DomovKlub MamaPorod in nosečnostNasveti za pospešitev okrevanja po carskem rezu

Nasveti za pospešitev okrevanja po carskem rezu

Porod je lahko zelo naporen za žensko telo – pogosto pa je okrevanje še nekoliko daljše, če je za vami carski rez. Čeprav procesa obnove telesa ni smiselno prehitevati, pa obstaja nekaj možnosti, kako spodbuditi okrevanje po carskem rezu. Ne gre sicer za čudežne rešitve, ampak predvsem za ukrepe, s katerimi boste pomagali svojemu telesu, namesto da bi delovali proti njemu.

- Oglas -
Okrevanje po carskem rezu

Poskrbite za dovolj počitka

Upoštevati morate, da je carski rez pravzaprav operativni poseg. Tako kot po vsaki drugi operaciji tudi v tem primeru telo potrebuje čas za celjenje. Ženske, ki so rodile s carskim rezom, tako v porodnišnici ostanejo nekoliko dlje od tistih, za katerimi je carski rez. V primeru morebitnih komplikacij se lahko čas seveda še nekoliko podaljša. Tudi ko pridete domov, pa je pomembno, da si vzamete dovolj časa za počitek. Telo načeloma potrebuje vsaj 6 tednov, da si zares opomore. Počitek in novorojenček sicer na prvi pogled nista najboljša kombinacija. Vendar pa je zato še posebej pomembno, da upoštevate zlato pravilo: ko počiva dojenček, počivajte tudi vi. Tudi krajši počitki čez dan lahko pripomorejo k hitrejšemu okrevanju, zato ne zamudite nobene priložnosti, ki se vam ponudi.

Ne preobremenjujte svojega telesa

Morda se vam zdi, da morate igrati vlogo junakinje, ki je praktično v nekaj dneh po rojstvu otroka na nogah in normalno nadaljuje z vsemi obveznostmi. Vendar pa lahko na dolgi rok svojemu telesu tako povzročite ogromno škode. Po carskem rezu je še posebej pomembno, da se ne naprezate pretirano, če želite pospešiti okrevanje. Izogibajte se hoji po stopnicah, kadar je to le mogoče. Imejte vse pripomočke, ki jih potrebujete za nego otroka, pri roki, da vam ne bo treba nenehno vstajati in se sprehajati po stanovanju. Ne dvigujte ničesar težjega od vašega otroka. Seveda pa je priporočljivo, da za pomoč zaprosite tudi svoje bližnje, če je to mogoče. Koristen napotek je tudi ta, da vedno, ko morate kihniti ali zakašljati, primete svoj trebuh, da zaščitite mesto reza pred preobremenitvijo. Po carskem rezu bo treba tudi nekoliko počakati s telovadbo. Najbolj zanesljive informacije glede tega, kdaj lahko spet začnete z nekoliko intenzivnejšo telesno dejavnostjo, boste dobili, če boste za nasvet povprašali svojega ginekologa, ki dobro pozna vaš konkretni primer. Podobno velja tudi za spolne odnose po carskem rezu in uporabo tamponov.

Bolečina ni nekaj, s čimer bi se morali enostavno sprijazniti

Pogosto jemanje protibolečinskih sredstev zagotovo ni najbolj pametno. Ko gre za blage bolečine, je včasih bolje malo potrpeti, kot da takoj posežete po zdravilih. Vendar pa po drugi strani ni potrebe, da bi prenašali morebitne hujše bolečine, ki se pojavljajo po carskem rezu. Tovrstne bolečine vas lahko povsem izčrpajo, kar bo pravzaprav podaljšalo proces okrevanja. Če trpite, se o tem vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezna protibolečinska sredstva in primeren odmerek. Pomagate si lahko tudi s termoforom, napolnjenim s toplo vodo, kar pogosto poskrbi za hitro olajšanje.

- Oglas -

Jejte kakovostno hrano

K hitrejšemu okrevanju po carskem rezu pa bo pripomoglo tudi to, da boste pozorni na to, kakšno hrano uživate. Pomembno je, da telo oskrbite z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, saj se bo tako laže in hitreje obnovilo. Seveda pa bo raznovrstna prehrana pripomogla tudi k večji količini in kakovosti vašega mleka, če ste se odločili za dojenje. Navsezadnje pa ima prehrana tudi pomembno vlogo pri preprečevanju zaprtja, ki je pogosta težava, s katero se soočajo ženske po porodu.

Kdaj je čas, da obiščete zdravnika?

Običajno okrevanje po carskem rezu poteka brez posebnih zapletov. Vendar pa se lahko pri nekaterih ženskah pojavijo tudi simptomi, ki zahtevajo takojšen pregled pri zdravniku. Normalno je, da približno do 6 tednov po porodu doživljate krvavitev oziroma izcedek iz nožnice. Po drugi strani pa nekateri simptomi niso normalni oziroma pričakovani in lahko opozarjajo na infekcijo. Med takšne simptome sodi zatekanje in pordelost mesta reza (pojavi se lahko tudi izloček), huda bolečina okoli tega predela, močno povišana telesna temperatura, zelo neprijeten vonj vaginalnega izcedka, otekanje noge, težave z dihanjem in bolečine v prsnem košu. Če doživite kateregakoli izmed naštetih simptomov oziroma celo več simptomov skupaj, je vsekakor čas, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Morda se sicer izkaže, da ne gre za nič resnejšega, vendar preventiva ni nikoli odveč. Za konec naj opozorimo še, da se nikar ne primerjajte z ženskami ali sorodnicami, ki so morda že rodile s pomočjo carskega reza. Vsako telo je nekoliko drugačno, zato okrevanje ni tekmovanje. Prisluhnite potrebam svojega telesa, kar bo poskrbelo za najboljše in najhitrejše rezultate.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -