DomovZdravjePriporočila po požaru pri Vrhniki

Priporočila po požaru pri Vrhniki

Čist zrak je izjemno pomemben za zdravje neke populacije. Zato je nedavni požar v tovarni Kemis pri Vrhniki poleg gmotne škode povzročil toliko strahu. Zdaj je minilo že nekaj časa, a nekatera opozorila ostajajo. Posamezne meritve še potekajo. Analiza zajema vzorce zraka, vode iz bližnjega potoka Tojnica in Ljubljanice, v katero se potok izliva, ter zemljine tako na površju kot v globini. Če živite v Vrhniki ali tja potujete, bodite še vedno previdni.

- Oglas -

Kemis

Analiza zemljine je v izdelavi, vendar prebivalcem svetujemo previdnost pri uporabi vrtnin in stiku z zemljino na območju, kjer se je valil dim. S hrano lahko zaužijemo tudi različne delce, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali, in druge škodljive snovi, ki so lahko nastale pri požaru. Prebivalcem zato priporočajo, da onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Obstaja namreč tveganje, da škodljivih snovi ni mogoče učinkovito odstraniti. Če območje rasti vrtnin ni bilo neposredno izpostavljeno oblaku dima, je manj verjetnosti, da so vrtnine onesnažene.

Pri aktivnostih na prostem svetujejo previdnost pri dotikanju predmetov ali zemlje/peska, ki bi lahko bila onesnažena. Igrala očistimo z detergentom. Prav tako odsvetujemo igro v peskovniku. Na območjih, kjer ni vidne onesnaženosti, ostalih zunanjih aktivnosti ni potrebno omejevati, kljub temu pa svetujemo previdnost pri zgoraj omenjenem ravnanju.

- Oglas -

Iz preventivnih razlogov, zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, odsvetujemo potapljaške aktivnosti v Ljubljanici. V primeru nenamernih padcev v Ljubljanico, na primer pri veslanju, SUPanju in podobno, je treba kožo in lasišče sprati z veliko čiste tekoče vode in umiti z milom, oblačila in brisače pa oprati. Starši naj se izogibajo igranju z otroci na javnih igralih. Voda iz vodovoda je sicer povsem primerna za uživanje. Več informacij glede okoljskih posledic najdete na spletni strani Agencije RS za okolje.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -