DomovKlub MamaOtroci in gibanje

Otroci in gibanje

Gibanje je priporočljivo za vse ljudi, za vsako starost. Sprehodi koristijo tako starejšim kot mlajšim, saj naše telo ni bilo ustvarjeno za mirovanje. Seveda ni zanemarljiv podatek, da dandanes vsi preveč sedimo in da so tudi otroci prekomerno težki. Zato se tokrat posvečamo aktivnostim, ki jih priporočamo za naše najmlajše.

- Oglas -

otrok in gibanje

Glede na veliko število utrujenih staršev majhnih otrok, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem spanca, običajno domnevamo, da ti otroci nenehno tekajo naokrog. Vendar je raziskava pokazala, da otroci sedijo kar 73-84 odstotkov časa, ki ga preživijo budni. Poleg tega, čeprav vemo, da ima lahko čas pred televizijo ali računalnikom veliko škodljivih učinkov na razvoj otroka (tako fizično kot socialno), je večina otrok danes izpostavljena različnim zaslonom prezgodaj v življenju in predolgo časa.

Nove smernice, ki so jih glede aktivnosti otrok postavili v Kanadi, določajo, da bi se morali vsi otroci, stari 4 leta in manj čez dan več gibati in manj sedeti. Te smernice temeljijo na raziskavi sedečega vedenja otrok in jih podpirajo številne kanadske bolnišnice, zdravstvene iniciative in skupine, ki se borijo proti debelosti.

Smernice za telesno delavnost:

 • Starost: 1 leto in manj: Aktivnost večkrat na dan.
  Dejavnost za to starostno skupino se običajno omejuje na interaktivno igro na tleh in vključuje dejavnosti, kot so čas, preživet na trebuščku, potiskanje in vlečenje, doseganje in prijemanje in plazenje.
 • Starost: 1-4 leta: Vsaj 3 ure na dan.
  Dejavnost za to starostno skupino bi bilo treba spreminjati in porazdeliti čez cel dan. Zato priporočamo, da so otroci v različnih okoljih, tako da se lahko razvijejo sposobnosti gibanja, kot so tek, ples, igranje zunaj, hoja po stopnicah, itd.
 • Starost: 5 let: Vsaj 1 uro energične igre na dan.
  Do te starosti naj bi se otroci vsaj 60 minut udejstvovali pri dejavnosti, ki potrebuje veliko energije, kot so preskakovanje, vožnja s kolesom, tek in skakanje skozi ves dan.

Imejte v mislih, da so to minimalna priporočila. Več dejavnosti zagotavlja večje koristi v otrokovem življenju.

- Oglas -

Sedenje pred zasloni

Ne samo, da je to pomembno za spodbujanje telesne dejavnosti v vseh starostnih obdobjih, omejevanje količine časa, ki ga dnevno porabimo (in porabijo vaši otroci) sede, je tudi ključnega pomena. Med sedeče dejavnosti sodijo tiste aktivnosti, ki potrebujejo malo gibanja in se večino časa počnejo sede ali v ležečem položaju. Med te pri otrocih spadajo: uporaba računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, igranje video iger, gledanje televizije ali filmov, sedenje v vozičku, na visokem stolu, ali kateremkoli drugem sedežu, na katerem je otrok privezan.

Smernice za sedenje v prvih letih so naslednje:

 • Otroci naj ne sedijo več kot eno uro naenkrat.
 • Čas, preživet pred ekranom za otroke, mlajše od dveh let, ni priporočljiv.
 • Čas, preživet pred ekranom za otroke, stare od 2-4 leta, je treba omejiti na manj kot eno uro dnevno.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -