DomovZdravjeZelo nizka raven testosterona – manjše tveganje za raka prostate

Zelo nizka raven testosterona – manjše tveganje za raka prostate

Testiranje ravni testosterona v telesu moških bi lahko bilo v prihodnosti pomembno za preprečevanje raka prostate – oziroma vsaj za pravočasno diagnozo. Tako menijo britanski raziskovalci z oxfordske univerze, ki so se pred kratkim predstavili študijo, povezano z vplivi nizkih ravni holesterola na tveganje za razvoj raka prostate. Kaj natančno so torej ugotovili?

- Oglas -

Testosteron

Zniževanje ravni testosterona v telesu reden del zdravljenja

Obstaja več dejavnikov tveganja, ko gre za raka prostate – najpogostejšo vrsto raka pri moških. To, kako verjetno je, da moški zboli za rakom, je odvisno predvsem od njegove starosti, etnične pripadnosti in določenih genskih mutacij. Kot je znano, lahko moški hormoni, kamor sodi tudi testosteron, spodbudijo rast rakavih celic pri bolnikih z rakom prostate. Tako je standarden del zdravljenja te vrste raka zniževanje ravni testosterona v telesu, kar naj bi zavrlo nadaljnje širjenje rakavih celic.

Čeprav torej več testosterona pomeni tudi hitrejše napredovanje raka, pa to velja le do določene stopnje. Govorimo lahko namreč o nekakšni točki nasičenosti. Ko stopnja testosterona doseže določeno mejo, nadaljnje povečevanje vrednosti nima več nikakršnega vpliva. Ali to zares drži? Raziskovalci so v omenjeni študiji, ki so jo predstavili tudi na konferenci o najnovejših izsledkih raziskav, povezanih z rakavimi obolenji, potrdili hipotezo. Obenem pa so prišli do še ene zanimive ugotovitve. Če so ravni testosterona v telesu moškega zelo nizke, obstaja precej manjša verjetnost, da se razvije rak prostate.

- Oglas -

Nizke vrednosti testosterona zmanjšajo možnosti za kar 20 odstotkov

Pri raziskavi je šlo pravzaprav za metaštudijo, ki je zajela 20 drugih raziskav, v katerih je skupno sodelovalo skoraj 20.000 moških – med njimi tudi precejšen delež moških z rakom prostate. Raziskovalci so na podlagi natančne analize podatkov, ki so jih imeli na voljo, izračunali tveganje za raka prostate v odvisnosti od različnih dejavnikov. Glede na to, kolikšne so bile vrednosti testosterona v njihovem telesu, so moške razdelili v 10 skupin. Moški v skupini z najnižjo količino testosterona naj bi imeli kar za 20 odstotkov manj možnosti za raka prostate. Medtem ko je bilo tveganje v drugih devetih skupinah precej podobno. S tem so torej potrdili tudi hipotezo o točki nasičenosti.

Movember – podprite boj proti prezgodnjim smrtim pri moških tudi sami

Do zdaj je bilo sicer jasno, da lahko testosteron vpliva na samo napredovanje bolezni, ni pa bilo konkretnejših raziskav glede tega, kakšno vlogo ima testosteron pri tem, da se rak prostate sploh razvije. Raziskovalci menijo, da bi bili lahko v prihodnje izsledki, do katerih so se dokopali, zelo pomembni za oblikovanje pristopa, ki bi zmanjšal tveganje za pojav te bolezni in za zaustavitev njenega napredovanja. S tem pa bi se lahko seveda močno znižala tudi stopnja prezgodnje umrljivosti pri moških. Tako se raziskava izvrstno vklaplja tudi v »movembrsko« sporočilo – kot morda že veste, ja namreč mesec november posvečen ozaveščanju in preprečevanju prezgodnjih smrti pri moški populaciji, pri čemer je v ospredju predvsem boj proti raku prostate.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -