DomovPrehranaPrevidno s sladoledom

Previdno s sladoledom

Katera je najbolj popularna sladica v poletnem času? Sladoled. A strokovnjaki opozarjajo: sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna. Pri otrocih in starejših je to še toliko bolj občutljiva zadeva.

- Oglas -

Sladoled

Kaj storiti?

Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so: Salmonella, Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.

Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda, so:

  • slabost,
  • bruhanje,
  • tope bolečine v trebuhu,
  • driska,
  • glavobol.

Nekaj nasvetov, ki so ga oblikovali strokovnjaki na NIJZ

Obisk trgovine, kjer bomo kupovali sladoled, naj bo zadnji postanek na poti domov, da ne bo sladoled izpostavljen previsoki temperaturi. Ustrezno hlajen sladoled mora biti na dotik trd in zamrznjen. Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi. V tem primeru opozorimo prodajalca. Sladoled shranjujemo v košari ločeno od ostalih živil oziroma na vrhu živil. Za transport domov sladoled dobro zaščitimo, recimo v izolirane vrečke.

- Oglas -

Doma damo sladoled takoj v zamrzovalnik. Odtajanega sladoleda ponovno ne zamrzujemo. To je pogosta napaka, ki jo delamo. Preverimo rok uporabe in uživajmo le sladoled, ki še nima pretečenega roka uporabe. Sladoled ga v originalni embalaži in ta mora biti dobro zaprta. Sladoleda ne shranjujemo v zamrzovalniku ob živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj. Pri serviranju upoštevamo pravila higijene pri rokah in priboru. Če pa se pojavijo omenjene težave in trajajo dlje časa, nujno obiščite zdravnika.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -