DomovKlub MamaPorod in nosečnostPrenos virusa HIV z matere na otroka

Prenos virusa HIV z matere na otroka

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, sindromu pridobljene motnje imunosti. Matere, ki ne vedo za svojo okužbo, lahko dojenčka okužijo med porodom.

- Oglas -
HIV

Aids povzroča virus imunske pomanjkljivosti (HIV), ki se lahko prenaša s semensko tekočino, nožnično sluzjo, krvjo ali slino. Otroci lahko dobijo virus od okužene matere – v maternici, med porodom ali dojenjem.

Virus HIV se v telesu pritrdi na vrsto belih krvničk (limfociti T), ki so pomembne za delovanje imunskega sistema. Ko začne upadati njihovo število, se znižuje imunska sposobnost organizma. Ko se HIV razširi do te mere, da uniči imunski sistem, govorimo o bolezni – aidsu.

Otroci, ki so se okužili s HIV, počasi pridobivajo na telesni teži in so pogosto podvrženi ponavljajočim se bakterijskim, virusnim in glivičnim okužbam. Značilne so pogoste okužbe dihal, kandidoza in driska. Okuženi novorojenčki najpogosteje zbolijo in umrejo za pljučnico, ki jo povzroča zajedavec Pneumocystis carnii.

- Oglas -

Kako preprečiti prenos HIV z matere na otroka?

Če nosečnica sumi, da bi lahko bila okužena z virusom HIV, mora opraviti test. Preiskava za okužbo s HIV mora biti dostopna vsaki nosečnici. Če testiranje pokaže na okužbo, se možnost prenosa virusa na dojenčka lahko zmanjša na sledeče načine:

  • tako nosečnica kot novorojenček dobivata zdravila proti HIV,
  • porod se opravi s carskim rezom, saj je to za otroka varneje kot skozi nožnico,
  • materi se odsvetuje dojenje,
  • dojenček dobiva dodatna zdravila, s katerimi se ga zaščiti pred drugimi okužbami.
HIV zdravljenje

Zdravljenje okuženega otroka

Od okužbe s HIV do razvoja aidsa ponavadi mine enajst let. Zdravila za zdravljenje okužbe s HIV so antiretrovirusna. Poznamo tri vrste zdravil, vendar ni vsako zdravilo primerno za zdravljenje otrok. Uporabljamo lahko več zdravil hkrati – vsako ima svoj način delovanja – tista, ki ne delujejo več, pa zamenjamo z novimi. Otroci pogosto odklanjajo zdravila za HIV, saj velikokrat povzročajo stranske učinke. Zelo pomembno je, da otrok dobiva zdravila ob točno določenem času in da se pri tem držimo priloženih navodil. Ob izpuščanju posameznih odmerkov virus lahko namreč postane odporen na zdravila.

Ali lahko okuži druge otroke?

Pri vsakodnevni igri in drugih stikih z otroki ni nevarnosti, da bi se nanje prenesel virus HIV. Okužiti se ne morejo niti preko souporabe stranišča in posode. Pomembno je, da se okuženega otroka ne izključi iz šole. Stiki z drugimi največje tveganje predstavljajo za okuženega otroka, saj se lahko pri tem naleze drugih bolezni, kot so ošpice, norice in herpes. Tudi program cepljenja je za takega otroka nekoliko drugačen – kdaj in za katero cepljenje se odločiti, bo svetoval zdravnik.

Testiranje na HIV

Število primerov z okužbo z virusom HIV v Sloveniji v zadnjem letu strmo narašča. Poleg okužbe s HIV je v porastu tudi število drugih spolno prenosljivih okužb, kot sta hepatitisa B in C. Na HIV se lahko zaupno in brezplačno testiramo pri osebnem zdravniku. Anonimno in brezplačno testiranje opravljajo tudi na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Testiranje je možno opraviti tudi na drugih lokacijah po državi.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -