DomovPrehranaUživanje kravjega mleka

Uživanje kravjega mleka

Dvomi o kravjem mleku so ovrženi. Vsaj tako so prepričani raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov na zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečnih industrij – American Dairy Science Association. Kljub temu danes nekateri menijo, da ga odrasli ljudje sploh ne potrebujejo.

- Oglas -

Kravje mleko

Večina nacionalnih zdravstvenih ustanov, zdravnikov, farmacevtov meni, da se mleko zaradi visoke hranilne in biološke vrednosti uvršča med pomembna živila v uravnoteženi prehrani. Je bogat vir beljakovin, ki vsebujejo življenjsko pomembne esencialne aminokisline. Mleko in mlečni izdelki zagotavljajo tudi bogat vir kalcija. Kalcij, pridobljen iz mleka in mlečnih izdelkov, se v telesu bolje absorbira, predvsem zaradi prisotnosti vitamina D. Če boste prebrali knjigo Ne popij svojega mleka! avtorja Frank A. Oski, zdravnika in direktorja oddelka za pediatrijo na Johns Hopkins University School of Medicine, boste imeli o mleku povsem drugačno mnenje.

Pa vendar. Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje, kot smo omenili. Vsebnost estrogena v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji pa so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši. Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča. Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

- Oglas -

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -