DomovZdravjeOporečna voda v Dravogradu?

Oporečna voda v Dravogradu?

Pred časom je Komunalno podjetje Dravograd obvestilo uporabnike vodovodnega sistema na Robindvoru, da morajo do nadaljnjega prekuhavati vodo iz javnega vodovodnega sistema. Razlog naj bi bil zdravstvenih težavah odjemalcev. V juliju naj bi se precej prebivalcev naselja Robindvor soočalo z različnimi trebušnimi oziroma črevesnimi težavami, zato so nemudoma uvedli preventivni ukrep prekuhavanja pitne vode. Sumili so namreč, da bi lahko bil vzrok trebušnih obolenj prav v pitni vodi, vzorce vode pa so poslali tudi na analizo v nacionalni laboratorij.

- Oglas -

Oporečna voda v Dravogradu

O nedavnih prebavnih težavah prebivalcev Robindvora v Dravogradu in spremljajočem sumu na oporečnost pitne vode so te dni na seji razpravljali tudi člani sveta krajevne skupnosti Dravograd. Zahtevajo, da komunalno podjetje spremeni akte v delu, ki govori o tem, kako hitro se odzvati v primeru suma onesnaženosti vode. Medtem je podjetje poostrilo ukrepe. Javno komunalno podjetje Dravograd je menda šele po opozorilih zdravstvenega inšpektorata 11. julija letos odredilo obvezno prekuhavanje vode za prebivalce naselja Robindvor, potem ko je več prebivalcev zaradi prebavnih težav iskalo tudi zdravstveno pomoč. Če to drži, gre za malomaren odnos in ogrožanje prebivalstva. Cilj predpisov na področju zdravstvene ustreznosti pitne vode je namreč varovanje zdravja ljudi pred škodljivimi vplivi vsakršnega onesnaževanja vode z zagotovitvijo, da je voda, namenjena za prehrano ljudi, zdravstveno ustrezna in čista. Prav tako zakonodaja na področju oskrbe s pitno vodo določa posebne zahteve, ki jih mora izpolnjevati pitna voda z namenom varovanja zdravja ljudi. Kakšne so naloge upravljavca, je jasno določeno.

Pogosto pravimo, da je čista voda slovenska velika prednost, ki je nekako ne znamo ceniti. Čeprav je stanje vendarle mnogo bolje urejeno kot pred dvajsetimi leti. V Sloveniji se izvaja sistematično preverjanje (monitoring) pitne vode, s katerim se ugotavlja, ali pitna voda izpolnjuje predpisane zahteve. Izvajanje monitoringa pitne vode zagotavlja Ministrstvo za zdravje, nosilec je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Program monitoringa določa mesta vzorčenja, pogostost vzorčenja, vzorčevalce in laboratorije, ki izvajajo preskušanje vzorcev. Poročila o monitoringu pitne vode za posamezna leta so objavljena na njihovih spletnih straneh in si jih lahko pogledate.

- Oglas -

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -