DomovArhiv OglasovKako prepoznati migreno?

Kako prepoznati migreno?

Migrena velja za enega težje obvladljivihglavobolov. Spremljajo jo tudi drugi neprijetni simptomi, imenovani avra, kot so slabost, bruhanje ter preobčutljivost na svetlobo in zvok. Preberite več o tej bolezni in kako izboljšati kakovost življenja med napadom migrene.

Kaj je migrena?

Migrena je ena od najbolj težko obvladljivih oblik glavobola, za katero so značilni napadi hude, utripajoče bolečine, ki se običajno enostransko nahaja v predelu senc, čela ali oči. Napadi migrene lahko trajajo od nekaj ur do več dni. Povzročajo velike težave pri vsakdanjem življenju. Čeprav vzroki za nastanek migrene niso povsem znani, naj bi bili za njen pojav odgovorni genetski in hormonski dejavniki ter različni okoljski dražljaji, kot so stres, vremenske spremembe, nezadostno spanje ali prehrana. Med napadi migrene se lahko pojavijo tudi dodatni simptomi, kot so slabost, bruhanje ali preobčutljivost na svetlobo in zvok.

Zdravljenje migrene vključuje različne metode, vključno z zdravili za začasno lajšanje bolečin, pa tudi spremembe življenjskega sloga. Priporočljivo je tudi izogibanje sprožilcem napadov.

Kakšni so simptomi migrene?

Čeprav je glavni simptom migrene močan glavobol, bolezen spremljajo tudi drugi značilni simptomi. Tukaj je nekaj izmed njih:

  • preobčutljivost za zunanje dražljaje, kot so svetloba (fotofobija) ali zvoki (fonofobija),
  • slabost in bruhanje,
  • motnje vida – utripanje luči, pike v vidnem polju ali začasna izguba vida,
  • drugi simptomi – omotica ali motnje koordinacije.

Migrena se lahko pojavi kot odziv na različne dejavnike, na primer stres, hormonske spremembe, vremenske spremembe, slabo prehrano, pomanjkanje ali prekomerno spanje. Napadi migrene trajajo od nekaj ur do več dni in bistveno ovirajo normalno delovanje.

Pri nekaterih bolnikih se pred migreno pojavi tako imenovana avra – nevrološka motnja, ki se pojavi pred glavobolom. Te lahko vključujejo motnje vida, čutenja ali govora.

Ne pozabite, da se simptomi migrene lahko razlikujejo glede na posamezne značilnosti bolnika, zato je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom, ki bo načrtoval nadaljnje zdravljenje ali vas napotil k nevrologu.

Bolečina v zatilju – ali se pojavi pri migreni?

Za migrenski glavobol je lahko značilna bolečina v zadnjem delu glave, čeprav se veliko pogosteje pojavlja na eni strani. Zato je pomembna pravilna diagnoza.

Zdravila proti bolečinam so učinkovita pri lajšanju, zlasti v primeru blagege do zmernege jakosti. V takih primerih je priporočljivo uporabiti zdravila brez recepta, kot so paracetamol ali nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen).

V hujših primerih migrene ali kadar zdravila proti bolečinam ne delujejo več, lahko zdravnik predpiše posebna zdravila proti migreni. Pomembna je tudi sprememba življenjskega sloga in nefarmakološke terapije, kot so akupunktura, masaža ali vedenjska terapija.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -