DomovNovice in zanimivostiPrenovljeni prostori novomeške bolnišnice

Prenovljeni prostori novomeške bolnišnice

Na Oddelku za patologijo in citologijo v Splošni bolnišnici Novo mesto, ki deluje že vse od leta 1970, so pred nekaj dnevi s ponosom pokazali prenovljene prostore. Opravljajo sodobno histopatološko in citopatološko diagnostiko ter klinične, sanitarne in sodne obdukcije za dolenjsko, belokranjsko in posavsko regijo. Bolniki se nadejajo tudi hitrejših raziskav.

- Oglas -

Prenovljena splošna bolnišnica Novo Mesto

Najpomembnejšo dejavnost oddelka predstavljajo histološki pregledi tkiv, ki jih odvzamejo v bolnišnici, SB Brežice in v zdravstvenih domovih dolenjske in posavske regije. Na leto opravijo več kot 9000 pregledov histoloških biopsij; največji del predstavljajo endoskopsko odvzeti vzorci: gastroskopije, kolonoskopije, rektoskopije, bronhoskopije in cistoskopije. Velik del bioptičnih vzorcev predstavljajo ekscizije kože in pregledi sluznice maternice in materničnega vratu. Pregledujejo pa tudi resektate debelega črevesa, želodcev, prostat, maternic, slepičev, konuse materničnega vratu, jajčnikov in žolčnikov.

Citološki laboratorij opravlja letno preko 17.000 preiskav, od tega preglede brisov materničnega vratu in nekaterih eksfoliativnih vzorcev ter druge celične vzorce, ki so odvzeti pri citoloških punkcijah in ultrazvočno vodenih punkcijah notranjih organov. Na oddelku opravijo približno 1400 aspiracijskih biopsij letno (trebušnih organov, bezgavk, tumorjev dojk in drugih tvorb). Na leto pregledajo tudi 14000 brisov materničnega vratu, ki so odvzeti pri ginekoloških pregledih.

- Oglas -

Vse od leta 1970 do 2015 je Oddelek za patologijo in citologijo obratoval v prvotno zastavljenih in opremljenih prostorih. Ker delovni pogoji ob hitro naraščajočem obsegu histoloških in citoloških laboratorijskih preiskav ter ob hitrem razvoju patološke znanosti niso več ustrezali standardom in so bili zdravju zaposlenih škodljivi, na kar jih je resno opozorila tudi mednarodna akreditacijska komisija, je bila obnova več kot potrebna. Celotna investicija je znašala 970.000 EUR; od tega so prejeli donacijo za nabavo citološkega, diskusijskega mikroskopa s kamero v vrednosti 18.800 EUR od Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Prenovo je sicer v celoti financirala Splošna bolnišnica Novo mesto.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -