DomovBolezni in simptomiRak Prostate: Kaj mora moški vedeti o prostati

Rak Prostate: Kaj mora moški vedeti o prostati

Rak prostate je eden najpogostejših vrst rakov pri moških, saj se je povzpel že na tretje mesto, in je šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških v Sloveniji. Pojavi se večinoma pri starejših od 65 let, zato se ob vse daljši življenjski dobi viša tudi pojavnost raka na prostati.

- Oglas -

Kaj je rak prostate in zakaj nastane?

Prostata je za oreh velik organ, ki leži v medenici tik pod mehurjem in oklepa osrednji del sečnice. S starostjo se začne povečevati. Skupaj s semenskim mešičkom, ki leži nad njo, tvori semenske izločke, ki se primešajo semenčicam in obsegajo največji del tekočine, ki se izbrizga pri spolnem odnosu (ejakulaciji). Bolezen, praviloma pri starejših moških, postaja številčnejša. Rak prostate navadno napreduje zelo počasi in ne povzroča težav, dokler ni že napredoval.

Lahko bi rekli, da je rak prostate značilno moška bolezen, kot je rak dojk značilna za ženske. V obeh primerih dajeta zgodnje odkritje in ugotovitev oz. diagnoza bolezni možnosti za uspešno zdravljenje. Medtem ko je v Sloveniji dobro znano in dejavno združenje Europa Donna, tj. združenje za boj proti raku dojk, je manj znano, da obstaja tudi moška različica takšnega združenja – Europa Uomo, za boj proti raku prostate, ki pa v Sloveniji (še) ne deluje. Član upravnega odbora tega evropskega združenja iz Nemčije, nekdanji letalski inženir Christian Ligensa, ki se ju tudi sam spopadel s to boleznijo, svetuje: “Ko imajo moški težave pri izločanju seča, npr. imajo občutek, da niso izpraznili mehurja do konca, opazijo kri v urinu, se jim pojavijo bolečine v križu, ki jih prej niso imeli, in podobno, naj ne odlašajo in naj gredo takoj k zdravniku.” Znaki so namreč značilni za pojav raka na prostati.

Simptomi raka prostate in prepoznavanje

Zgodnje faze raka prostate pogosto nimajo simptomov, zaradi česar je redno presejalno testiranje ključnega pomena. Ko se pojavijo simptomi raka prostate, običajno vključujejo težave pri uriniranju, bolečine v medenici ali hrbtu in prisotnost krvi v urinu ali semenski tekočini. Pogosto so simptomi raka na prostati posledica benignih bolezni prostate in ne nujno raka. Vendar je kljub temu pomembno, da se ob pojavu simptomov nemudoma posvetujete z zdravnikom.

- Oglas -

Znaki za ukrepanje

  • Težave se lahko začnejo pri odvajanju vode. Zdravnik pri pregledu ugotovi spremenjeno prostato in zaradi tega ‘odščipne’ delček tkiva (biopsija). Patolog (specialist za pregled tkiv pod mikroskopom) potrdi ali ovrže sum za raka prostate. Na tak način odkritih obolenj prostate je največ.
  • Bolezen pa se lahko začne tudi drugače; bolnik npr. najprej pride na pregled k ortopedu ali revmatologu, ker ga boli hrbtenica. Že prve rentgenske preiskave pa pokažejo, da gre za zasevke (metastaze) raka prostate. Zelo rado se namreč zgodi, da tumor zraste na obrobju (periferiji) žleze in ne povzroča nujno in takoj zapore seča. Zato nemalokrat takšnega bolnika celo osebni zdravnik napoti k napačnemu specialistu.
  • Pri tako imenovanem nepričakovanem (incidentnem) raku prostate pogosto bolnika operirajo zaradi povečane prostate, ki mu je povzročala težave. Histološki pregled odstranjene prostate pa pokaže, da so v povečani prostati že zametki raka.
  • Latentni (speči) rak prostate ugotovijo po naključju šele pri raztelešenju (obdukciji) pokojnikov.
  • Okultni, skriti rak prostate pa je tisti, pri katerem ima bolnik težave, s preiskavami najdejo njegove zasevke, tumorja v sami prostati pa ne!

Diagnostične Metode

Najpogostejši presejalni test za rak prostate je test prostati specifičnega antigena (PSA), ki ga je mogoče enostavno izvesti s krvnim testom. Dodatne diagnostične metode vključujejo biopsijo, magnetno resonančno slikanje (MRI) in ultrazvok. Le z natančno diagnozo je mogoče določiti najbolj učinkovito metodo zdravljenja.

Možnosti zdravljenja

Zdravljenje raka prostate je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo in lokacijo tumorja, starostjo pacienta ter splošnim zdravstvenim stanjem. Možnosti zdravljenja vključujejo operacijo, obsevanje, hormonsko terapijo in kemoterapijo. V nekaterih primerih, še posebej, če je rak omejen na prostato, se lahko odločimo za aktivno spremljanje brez takojšnjega zdravljenja.

Poslušati tumorje

Najpreprostejši način odkrivanja raka prostate bi bil lahko vsakoletni rektalni (črevesni) pregled ter določitev za prostato specifičnega antigena (PSA) v krvi. V spremenjeni prostati se nastajanje PSA poveča, kar se pokaže v višji vrednosti PSA v krvi. Vrednost je pri raku prostate močneje povečana kot pri nerakastem povečanju prostate (benigni hiperplaziji), ki je značilna za več kot 70 odstotkov moških, starih nad 60 let, pojasnjuje Ligensa, ki se je o raku podrobno seznanil že zato ker se je moral tudi sam spopasti z boleznijo, ko so mu ob diagnozi izmerili močno povišano PSA vrednost – 29. Normalna vrednost je pod štirimi enotami.

Pri pregledu črevesa zdravnik s prstom otipa prostato. Če ima bolnik raka, je prostata spremenjena: običajno trda in grčava.

Med diagnostičnimi metodami je dobrodošel tudi ultrazvok, ki je na splošno v zadnjih dveh desetletjih v diagnostiki bolezni naredil največjo revolucijo. Lahko bi rekli, da je z njim mogoče ‘poslušati’, kako rastejo tumorji. Temu sledijo še druge preiskave: rentgenske, radioizotopne ter ostale, potrebne za določitev bolezni.

Operacija ali zdravila

Med vsemi vrstami rakavih bolezni pri raku prostate za zdravljenje najpogosteje uporabijo hormonsko zdravljenje – in to že več kot 60 let. V primerjavi z zdravljenjem raka dojk se pri raku prostate za zdravljenje redkeje uporabljajo citostaki (kemoterapija). Ko so Ligensi zdravniki svetovali obsevanje in kemoterapijo, je pomoč poiskal pri ameriškem onkologu dr. Bobu Leibowitzu (informacije na www.prostateweb.com), ki mu je pomagal k ozdravitvi na drug način.

Preprečevanje in ozaveščanje

Preprečevanje raka prostate je težko določiti, vendar nekatere študije kažejo, da zdrav način življenja, vključno z redno telesno aktivnostjo in uravnoteženo prehrano, lahko zmanjša tveganje. Ozaveščanje o raku prostate je ključnega pomena, saj zgodnje odkrivanje močno izboljša možnosti za uspešno zdravljenje.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -