DomovKlub MamaPorod in nosečnostLažno pozitiven test nosečnosti: najpogostejši razlogi

Lažno pozitiven test nosečnosti: najpogostejši razlogi

Danes se zdi prvi korak ob sumu, da ste zanosili, skoraj samoumeven: opravljanje testa nosečnosti. Čeprav so postali testi nosečnosti izjemno zanesljivi, pa lahko kljub temu včasih pride do napak. Če želite zanesljiv odgovor, bo torej potreben tudi krvni test pri zdravniku. Možen je seveda tudi lažno negativen rezultat, vendar se tokrat ukvarjamo predvsem z lažno pozitivnimi testi nosečnosti. Kaj so glavni razlogi, da pride do tega pojava?

- Oglas -
Lažno pozitiven test nosečnosti

Lažno pozitiven test nosečnosti: Rezultat ste odčitali prepozno

Domači nosečniški testi načeloma delujejo tako, da zaznavajo morebitno prisotnost nosečniškega hormona v urinu. Gre za hormon humani horionski gonadotropin oziroma hCG. Čeprav je osnovni princip nosečniških testov torej podoben, obstajajo določene razlike med posameznimi testi. Prav zato pa je pomembno, da pred začetkom uporabe zelo natančno preberete priložena navodila in jih seveda tudi upoštevate. Zelo pomembno je, da rezultat odčitate ob predvidenem času. Če boste ta čas prekoračili, se lahko zgodi, da bo rezultat nepravilen, kar lahko seveda pomeni tudi lažno pozitiven test nosečnosti. Neupoštevanje navodil na testih spada pravzaprav med najpogostejše razloge, zaradi katerih ženske mislijo, da so noseče, čeprav to ne drži.

Molarna nosečnost

Pri molarni nosečnosti pride do razvoja nekakšne mehurčkaste gmote, namesto da bi se razvil običajen zarodek. Razlog za molarno nosečnost so določene genske nepravilnosti. V skrajnih primerih kromosomi matere niso prisotni, ampak imamo zgolj očetove kromosome. Zarodek se tako ne more izoblikovati, enako pa velja tudi za posteljico. Pri delni molarni nosečnosti se sicer razvijeta tako zarodek kot posteljica, vendar pa ima posteljica obliko nekakšnega grozda, sestavljenega iz več posameznih jagod. Gre pravzaprav za skupek vrečic, napolnjenih s tekočino, ki zahtevajo odstranitev. Čeprav je molarna nosečnost relativno redka, kljub temu sodi med možne razloge, zaradi katerih prihaja do napak pri domačih nosečniških testih. Kljub temu da ne gre za običajno nosečnost, je lahko test seveda še vedno pozitiven.

Jemanje določenih zdravil je lahko razlog za lažno pozitiven test nosečnosti

Za lažno pozitiven test nosečnosti so lahko včasih kriva tudi določena zdravila, ki jih jemljete. Med takšna zdravila sodijo predvsem tista, katerih aktivna sestavina je humani horionski gonadotropin (hCG). To so običajno zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje neplodnosti. V takšnih primerih je še posebej pomembno, da upoštevate, da lahko nosečnost zares potrdi šele zdravnik, zato se ne zanašajte pretirano na domače teste, ampak raje počakajte na analizo krvi. Druga zdravila načeloma ne bi smela biti problematična, čeprav lahko tudi tu prihaja do občasnih odstopanj.

- Oglas -

Bolezni in zdravstvene težave

Na raven hormona hCG v vašem telesu lahko vplivajo tudi različne zdravstvene težave. Tako se lahko raven tega tipičnega nosečniškega hormona včasih poviša, tudi če niste zares zanosili, kar pomeni precejšnjo verjetno za lažno pozitiven test nosečnosti. Težave, pri katerih je verjetnost za to še posebej visoka, so moteno delovanje hipofize, rak jajčnikov, mehurja, ledvic, dojk in nekatere druge vrste raka, policistični jajčniki ter okužbe sečil. Lažno pozitiven nosečniški test je lahko torej včasih tudi znak določenih zdravstvenih težav.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -