DomovZdravjeAtrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma, ki jo zaznamuje nereden srčni utrip. S staranjem prebivalstva se obolevnost povečuje pri obeh spolih. Statistika kaže, da povprečno prizadene že vsakega četrtega moškega in žensko po 40. letu starosti, zato je skrb zaradi razširjenosti te bolezni v družbi umestna. meri srčni utripAtrijska fibrilacija, ki jo zazna le 30 do 40 odstotkov bolnikov,  je pogost spremljevalec drugih srčnih obolenj, njeno zdravljenje pa je dokaj zapleteno. Bolezen je razširjena tudi zato, ker je slabo prepoznana med splošno javnostjo, zaradi nejasnih in neznačilnih simptomov pa jo zdravniki pogosto odkrijejo šele pri prvih težavah, ki jih povzroči (na primer ob možganski kapi).

Za atrijsko fibrilacijo je značilno popolnoma kaotično migetanje srčnih preddvorov (atrijev), kar pokaže neredni srčni utrip z nihajočo frekvenco. Atrija se v zgornjem delu mišice začneta nenadzorovano krčiti in ne utripata več pravilno, posledica take aritmije pa je nereden srčni utrip s previsoko frekvenco, s 140 do 160 ali več utripov na minuto. Ker prekata ob utripu srca ne izčrpata celotne količine krvi, se na njune stene lepijo delci krvi, zaradi česar posledično nastajajo krvni strdki, ki lahko zamašijo eno ali več možganskih arterij, in povzročijo možgansko kap. Ta velja za tretji najpogostejši vzrok smrti na svetu.

Občasno atrijsko fibrilacijo, ki sama po sebi mine v tednu dni, lahko sprožijo alkohol, tobak, droge ali pretirana fizična dejavnost, medtem ko vztrajna fibrilacija že zahteva posredovanje zdravnika specialista. Zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije je zato izjemnega pomena. Eden od načinov pravočasnega prepoznavanja bolezni je redno merjenje srčnega utripa.

- Oglas -

Normalni srčni utrip je običajno v mejah med 60 in 99 utripov na minuto, sami pa si ga lahko izmerite povsem preprosto. Merjenje naj poteka v stanju mirovanja telesa, zjutraj ali čez dan, ko ste dlje časa povsem umirjeni. Podrobnejša navodila najdete tudi na spletni strani www.meri-utrip.si, kjer si lahko več preberete tudi o dejavnikih tveganja in značilnih simptomih atrijske fibrilacije, pa tudi o znakih in posledicah možganske kapi. S pomočjo aplikacije si lahko izmerite svoj dejanski srčni utrip ter poslušate zvočna posnetka pravilnega in nerednega utripa srca.  Ne pozabite – za svoje zdravo srce lahko največ naredite sami!

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -