DomovBolezni in simptomiRozacea – Zakaj nastane in kako si pomagamo

Rozacea – Zakaj nastane in kako si pomagamo

Rozacea je kronično, neozdravljivo obolenje kože, ki se izraža kot eritem na predelu lic, nosu in čela. Na teh predelih je vidna rdečica, tik pod površjem kože popokane kapilare, lahko pa nastajajo tudi komedoni in zadebelitev kože. Najdovzetnejši tip kože za nastanek rozacee je občutljiva in tanka koža, ki močno odreagira na zunanje dražljaje. Za rozaceo najpogosteje zbolevajo ženske med 30. in 50. letom, hujše oblike pa se izrazijo pri moških.

- Oglas -

Kakšne simptome ima rozacea – Ne spreglejte prvih znakov

Prvi znaki rozacee so sprva reverzibilni, kasneje pa trajni in se zelo hitro spregledajo, saj gre za pojavljanje rdečice ob čustvenih reakcijah, kot so sram, trema, nelagodje, prehajanje s hladnega na toplo in obratno, telesna dejavnost, rdečica pa po določenem času izgine. Pri napredovanju bolezni rdečica ostaja prisotna dlje časa ali pa več ne izgine. Poleg rdečice opazimo majhne preplete žil tik pod površjem kože, nastanejo lahko tudi gnojni mehurčki, podobni mozoljem in napolnjeni z lojem. V Poznejši fazi bolezni pride do razraščanja tkiva, kar se kaže kot bolezen rinofima oz. gomoljast nos. Gre za hipertrofijo veziva in povečanje lojnic na obolelem predelu. Rinofima prizadene več moških kot žensk.

Rozacea in Preventiva je izjemno pomembna

Rozacea je obolenje kože, pri katerem gre najpogosteje za gensko dovzetnost. Zato moramo biti na reakcije kože še posebej pozorni, če imamo v družini nekoga, ki trpi za to obliko bolezni. Hitrejše odkrivanje lahko občutno zmanjša in prepreči poslabšanje stanja. Poleg genetike imajo na nastanek rozacee vpliv tudi hormonska nihanja (menopavza, dismenoreja), motnje nevrovegetativnega sistema (psihični stres, psihična labilnost, menstruacija), okolje, v katerem živimo, in delo. Bolj so ji izpostavljeni kuharji, kmetje, ljudje, ki so zaradi narave svojega dela izpostavljeni prehajanju s toplega na hladno in obratno, se potijo, delajo na vročini. Zanjo najpogosteje zbolimo med 30. in 50. letom.

Rozacea je pogosta oblika bolezni kože, za tistega, ki zanjo trpi, pa je izredno neprijetna. Bolezen obolelega zelo prizadene – ne le fizično, ampak tudi psihično. Ravno zato so izjemnega pomena preventiva, zgodnje odkrivanje in zgodnje zdravljenje, ki prepreči napredovanje bolezni. Hitro zdravljenje zgodnjih znakov ter dosledna domača nega preprečita slabšanje stanja in razraščanje tkiva.

- Oglas -

OKVIRČEK:

Če sumite, da imate simptome, ki kažejo na rozaceo, čimprej obiščite dermatologa ali izšolano in izkušeno kozmetičarko. Pridobite pomembne informacije, kako in s čim negovati kožo ter s katerimi tretmaji lahko okrepite stene kapilar, obnavljate bariero kože, ter ohranjate kožo v dobri kondiciji. Če takšne kože ne negujemo primerno, se začne stanje močno slabšati.

Izogibajte se dejavnikom, ki stanje poslabšajo

Na poslabšanje rozacee vplivajo vremenske razmere – sonce, veter, mraz, prehajanje s hladnega na toplo in obratno, sončenje, savnanje, prekomerna telesna aktivnost, pekoče začinjena hrana, alkohol, napačna kozmetika, povišana telesna temperatura in določene bolezni. Pomembno je, da se izogibamo dejavnikom, ki stanje poslabšajo. Umivanje obraza zmanjšamo na enkrat do dvakrat dnevno. Ko smo izpostavljeni soncu, vedno uporabljamo zaščitni klobuček, kožo zaščitimo tudi z zaščitnim faktorjem spf 15 ali več, izogibamo se kozmetiki, ki vsebuje gensko spremenjene sestavine, dodane dišave, alkohol, barvila, dodana eterična olja in vsem izdelkom, ki vam povzročajo draženje kože in poslabšanj.

Za čiščenje kože nikoli ne uporabljajte čistilnih krtač, grobih čistilnih krpic in res nikoli ne uporabljajte mehanskih pilingov. Med mehanske pilinge sodijo vsi izdelki, ki imajo v svoji sestavini manjše ali večje grobe delce. Izogibamo se izdelkom, ki vsebujejo rožmarin, evkaliptus, cimet, sivko, vrtnico,mentol, citruse, poprovo meto, bor, cedro, saj močno slabšajo stanje kože.

Kako si pomagamo in kakšna je terapija pri rozacei?

Terapija in nega kože sta odvisni od stopnje rozacee, ki jo imamo. Priporočljivo je čiščenje obraza z blagimi čistilnimi sredstvi enkrat do dvakrat dnevno, zjutraj si lahko obraz le splaknemo z vodo, zvečer pa ga očistimo z blagim čistilnim sredstvom. Nikoli ne uporabljajte mil in kože ne drgnite z brisačo, ampak jo le popivnate. Čez dan uporabljajte kreme z dodatkom zaščitnega faktorja vsaj 15, lahko pa tudi več. Uporabljamo izdelke, ki zmanjšujejo rdečico, pomirjajo in ščitijo stene kapilar pred nadaljnjim pokanjem, priporoča se uporaba izdelkov za domačo nego, ki odstranjujejo in obnavljajo poroženelo plast kože ter postopno krepijo kožno bariero.

Priporočljive sestavine so: niacinamid, zeleni čaj in retinol. Če je vaša koža tanka, suha, uporabljajte bogatejši serum in kremo z močnimi antioksidanti, sestavine za obnavljanje kože ali retinol. Če imate mastno kožo, uporabljajte lahke serume in kreme, lahko tudi samo serum, ki vsebuje bogate antioksidante in retinol. Ta deluje močno protivnetno, rozacea pa je vnetni proces. Nege v kozmetičnih salonih naj spodbujajo kožo k samoobnovi ter nižajo pH kože pod 5,7 in spodbujajo nastajanje ceramidov. Odločite se za nege s salicilno ali azelinsko kislino. Učinkovite nege so antioksidantne, delujejo naj keratolitično in vlažilno.

Priporočljive so tudi nege, ki povečujejo tonus gladke mišičine v žilni steni in povzročajo zoženje žil. Pomembno je nadomeščanje ceramidov, holesterola, lipidov, fosfolipidov in proste maščobne kisline. Zelo priporočljiva je tudi redna limfna drenaža, ki pomaga limfnim žilam pri obvladovanju bremen. Zaščitne kreme s faktorjem naj vsebujejo cinkov ali titanijev oksid, antioksidante in vlažilne sestavine. Gubice negujemo predvsem s kozmetičnimi sredstvi, ki vsebujejo antioksidantne vlažilce ter odstranjuje poroženelo plast kože in spodbuja nastajanje nove. Pomembno je uživanje hrane z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminov B-kompleksa. V zadnjem času se pojavlja tudi vedno več kozmetičnih izdelkov na osnovi konopljinih izvlečkov.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -