DomovAktualnoResnična zgodba: Dvojna ovira življenju v troje

Resnična zgodba: Dvojna ovira življenju v troje

Mateja Štimec in Domen Knez sta se srečala v najbolj cvetočem mesecu leta 2006. Po treh letih druženja, ko sta se dodobra spoznala, je v njiju dozorela želja po tretjem družinskem članu. A po nekajmesečnem trudu, ki ni obrodil sadov, sta zaslutila težave. Izvidi preiskav so njune strahove potrdili. Pripravljati sta se začela na umetno oploditev, še prej pa sta potrkala na vrata bienergetika.

- Oglas -

Profesionalni trener tenisa, ki vodi teniško šolo v Medvodah, Domen Knez, in magistra ekonomije ter vodja financ in računovodstva v trgovskem podjetju v Ljubljani, Mateja Štimec, sta, ko je njuna zveza za to dozorela, začela snovati povečanje družinice. Mateja je februarja leta 2009 prenehala jemati kontracepcijske tablete. Nekaj časa je še čakala, da se ji uredi menstrualni mesečni cikel, potem pa …

Mateja Štimec in Domen Knez
Mateja Štimec in Domen Knez

Jajčeca in semenčice

Kljub močni želji po otroku in trudu v tej smeri Mateja nikakor ni mogla zanositi, zato je odšla na pregled k svojemu ginekologu. Tri ultrazvočne preiskave so pokazale sum na policistične jajčnike, da torej ciste na jajčnikih preprečujejo ovulacijo. Zdravnik ji je predpisal tablete, ki naj bi sprožile sprostitev jajčeca. Ko kljub zdravljenju ni bilo uspeha, je svetoval, naj gre na pregled še njen partner.

Pregled njegove semenske tekočine ju je neprijetno presenetil. Pokazal je, da ima premalo gibljivih semenčic. Zaradi varikokele, razširitve venskega pleksusa okoli testisa, se mu je proizvodnja semenčic tudi zmanjšala. Ponovno testiranje v zasebnem laboratoriju je potrdilo, da ima manj semenske tekočine in le šest odstotkov gibljivih spermijev, čeprav je njihova oblika pravilna. Zdrava oblika namreč omogoča semenčici, da sicer najlažje in najbolj učinkovito priplava do jajčeca.

- Oglas -

Za oba je bila ta novica že drugi šok, saj je to pomenilo, da bosta morala oba urejati svoje težave in bo vse skupaj terjalo več časa, kot sta sprva načrtovala.

Specialist za neplodnost

Priporočili so jima, naj gresta na oploditev z biomedicinsko pomočjo, in v začetku letošnjega leta sta res obiskala zdravnika, specialista za neplodnost, saj nista videla druge rešitve. Želela sta si le, da bi postopek za umetno oploditev čim prej stekel.

Potem pa jima je znanka, ki je že premagala težave z neplodnostjo, priporočila še enega, malce drugačnega »specialista«. Odločila sta se za obisk bioterapevta Veseljka Tomiča, kot nekakšno pripravo na postopek umetne oploditve, ki sta ga imela pred seboj.

Sprva se je Mateja v Celje odpravila sama in, kot pravi, je že na začetku globoko v sebi verjela, da ji lahko pomaga. Ko pa ji je bioterapevt povedal, da pri neplodnosti lahko pomaga tudi moškim, se ji je Domen kmalu pridružil. Nasploh naj bi imeli po terapevtovih izkušnjah veliko več uspeha pri oploditvi pari, ki skupaj hodijo na terapijo, kot tisti, kjer jo obiskuje samo eden.

Bioenergetiku sta tudi povedala, da že čakata na postopek za umetno oploditev. Verjela sta, da jima bioenergijska terapija lahko pomaga, da bi laže prenašala napor, ki ga postopek za umetno oploditev terja od para.

Rdeče spodnje perilo

Imela je okoli deset terapij. »Na terapiji mi je terapevt držal roke na rodilih, pa tudi na glavi, da sem se sprostila, in na predelu ščitnice, ki ureja delovanje hormonov. Med tem sem čutila toploto, bila sem sproščena, povsem sem se mu predala. Večkrat sem občutila tudi nekakšno škrcanje. Po terapiji sem se bolje počutila in bila sem vse bolj optimistična.« Tudi Domen je bil po terapijah zelo sproščen. Začel se je tudi bolj zdravo prehranjevati. Oba sta trdno verjela, da jima bo uspelo.

Morda pa je k sprostitvi prispeval še en, nekoliko nenavaden terapevtov nasvet. Svetoval jima je, naj nosita rdeče spodnje perilo. Črno spodnje perilo naj bi namreč otežilo pretok energije in tako se mu je od tedaj Mateja odrekla.

- Oglas -

Kot pravi, so se jih po terapijah uredili tudi hormoni. Prej je imela rahlo povišan prolaktin, kar je dodatno zmanjšalo njene možnosti za zanositev. Še enega od dokazov, da se stvari obračajo na bolje, pa sta dobila v začetku maja, ko je šel Domen ponovno na testiranje semenske tekočine in je izvid pokazal že 15 do 20 odstotkov gibljivih semenčic, kar je močno presenetilo tudi zdravnika. Zdravnik mu je tudi svetoval operacijo varikokele, a ker bi to dodatno zamaknilo njuna prizadevanja, se je odločil, da bo operativni poseg prestavil na pozneje, ko bosta že imela enega otroka.

Noseča na predavanju o umetni oploditvi

Medtem je njun zdravnik vse izvide posredoval komisiji za oploditev z biomedicinsko pomočjo. Tako sta sredi maja leta 2010 dobila pošto, da sta sprejeta za postopek in naj se zglasita, ko bo Mateja dobila prvič menstruacijo. Naročila sta se in šla celo poslušat predavanje o umetni oploditvi.

A takrat je menstruacija Mateji že zamujala, kar jo je zelo presenečalo, saj se ji je z obiski pri bioenergetiku menstrualni cikel uredil. Na tihem je pomislila, da je morda že noseča in kaj sploh dela na predavanju o umetni oploditvi. Njene slutnje so se izkazale za resnične. S partnerjem kar nista mogla verjeti, da je res. Nosečnost sta preverila s štirimi testi, a vsi so pokazali, kar sta želela.

Med samo nosečnostjo ni bilo nobenih težav. Zdrava punčka Zala je privekala na svet 14. februarja 2011, na Valentinovo.

PODATKI:

njena starost: 31 let
njegova starost: 32 let
začetek težav: leta 2009
diagnoza: neplodnost
vzrok pri njej: policistični jajčniki
vzrok pri njem: varikokela, manj semenske tekočine in le šest odstotkov gibljivih semenčic
zdravljenje: bioenergija, nekaj več kot deset terapij za oba
počutje danes: danes sta srečna starša zdrave deklice Zale, ki je prišla na svet po naravni poti na Valentinovo. Mlada družina živi v Pirničah pri Ljubljani.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -