DomovZdravjeImate težave z nespečnostjo?

Imate težave z nespečnostjo?

Nespečnost je danes žal pogosta težava, ki ima več vzrokov. A ker lahko dlje trajajoče težave z nočnim spanjem oslabijo imunski sistem, vas psihično bremenijo in vplivajo celo na zdravje, je k tej težavi vredno resneje pristopiti. Spanje je aktiven proces, ki ima obnovitveno vlogo. Izmenjujeta se dve obdobji, ki odražata različno stopnjo delovanja možganskih živčnih celic. Najpogostejša motnja spanja je že omenjena nespečnost. Pogostejša je pri starejših, ko se značilno pojavijo nočna prebujanja.

- Oglas -

Nespečnost

Nespeča oseba se prebuja prezgodaj, zbudi se nenaspana in utrujena. Zaradi neprespanih noči je utrujena, ima slabši spomin, se težje zbere, nima dovolj energije za delo, zato pri delu dela napake in je nasploh bolj razdražljiva. Zdaj pa pridemo že do točke, ko bi se moral tudi delodajalec pozanimati, kako dobro spijo njegovi zaposleni.

Kratkotrajna in dolgotrajna nespečnost

Dolgotrajna, kronična nespečnost, ki traja dlje kot tri tedne oziroma se nespečnost pojavi vsaj trikrat na teden, je tista najbolj zaskrbljujoča. Lahko je sicer posledica drugih bolezni, kot so na primer Parkinsonova bolezen, demenca, lahko je posledica dolgotrajnega uživanja alkohola ali določenih zdravil, celo uspaval, na katere se je telo navadilo, ali pa so težavo povzročile hormonske spremembe, ki nastanejo s starostjo.

- Oglas -

Danes je na voljo več oblik zdravljenja, a pred tem je treba seveda ugotoviti vzrok. Če nespečnost spremlja določene bolezni, na primer depresijo, demenco, bolečino, je treba najprej zdraviti in lajšati ta stanja.

Zdravila – uspavala uporabimo šele, ko drugi ukrepi ne pomagajo.

Kako si lahko pomagate sami?

Poskrbite za zdrave spalne navade. Izogibajte se popoldanskemu in večernem dremanju. Če potrebujete počitek čez dan, počivajte največ 30 minut in to do 16 ure. Vsak dan se odpravite v posteljo ob istem času in tudi vstanite ob isti uri. To je zdravo zlato pravilo. Spalnico uporabljajte le za spanje in intimnosti, ne pa za branje, gledanje televizije, hranjenje … Pol ure pred spanjem pojdite na sprehod, preberite kakšno zanimivo knjigo, ki vas ne bo razburila. V večernih urah se izogibajte napitkom s kofeinom, alkoholu, kajenju in preobilni hrani. Podnevi skrbite za redno telesno aktivnost na soncu in svežem zraku. In če po 20 minutah ne morete zaspati, raje vstanite kot da se premetave po postelji in pojdite v drugo posteljo, če imate to možnost.

M.K.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -