih primerih lahko postanejo zobje celo tako oslabljeni, da se začnejo lomiti.

Celiakija

Ste vedeli, da lahko alergija na gluten oziroma celiakija prizadene tudi vaše zobe? Čeprav gre v osnovi za avtoimunsko bolezen, za katero so značilni predvsem simptomi, povezani z našimi prebavili, pa lahko pride včasih tudi do poškodb zobne sklenine. Zaradi celiakije se lahko zobje razbarvajo, in sicer se na njih pojavijo madeži različnih barv, bele, rumene ali celo rjave. Ljudje s celiakijo imajo lahko včasih tudi težave z zelo suhimi usti, njihov jezik pa se zdi nenavadno gladek in rdeč.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -