Puberteta

Ko rečemo, da danes otroci hitreje odraščajo, da so deklice zrele kar nekaj let prej kot nekdaj in da fantje prej dosežejo zrelost, mislimo seveda tudi na hitro spreminjanje družbe. Zdaj pa so znanstveniki v ZDA ugotovili, da za hitrejši razvoj in prej doseženo puberteto obstajajo tudi dejanski dokazi. Podatki za naše kraje pa najverjetneje niso preveč drugačni.

- Oglas -

puberteta

Dve leti prej

Fantje v ZDA tako v puberteto vkorakajo kar dve leti prej kot v prejšnjih desetletjih, vsaj tako namreč kaže študija, ki jo je Ameriška pediatrična akademija objavila 20. oktobra. Raziskava namreč kaže, da fantje zdaj ‘posnemajo’ dobro dokumentiran trend, ki kaže na to, da dekleta stopijo v puberteto prej kot njihove predhodnice. Avtorji študije pa pravijo, da so vzroki za to še vedno nejasni, tako kot odgovor na vprašanje kaj to pomeni za zdravje ljudi.

Ugotovili so tudi, da temnopolti fantje prej stopijo v obdobje pubertete, saj so odkrili fante, ki so imeli komaj devet let, pa so že kazali znake zrelosti. Raziskava je potekala na več kot 4000 fantih v 41-ih zveznih državah. Po hitrosti odraščanja so sledili belci, ki so kazali znake zrelosti po malo več kot desetih letih, za njimi pa so bili latinskoameriški fantje, ki so v puberteto stopili pri desetih letih in pol.

- Oglas -

Spolna vzgoja

Pediatri so raziskavo opravili na podlagi druge faze genitalne rasti in rasti sramnih dlak. »Po spremembah v rasti in razvoju je pomembno ocenjevanje zdravja otrok,« je dejala avtorica študije dr. Marcia Herman-Giddens. A take vrste študija, ki kaže starost, pri kateri fantje začnejo puberteto v moderni Ameriki, do sedaj ni bila na voljo. »Vsi starši morajo vedeti, če njihovi sinovi padejo v razpon sodobnih starostnih skupin, vendar ti podatki o fantih v ZDA do sedaj niso bili na voljo,« je dodal dr. Richard Wasserman, direktor raziskovalne mreže Ameriške pediatrične akademije.

Podatki so pomembni tudi zato, ker ugotavljajo, da starši v mnogih primerih ne vedo, kdaj naj se z otroki pogovarjajo o puberteti, spremembah telesa in vsem ostalem, kar k temu tudi spada. Seveda pa glede tega niti nimajo dobrih informacij, kako naj k temu sploh pristopijo. »Moramo spodbujati starše, da se vključijo v delo šole in pritisnejo nanje, da poskrbijo za boljšo spolno vzgojo,« pravi dr. Herman-Giddens.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -