DomovKlub MamaPorod in nosečnostUmetna oploditev - kakšen je postopek?

Umetna oploditev – kakšen je postopek?

Z vse večjim številom parov, ki se srečujejo s težavami pri zanositvi, se širi tudi obseg znanja ter inovativnih tehnologij in postopkov na področju zdravljenja neplodnosti ter postopka umetna oploditev. V zadnjih letih je bil razvoj skokovit, posledično pa so se vse večjemu številu parov uresničile sanje o otroku. Neplodnost je tudi pri nas v porastu, zato velja pokukati čez lužo, katera odkritja navdušujejo strokovnjake za neplodnost.

- Oglas -
Zanositev z umetno oploditvijo

Celovito kromosomsko testiranje

V postopku, ki ga imenujemo umetna oploditev, strokovnjaki združijo jajčece in spermij v zarodek v laboratoriju, nato pa ga vsadijo ženski v maternico. Navadno ob zdravniki ženski v maternico vstavijo enega ali več zarodkov v upanju, da se bo vsaj eden od njih ugnezdil ter se bo nosečnost srečno zaključila. Število vstavljenih zarodkov je odvisno tudi od njihove kakovosti. Kot pravi dr. Philip E. Chenete, sodelavec Pacific Fertility Centra v San Franciscu, je kakovost zarodka ena od večjih ovir. Pri mladih materah pri dvajsetih je približno polovica zarodkov zdravih, medtem ko je pri tistih, ki imajo za seboj še štiri desetletja, zdravih le še dvajset odstotkov vseh zarodkov.

Z uporabo celovitega kromosomskega testiranja, kjer s pomočjo računalniške analize preverjajo na možne anomalije, zdravniki lažje določijo tiste zarodke, ki so primernejši za poseg. Bolj kot je zarodek zdrav, več je možnosti za uspešen postopek ter srečno zaključeno nosečnost, obenem pa je manjša potreba po tem, da bi pri postopku umetne oploditve uporabili več kot en zarodek. Na ta način se izognejo tudi dodatnim tveganjem, ki so jim bodoča mamica ter otroci izpostavljeni pri večplodni nosečnosti. Zdravniki poročajo tudi do dvajset odstotkov boljše rezultate z uporabo te tehnologije.

Umetna oploditev

Izboljšana tehnologija hrambe

Do izboljšav je prišlo tudi v tehnologiji hrambe ter v opremi, ki jo imajo laboratoriji na voljo. S postopkom steklenenja uspešnejše in hitreje »zamrznejo« zarodke ter jih tako več ohranijo, obenem pa imajo nekoliko več časa za pripravo na postopek oploditve ter lahko počakajo, da je telo ženske optimalno pripravljeno na zanositev. Tako se lahko tudi bodoča mamica ogne dodatnim hormonom za spodbujanje delovanja jajčnikov, zaradi naravno vzpostavljenih boljših pogojev pa lahko tudi nosečnost poteka bolj gladko, novorojenček pa je bolj zdrav. Poleg novih postopkov pa ne gre zanemariti tudi boljše opreme, namenjene hrambi zamrznjenih zarodkov, zato je umetna oploditev lahko uspešnejša.

- Oglas -

Umetna oploditev in višja sila

Ne glede na ves napredek na področju raziskovanja in zdravljenja neplodnosti, pa je veliko odvisno tudi od bodočih staršev, predvsem bodoče matere, ki mora upoštevati zdravnikova navodila ter redno jemati vitaminske dodatke, se izogibati pitju alkohola in kajenju ter vzdrževati zdravo telesno težo. tako pomembno pripomorejo k uspešnemu postopku. Kot pravi dr. Mark P. Leondires, strokovni direktor in vodilni zdravnik za neplodnost pri Reproductive Medicine Associates v Conneticutu, ZDA, lahko strokovnjaki s pomočjo naprednih medicinskih tehnologij združijo seme in jajčece, ostalo pa je izven njihovih rok.

Preberite tudi: Neplodnost – Težave z zanositvijo so vse pogostejše

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -