Baldrijan je krepka, trpežna rastlina iz družine špajkovk in je trajnica. Cveti od maja do septembra, cvetovi so rožnati lahko tudi belkasti. Baldrijan raste tudi pri nas – uspeva tako v suhih kot v vlažnih tleh.

baldrijan

Za nemene zeliščarstva se uporablja predvsem korenina, ki vsebuje valerijansko kislino.  Že od nekdaj je baldrijanova korenina veljala za zdravilo proti nespečnosti, izčrpanosti, pomanjkanju koncentracije, stresu, nervozne težave s srcem.

Baldrijanovo korenino uporabljamo v obliki kapljic, tablet ali čaja. Priporočljiv dnevni odmerek je od 2 do 3 g suhe baldrijanove korenine.

Za pripravo baldrijanovega čaja prelijemo 1 čajno žličko korenine s 200 ml vrele vode, pustimo nekaj minut in ga nato precedimo. Najbolje je, da ga spijemo pol ure pred spanjem.

Za boljše spanje pa si pripravimo baldrijanovo kopel:  100 g bladrijanove korenine prelijemo s 2,5 l vrele vode, pustimo 2 minuti in precedimo.  Pripravek nato dodamo v kopel. Kmalu bomo začutili sproščujoč občutek.

Kljub vsem pozitivnim lastnostim baldrijana, pa moramo vedeti, da nekateri  trdijo, da  za  nosečnice in doječe mamice baldrijan ni priporočljiv in to je potrebno upoštevati.