DomovNovice in zanimivostiPresejalni program za zmanjšanje možnosti nastanka raka na želodcu v ZD Ljubljana

Presejalni program za zmanjšanje možnosti nastanka raka na želodcu v ZD Ljubljana

Ob slovenskem tednu boja proti raku je strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič pozvala povabljene paciente, stare med 30 in 34 let, k udeležbi v presejalnem pilotnem programu za odkrivanje raka na želodcu. Zdravljenje v primeru okužbe s Helicobacter pylori lahko namreč v do 89 odstotkih zmanjša možnost nastanka raka.

- Oglas -

Izbrani so že prejeli povabila k udeležbi

“Naključne izbrane, ki so prejeli vabilo za udeležbo v raziskavi, naprošamo, da vabila ne zavržejo, temveč se nanj odzovejo z izpolnitvijo spletnega vprašalnika in izjave o sodelovanju, da jih lahko povabimo na odvzem krvi,” je dejala Stegne Ignjatovič v izjavi za medije.

Povabilo k udeležbi v programu je te dni prejelo 6000 naključnih pacientov ZD Ljubljana, ki bodo testirani na okužbo Helicobacter pylori in ob morebitnem pozitivnem rezultatu na okužbo začeli z zdravljenjem z antibiotičnimi zdravili ter zdravili za zniževanje želodčne kisline. “Sodelovanje v raziskavi ni pomembno le za posameznika, temveč tudi za družbo, saj bomo s pridobljenimi podatki lahko razvili nov nacionalni presejalni program, ki ga predvidevajo v naslednjih treh letih.

Za enkrat samo za izbrane

Ob tem je poudarila, da pacientov, ki niso v vzorcu, predvidenem za raziskavo, ki so jo na ZD Ljubljana zasnovali skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ne morejo povabiti k udeležbi v raziskavi. V primeru kakršnihkoli težav, ki bi lahko bile povezane z okužbo z bakterijo, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, je dodala.

- Oglas -

Namen raziskave Togas, v okviru katerega poteka omenjena raziskava, je pravočasno odkrivanje in zdravljenje okužbe z bakterijo, ki je pomemben dejavnik tveganja za rak želodca, povzroča pa tudi druge težave, kot so vnetja, razjede na želodcu, na dvanajstniku, malt limfom, anemije, dispepsijo … Togas je evropski projekt, katerega cilj je prispevati k izboljšanju in krepitvi zdravja v EU z zmanjšanjem bremena, ki ga povzroča rak želodca.

Pogosto je vzrok težav bakterija H. Pylori

Okužba z bakterijo H. pylori se začne že v zgodnjem otroštvu in je desetletja asimptomatska, torej ne povzroča nobenih težav. Pri določenem deležu oseb pa lahko vodi v razvoj težav, pri nekaterih tudi do raka želodca,” je dejala Stegne Ignjatovič.

Težave z bakterijo so lahko nespecifične, lahko se kaže kot zgaga ali bolečina v želodcu. “Problem je, ker rak želodca dolgo časa ne povzroča nobenih bistvenih težav, ko pa bolezen odkrijemo in je v zelo razviti fazi, pa je zdravljenje manj uspešno,” je poudarila. Z zdravljenjem okužbe s H. pylori bistveno zmanjšujemo stopnjo tveganja za razvoj raka želodca, ki je v Sloveniji pogosto diagnosticiran rak.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -