DomovZdravjeLahko nosečnost uniči telesno samopodobo?

Lahko nosečnost uniči telesno samopodobo?

Težave, povezane s telesno samopodobo, lahko vzniknejo v različnih življenjskih obdobjih, toda kot se zdi, je nevarnost za to posebno velika v obdobjih velikih sprememb, na primer med puberteto. Tako bi lahko sklepali, da je posebno nevarno tudi obdobje nosečnosti, saj se v tem obdobju telo močno spremeni – in to zelo hitro. Britanski raziskovalci so se odločili, da preverijo to hipotezo. Morebitno drastično poslabšanje telesne samopodobe pri večini nosečnic bi bilo lahko namreč nevarno tako za nosečnice kot za razvijajoče se otroke.

- Oglas -

Študija, ki jo je bilo mogoče zaslediti v znanstveni reviji BMC Pregnancy and Childbirth, je rezultat metaanalize različnih raziskav, v katerih je skupno sodelovalo skoraj 9400 žensk. Gre za prvo metaanalizo, ki primerja telesno samopodobo nosečnic s telesno samopodobo splošne populacije žensk, zato so izsledki zelo dragoceni.

Nosečnost ne pomeni nujno slabše telesne samopodobe

V nasprotju s pričakovanji metaanaliza ni preprosto potrdila hipoteze o slabši telesni samopodobi med nosečnostjo. V povprečju je bila namreč intenzivnost nezadovoljstva z lastnim telesom pri nosečnicah primerljiva z intenzivnostjo nezadovoljstva pri ženskah, ki med izpolnjevanjem vprašalnikov niso bile noseče.

Raziskovalci so najprej pregledali nekaj več kot 2000 študij, nato pa pred podrobnejšo analizo izbor zožili na 17 študij, ki so temeljile na podobnem pristopu, kar je poenostavilo primerjavo podatkov. Tako so imeli na voljo odgovore 5200 nosečnic in 4172 žensk, ki med sodelovanjem v raziskavi niso bile noseče.

- Oglas -

Ko so bili podatki iz različnih študij sintetizirani in analizirani kot celota, se, kot omenjeno, v povprečju v povezavi s telesno samopodobo niso pokazala bistvena odstopanja med nosečnicami in splošno populacijo. Vendar pa so se po drugi strani med analizo posameznih študij, ki so bile zajete, razrile pomenljive variacije na individualni ravni.

Kako nosečnost vpliva na samopodobo ženske?

Vse je odvisno od perspektive …

Raziskovalci menijo, da je telesna samopodoba med nosečnostjo rezultat kompleksnih dejavnikov, ki so povezani z individualnimi izkušnjami nosečnic, in sicer tako z negativnimi kot pozitivnimi izkušnjami.

Pri nekaterih ženskah se tako med nosečnostjo telesna samopodoba poslabša, ker imajo občutek, da so predebele, ali ker se jim zdi, da izgubljajo nadzor nad svojim telesom. K poslabšanju telesne samopodobe lahko prispevajo tudi nerealistične, retuširane podobe nosečnic v medijih in na družbenih omrežjih, na katerih ni mogoče opaziti strije in drugih sprememb, ki so pogoste med nosečnostjo. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da ne more nosečnost poskrbeti za nasprotno spremembo, tj. za izboljšanje telesne samopodobe.

Nekatere ženske, ki so navedle, da se je njihova telesna samopodoba med nosečnostjo izboljšala, so pozitivno spremembo povezale s tem, da med nosečnostjo svojega telesa niso več primerjale z »idealnim tipom«, saj jim je bilo že vnaprej jasno, da med nosečnostjo ne morejo biti tako vitke, kot se to od njih (implicitno) pričakuje sicer. Med razlogi, zaradi katerih se je po mnenju nekaterih žensk, ki so sodelovale v raziskavi, njihova samopodoba med nosečnostjo izboljšala, je bilo mogoče najti tudi preusmeritev pozornosti k funkcionalnosti. V ospredju torej ni bilo več to, kako je telo videti, ampak to, kaj zmore.

Zakaj je lahko slaba telesna samopodoba med nosečnostjo tako nevarna?

Kot je bilo nakazano že uvodoma, vpliva negativne telesne samopodobe med nosečnostjo ne smemo podcenjevati. Če je telesna samopodoba nosečnice zelo slaba, se denimo poveča tveganje za depresijo in anksioznost, ki sta lahko dolgotrajni. To pa lahko negativno vpliva na čustveni, kognitivni in socialni razvoj otroka ter oteži vzpostavitev zdrave vezi med mamo in otrokom.

Slaba telesna samopodoba lahko obenem ogrozi tudi telesno zdravje mame in otroka, posebno če privede do stradanja oziroma pretiranega omejevanja kaloričnega vnosa, kar lahko poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo otroka in sorodne težave.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -