DomovZdravjeBo kolonoskopijo že kmalu zamenjalo zaužitje kapsule z mini kamero?

Bo kolonoskopijo že kmalu zamenjalo zaužitje kapsule z mini kamero?

Kolonoskopija zagotovo ni najbolj prijeten pregled, vendar je mnogokrat nujen, če želimo natančne informacije o stanju spodnjega dela prebavil. Prav kolonoskopija je denimo izredno pomembna za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in danke.

- Oglas -

Neprijetnosti, povezane s pripravo na pregled in nato s samim pregledom, se tako vendarle ne zdijo tako hude, če upoštevano koristi, ki jih prinaša kolonoskopija. A kot na mnogih drugih področjih si tudi tu strokovnjaki prizadevajo, da bi našli rešitev, ki bi bila prijaznejša do pacientov, obenem pa bi zdravnikom omogočala, da zberejo vse potrebne informacije. Tako je bila razvita alternativa kolonoskopiji, ki postaja vse bolj razširjena …

Kolonoskopija kapsula kamera

Kapsula na svoji poti skozi prebavni trakt zbere na tisoče posnetkov

Pri metodi, za katero je mogoče pričakovati, da bo v prihodnje vsaj v določeni meri zmanjšala potrebo po kolonoskopijah, gre v osnovi za kapsulo, v kateri je nameščena nekakšna mini kamera. Pacient pogoltne to kapsulo, nato pa si nadene poseben pas, na katerem je nameščenih ogromno senzorjev.

Medtem ko se kapsula premika skozi pacientov prebavni trakt, tako naredi na tisoče posnetkov, ki jih pošilja senzorjem, povezanim v pas. Tako ni več potrebna analna vstavitev posebne cevke s kamero, kot je to značilno za kolonoskopijo. Še posebej razveseljivo pa je, da se lahko s to metodo pregledajo tudi deli črevesja, ki jih s klasično kolonoskopijo ni mogoče zajeti. V Braziliji so sicer to metodo odobrili že pred skoraj štirimi leti, postopoma pa postaja vse pogostejša tudi v mnogih drugih državah po svetu. 

- Oglas -
Kolonoskopija s kapsulo

Metoda ima v primerjavi s klasično kolonoskopijo tako prednosti kot pomanjkljivosti

Čeprav velja kolonoskopija še vedno za standardno metodo odkrivanja oziroma diagnosticiranja bolezni spodnjega dela prebavil, s katero je mogoče zelo uspešno zaznati številne abnormalnosti, pa ima vendarle določene omejitve. Ena največjih je na primer ta, da ne omogoča pregledovanja tankega črevesja. Tako se trenutno kapsule še posebej pogosto uporabljajo v primerih, ko tradicionalna kolonoskopija ne zadošča.

Seveda pa je treba po drugi strani upoštevati tudi, da ima kolonoskopija vendarle določene prednosti. Pregled lahko denimo vključuje tudi določene posege oziroma zdravljenje. Če so na primer odkriti črevesni polipi, jih lahko zdravnik odstrani kar med samo kolonoskopijo. Tako pregled s kapsulo verjetno ne bo mogel povsem nadomestiti kolonoskopije, vendar pa gre vsekakor za zelo dobrodošlo možnost, ki lahko olajša pregled številnim ljudem. Končna odločitev glede tega, katera oblika pregleda bi bila v posameznem primeru ustreznejša, pa bo seveda še vedno zdravnikova.

Kapsula kamera v črevesju

Se bo kapsula na koncu zares uspešno izločila?

Pregled s kapsulo je načeloma zelo varen, vendar pa kot v mnogih drugih primerih tudi tu vendarle obstajajo določena tveganja. Ljudi, ki prvič slišijo za to možnost, običajno skrbi predvsem to, ali je mogoče, da se kapsula zatakne v prebavnem traktu. Postopek je seveda zasnovan tako, da se kapsula na koncu poti, ki jo opravi, izloči skupaj z blatom, kar se v večini primerov tudi zgodi brez posebnih zapletov.

A v določenih primerih je vendarle potrebna posebna previdnost. To velja predvsem za ljudi s tumorji, Crohnovo boleznijo, za tiste, ki so prestali operacijo na prebavilih, ipd. V tovrstnih primerih obstaja namreč nevarnost za to, da je prebavni trakt zožen, kar bi lahko otežilo izločanje kapsule. Če obstaja sum, da bi bil lahko prebavni trakt pacienta zožen, se zato zdravnik običajno odloči za predhodno CT-slikanje. V vsakem primeru pa morajo biti pacienti po opravljeni preiskavi nekaj časa nekoliko bolj pozorni na svoje blato. Če po dveh tednih še niso opazili kapsule, je priporočljivo, da se izvede rentgensko slikanje, s pomočjo katerega je mogoče ugotoviti, ali je kapsula morda še vedno v telesu.

Preberite tudi: Kako se pripraviti na kolonoskopijo?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -