DomovZelena stranZ baldrijanom nad nespečnost

Z baldrijanom nad nespečnost

Baldrijan je krepka, trpežna rastlina iz družine špajkovk in je trajnica. Cveti od maja do septembra, cvetovi so rožnati lahko tudi belkasti. Baldrijan raste tudi pri nas – uspeva tako v suhih kot v vlažnih tleh.

- Oglas -

baldrijan

Za nemene zeliščarstva se uporablja predvsem korenina, ki vsebuje valerijansko kislino.  Že od nekdaj je baldrijanova korenina veljala za zdravilo proti nespečnosti, izčrpanosti, pomanjkanju koncentracije, stresu, nervozne težave s srcem.

Baldrijanovo korenino uporabljamo v obliki kapljic, tablet ali čaja. Priporočljiv dnevni odmerek je od 2 do 3 g suhe baldrijanove korenine.

- Oglas -

Za pripravo baldrijanovega čaja prelijemo 1 čajno žličko korenine s 200 ml vrele vode, pustimo nekaj minut in ga nato precedimo. Najbolje je, da ga spijemo pol ure pred spanjem.

Za boljše spanje pa si pripravimo baldrijanovo kopel:  100 g bladrijanove korenine prelijemo s 2,5 l vrele vode, pustimo 2 minuti in precedimo.  Pripravek nato dodamo v kopel. Kmalu bomo začutili sproščujoč občutek.

Kljub vsem pozitivnim lastnostim baldrijana, pa moramo vedeti, da nekateri  trdijo, da  za  nosečnice in doječe mamice baldrijan ni priporočljiv in to je potrebno upoštevati.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -