DomovKlub MamaPravilno ravnanje z dojenčki

Pravilno ravnanje z dojenčki

Baby handling je angleški izraz za koncept pravilnega ravnanja z dojenčkom, pri katerem starši in otrok sodelujejo na način, ki je za slednjega najbolj koristen. Z omenjenim postopkom starši dojenčka učijo pravilnih gibalnih vzorcev, mu dajejo čutno-gibalno izkušnjo in malčku s tem gradijo občutek lastnega telesa. Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave, ki stoji za imenom Baby handling, že peto leto zapored izvaja individualne terapije razvojno-nevrološke obravnave in prikaze baby handling-a na domu ter starše in sorodnike s tem uči pravilnega verbalnega in neverbalnega komuniciranja z dojenčki.

- Oglas -

dojenček

Ko govorimo o baby handling-u ali pravilnemu ravnanju z dojenčki, še zdaleč ne govorimo o novem, sodobnem pojavu. Baby handling je tako v Sloveniji kot drugod po svetu prisoten že vrsto let, le da so se z njim do nedavnega srečevali zgolj starši dojenčkov z motnjami v razvoju.

Pravilno ravnanje

Danes strokovnjaki poudarjajo, da je pravilno ravnanje z dojenčkom izrednega pomena tudi za dojenčke z normalno potekajočim razvojem, saj zagotavlja učenje pravilnih gibalnih vzorcev, ki v gibanje prinašajo kakovost. Le-ta pa je ključnega pomena za zdravje, kar se ne odraža le v otroštvu temveč tudi v odraslem življenjskem obdobju.

- Oglas -

Že drži, da pri večini dojenčkov razvoj poteka samodejno, vendar ob tem nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da je pri gibalnem razvoju poleg doseganja splošnih mejnikov izjemno pomembna tudi kakovost samega gibanja. Težave mnogih odraslih, kot so bolečine v križu, hrbtenici, kolenih, kolkih, slaba drža, nepravilni vzorci hoje itd., ki jih danes dojemamo kot samoumevne, bi lahko bile namreč manj pogoste ali vsaj manj izrazite, če bi v otroštvu starši teh dojenčkov imeli drugačen pristop.

Navodila za uporabo?

»Baby handling pravzaprav niso navodila za uporabo, ki se jih starši naučijo na pamet, temveč prej spodbujanje otrokovega sodelovanja pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so negovanje, igra, hranjenje, oblačenje in podobno. Tako se s starši, babicami, dedki, tetami, strici oziroma z vsemi, ki so z otrokom velikokrat v stiku, najprej učimo osnovnih prijemov, kot so obračanje, dvigovanje, polaganje in pravilno pestovanje dojenčka,« pravi Špela Gorenc Jazbec.

Nekatere manjše težave v razvoju lahko pogosto preprečimo že zgolj s pravilnim ravnanjem z dojenčkom, če so težave resnejše, pa z redno in pogosto razvojno nevrološko obravnavo (nevrofizioterapijo), glede tega se strinjajo tudi strokovnjaki. Le-ta se izvaja individualno na domu in je prilagojena vsakemu malčku glede na njegove oziroma njene zmožnosti in stopnjo razvoja. Tako dojenčke kot večje otroke pa je potrebno obravnavati po principu celostnega pristopa, s pomočjo katerega skušamo zavreti nepravilne in spodbujati pravilne vzorce gibanja in drže, izboljšati tonus drže ter otroku ali dojenčku omogočati čim bolj kakovostno čutno-gibalno izkušnjo.

 

 

 

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -