DomovKlub MamaPorod in nosečnostTretje trimesečje nosečnosti: kaj vse se dogaja v tem obdobju?

Tretje trimesečje nosečnosti: kaj vse se dogaja v tem obdobju?

Morda imate občutek, da je povsem nemogoče, da bi se lahko vaš trebuh še dodatno povečal. Vendar pa tretje trimesečje nosečnosti, ki nastopi z 28. tednom,  prinaša še kar nekaj rasti in sprememb – tako za vas kot za vašega otroka. Kaj vse lahko torej pričakujete v tretjem trimesečju nosečnosti?

- Oglas -
Tretje trimesečje nosečnosti

Otrokova rast in razvoj v tretjem trimesečju nosečnosti

Nosečnost lahko načeloma traja vse do 42. tedna, ko se zdravniki običajno odločijo za umetno sprožitev popadkov. Tretje trimesečje nosečnosti lahko tako pomeni precej razburljivega dogajanja. Otrok v tretjem trimesečju nosečnosti pospešeno raste. Na začetku tretjega trimesečja nosečnosti namreč običajno tehta šele dober kilogram, v dolžino pa meri približno 40 centimetrov. Tako lahko v tem obdobju pričakujete precej intenzivne brce.

V 7. in 8. mesecu nosečnosti običajno poteka tudi intenzivna pretvorba hrustanca v kosti, zato je pomembno, da ste v tem obdobju še posebej pozorni na vnos kalcija. Spreminja se tudi otrokova koža, ki postopoma izgublja svojo prosojnost. V zadnjih tednih nosečnosti se v otrokovem črevesju izoblikuje tudi prvo blato, ki ga sestavljajo predvsem krvne celice, verniks (mazasta prevleka kože iz odluščenih epitelijskih celic in izločka lojnic) ter tanka dlaka. Okoli 29. ali 30. tedna nosečnosti se običajno dokončno razvijejo otrokove tipalne čutnice. Tako ima otrok do 31. tedna razvitih vseh pet čutov in lahko razločuje svetlobo in temo, okuša hranila ter sliši vaš glas.

Tretje trimesečje nosečnosti pomeni tudi pospešen razvoj otrokovih možganov. Otrok naj bi v tem obdobju tudi že sanjal. Približno v 34. tednu naj bi se otrok obrnil z glavo navzdol in tako prešel v najoptimalnejši položaj za porod. Seveda se to ne zgodi v vseh primerih, zato lahko zdravniki malce kasneje uporabijo tudi določene metode, ki naj bi spodbudile otroka k spremembi položaja.

- Oglas -

Tretje trimesečje nosečnosti: Telesne spremembe, ki jih lahko pričakujete pri sebi

Tretje trimesečje nosečnosti ne pomeni le veliko sprememb za otroka, ampak tudi za vas. Poleg že omenjenega intenzivnejšega občutenja brc lahko pričakujete tudi občasne bolečine v trebušnem predelu, ki so posledica raztezanja okroglih ligamentov. To lahko občutite tudi kot nekakšne krče oziroma zbadajočo bolečino. Žal pri tem ne morete narediti kaj več od tega, da poskusite čim več počivati.

Če vas skrbi, da bi bili lahko razlogi za bolečine nevarnejši, pa vam vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom. V tretjem trimesečju nosečnosti se mnoge ženske soočajo tudi s povečano utrujenostjo, kar boste najlažje obvladali tako, da boste jedli kakovostno hrano, poskrbeli za dovolj gibanja in za kakovosten spanec. Veliko nosečnic ima v obdobju pred porodom tudi težave z zgago, saj maternica potiska želodec in njegovo vsebino navzgor. Pričakujete lahko tudi t. i. Braxton-Hicksove popadke, ki jih nekateri imenujejo kar lažni popadki. Gre namreč za pripravo vašega telesa na dejanske popadke oziroma na porod. V tretjem trimesečju nosečnosti obstaja tudi velika možnost za krčne žile in hemoroide. Če tovrstnih težav niste imeli že pred nosečnostjo, bodo po porodu verjetno izginile same od sebe.

Še ena od pogostih telesnih sprememb v tretjem trimesečju nosečnosti so strije, ki so sicer v precejšnji meri genetsko pogojene, vendar lahko z rednim nanosom vlažilnih produktov njihov videz močno ublažite. Pripravljeni bodite tudi na pogostejše bolečine v hrbtu, nenavadne sanje, težave s spominom, občutljivejše prsi in zelo pogosto potrebo po uriniranju (ne pozabite na redno izvajanje Keglovih vaj!). Nekatere izmed sprememb, značilnih za tretje trimesečje nosečnosti, so lahko sicer zelo naporne in neprijetne, zato poskušajte imeti v mislih glavno nagrado: srečanje s svojim otrokom, ki je vse bližje.

Kdaj se priporoča izredni obisk zdravnika?

Večinoma so spremembe, do katerih prihaja v tretjem trimesečju nosečnosti, povsem običajne in nenevarne. V nekaterih primerih pa se lahko pojavijo tudi simptomi, ob katerih je smiseln pregled pri zdravniku oziroma ginekologu. Če občutite spuščanje otroka proti porodnemu kanalu, bi bil lahko to znak, da se približuje (prezgodnji) porod, zato je vsekakor dobro, da vas pregleda zdravnik. Drugi znaki približujočega se poroda so še odluščenje čepa, popadki, katerih intenzivnost se povečuje (pri lažnih popadkih se intenzivnost namreč ne povečuje, prav tako pa ne prihaja do krajšanja intervalov med popadki), in seveda odtekanje vode.

Pomembno je, da ob teh znakih ne postanete panični, tudi če ste pričakovali, da bo minilo še kar precej časa do dneva poroda. Poskušajte ohraniti mirno kri in čim prej priti do zdravniške pomoči. Pomoč pa poiščite tudi, če vas preseneti nenadna, močna krvavitev iz nožnice ali če je vaša telesna temperatura močno povišana. Vsekakor je pomembno, da sledite svojim občutkom, kadar se vam zdi, da nekaj ni v redu. Obstaja sicer precejšnja verjetnost, da se bo izkazalo, da je šlo za lažni alarm, vendar previdnost ni nikoli odveč.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -