DomovPrehranaS kumino proti napetosti v prebavilih

S kumino proti napetosti v prebavilih

Kumina  velja za eno najsterijših evropskih začimb,  izhaja iz področja Sredozemlja in od tod se je tudi razširila v Azijo. Za svojo rast potrebuje veliko vlage, zato raste na močvirnatih tleh, kjer lahko razvije globoke korenine. Vsekakor pa potrebuje sončno lego.

- Oglas -

kumina

Danes poznamo maroško, špansko,portugalsko,  indijsko, tajsko, mehiško kumino,  kar pomen,  da so si jo posamezne svetovne  kuhinje nekako prisvojile. Kumina ima značilen močan okus, ki je nekoliko sladek, oster in na koncu celo nekoliko grenak. V kuhinji kumino uporabljamo kot začimbo, ki se odlično kombinira s svinjskim mesom in težje prebavljivimi živili, nepogrešljiva je malih količinah v marinadah za pripravo mesa na žaru,  dodajamo jo zeljnati solati, raznim golaževim juham, golažu, divjačini…

Seme navadne kumine vsebuje eterična olja, največ  karvona,  in prav karvon spodbuja tvorjenje želočnih sokov, pomirja črevesje, preprečuje napenjanje in vetrove. Zaradi teh svojih lastnosti ga priporočajo v kobinaciji s janežem za malčke ki imajo krče, napet  trebušček.

- Oglas -

Kako pripravimo čaj za odrasle:

1 čajno žilčko zmletih semen navadne kumine prelijemo s  1,5 dcl vrele vode, pustimo približno 12 minut in nato precedimo. Tako pripravljen  čaj lahko po želji malo sladkamo. Pripravimo si ga lahko večkrat na dan po potrebi.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -