DomovAlternativna medicinaAjurveda: tradicionalno indijsko zdravljenje

Ajurveda: tradicionalno indijsko zdravljenje

Ajurveda je najstarejši medicinski sistem, zato bi jo težko opredelili kot ‘alternativo’ sodobni medicini, ki je nastala šele nekaj tisočletij pozneje, pred ‘komaj’ dvema stoletjema. Glavno razliko med obema ajurvedska zdraviteljica Manjula Hiti vidi v sposobnosti sodobne medicine, da ob zdravstvenih zapletih deluje hitro in marsikomu reši življenje, tradicionalna medicina pa zahteva svoj čas in učinkuje dolgoročno ter zato tudi pri kroničnih, degenerativnih boleznih.

- Oglas -

Ajurveda

 

Ajurveda in utrip telesa

Manjula Hiti je v Sloveniji že vrsto let in ugotavlja, da se je zanimanje za ajurvedo v tem času zelo povečalo, prav tako njeno poznavanje. Kljub temu je za marsikoga obisk pri ajurvedskem zdravitelju presenečenje. Kljub skupnim točkam v anatomiji, patologiji, fiziologiji, psihologiji in še čem je ajurvedski pregled precej drugačen od tistega pri zdravniku. Ko pridete, zdravitelju zaupate težave, sledi izčrpen intervju z vprašanji, ki morda navidezno nimajo neposredne zveze z boleznijo, zajema pa celotno vaše življenje.

- Oglas -

Nato je na vrsti tako imenovana pulzna diagnostika, v kateri zdravitelj ne meri srčnega utripa, kot bi morda sklepali, ampak nekakšen utrip celotnega telesa. Pregleda jezik, šarenico, nohte, obraz … in skozi to spoznava fizično, čustveno, duševno in energijsko stanje. “Tako ugotovim tudi, ali je oseba na začetku objektivno govorila o svojih težavah, kar mi spet pove nekaj o njej. Ugotovim, ali se zna opazovati ali pušča, da gre življenje mimo njega,” nam je zaupala Manjula Hiti. Na podlagi pridobljenih podatkov nato naredi načrt s konkretnimi navodili za pot do zdravja oziroma boljšega načina življenja. Kar težko si je predstavljati, kako celostna so navodila – zajemajo barve, vonje, kamne, kovine, s katerimi se obdajamo, telesno dejavnost, ki jo izvajamo in zdravilno prehrano. Cilj vsega pa je dosega ravnovesja petih elementov, ki so temelji del ajurvedske filozofije: etra, zraka, ognja, vode in zemlje. Njihovo ravnovesje pomeni zdravje, neravnovesje pa bolezen in ajurveda nam pomaga ravno pri vzpostavitvi ravnovesja.

Iščemo ravnotežje

S spreminjanjem ravnovesja, pravi Manjula Hiti, spreminjamo odnos do sebe in drugih, do vsega sveta. Pri tem nadziramo um, ne pretiravamo, ampak se sprostimo. Razlaga, kaj vse te spremembe zajemajo:

BARVE “Barva je svetlobna frekvenca, ki ima svoj utrip in jaz moram poiskati osebi ustrezen utrip. Oba utripa se namreč združita v novega, ki je zdravilen. Predlagam, da spremeni barvo obleke, okolja, kjer se le to ne da, pa naj vsaj poskrbi, da ima na delovni mizi rože v tej barvi.”

VONJ “Pri ajurvedski aromaterapiji določimo, kakšen mora biti karakter osebi primerne vonjave – sladek, pikanten, hladen …”

TELESNA DEJAVNOST Vadba je zelo pomembna, pri čemer spet poudarjam, da vsaka dejavnost ni primerna za vsakogar in tudi tu osebi svetujemo glede na pulzno diagnostiko. Določimo moč in pogostnost vadbe. Z vadbo masiramo notranje organe, pomaga, da bolje delujejo, boljše proizvajajo in boljše izločajo. Krvni obtok se izboljša, več je kisika za celice, boljši je tudi limfni sistem, s potenjem pa izločamo strupe. Najbolj pomembno je, da se izboljša energijski pretok, s tem pa tudi stanje uma in čustev.”

KRISTALI “Ajurvedski zdravitelj ob pregledu ugotovi pri osebi stanje petih elementov in ji poišče primerne drage ali poldrage kamne. Vsak kamen ima svoje delovanje na pet elementov. V Indiji kamne zažgemo in v ajurvedskem zdravilu je njihov prah, iz njih lahko naredimo tudi sirup. Lahko pa jih nosimo na sebi kot prstan, vendar je pomembno tudi, na katerem prstu (vsak je povezan s svojim elementom) in na kakšnem nosilcu (mediju), ki je lahko zlato, srebro, baker in podobno. Nakit praviloma nosimo na desni roki, ker po desni strani telesa potuje vitalna energija (deluje d­­­­vosmerno – fizično in mentalno), leva pa je duševna. To še ni vse, upoštevamo tudi astrološko povezanost in določimo, kdaj prstan začnemo nositi. Pred uporabo ga s posebnim postopkom tudi očistimo (v mleku, limoninem soku …). Čiščenje je potrebno vsake tri do štiri mesece, ker prstan pobira vaše vibracije in energijo, zato se spreminja.”

Ajurveda za celostno zdravje

- Oglas -

PREHRANA “90 odstotkov zdravil pomeni hrano. V ajurvedi smo zelo dosledni in natančni glede uporabe ustrezne hrane. Ne posplošujemo v smislu, da je treba jesti zdravo, da je treba jesti zelenjavo in podobno. Katero hrano boste uživali, je odvisno od vaše doshe, neravnovesja petih elementov. Zdravitelj vam oblikuje seznam, na podlagi tega, kateri okus mora biti poudarjen (sladki, slani, grenki, trpki, začinjeni), glede na suhe oziroma vlažne lastnosti hrane, njeno reduktivnost oziroma krepilnost, pomirjevalno delovanje. O vseh teh lastnostih osebi ni potrebno razmišljati, zato ima seznam, iz katerega izbira. Na njem so določene vrste sadja, olj, semen, žitaric, začimb, čajev in tudi mesa. Veliko ljudi misli, da priporočamo zgolj vegetarijansko hrano, a to ni nujno. Spremembe niso radikalne, ampak manjše: na primer, namesto zelja jemo cvetačo in podobno. Izbira je velika.” Poudarek je na hrani, ki raste v vašem podnebju in na sezonski hrani. Manjula Hiti meni, da ni prav, da bi Slovenci uživali le alge, saj je naša presnova drugačna.

Sogovornica pove tudi, da nam predpisane barve, vonji in podobno morda sprva tudi niso všeč, saj ob neravnovesju nimamo pravega občutka, kaj potrebujemo. Podobno je tudi pri pitju čajev: “V Sloveniji je zelo razširjeno pitje raznih čajnih mešanic. Mnogi mislijo, da čaj ni prav nič nevaren, a tudi zelišče je kemična snov, ‘naravna kemija’. Ne smemo vnašati kemičnih dejavnikov v telo, ne da bi vedeli, ali jih potrebujemo ali ne. Napačna raba zelišč lahko naredi veliko škode.”

Vzemimo si čas zase

Ajurvedski zdravilec tudi natančno predpiše jutranje in večerne obrede. “To je čas, ko se družite s seboj, pogovarjate s svojo notranjostjo, se sprostite. Jutranji obred zajema nekajminutno žvrkljanje olja v ustih. Skozi receptorje v jeziku namreč notranje telo komunicira z zunanjim. Po žvrkljanju olja je potrebno očistiti jezik, s čimer odstranimo obloge, ki te receptorje mašijo. Svetujemo čiščenje s posebno bakreno žico, ker baker spodbuja izločanje encima ptialina, kar izboljša prebavo. Po čiščenju jezika predlagamo čiščenje nosnega prehoda. Priporočamo tudi posebno dihanje, s katerim spodbudimo tretje energijsko središče (čakra) v telesu – prebavni organ. Sledi dihalna vaja, ki deluje na šesto čakro, vhodna vrata do umskega vesolja, intuicije. Nekateri se zjutraj tudi masirajo.”

Nasploh zdraviteljica masažo priporoča in ugotavlja, da v Sloveniji še nima tako dolge tradicije kot na vzhodu, kjer se ljudje pred vsakim kopanjem praviloma tudi masirajo. Z masažo spodbudimo energijski pretok, akupresurne točke, izboljšamo prekrvitev, zato jo Manjula Hiti predlaga vsako jutro ali večer, pri čemer lahko uporabljamo tudi aromaterapevtska olja. Zelo pomembne se ji zdijo tudi jogijske dihalne vaje (pranajama), kot vez med fizičnim in duševnim. Pomembna je tudi joga nidra, polurno sproščanje, pred spanjem ali po prebujanju. Pri njem se zavedamo posameznih delov telesa in jih na ta način napolnimo z energijo. Pri tem si na začetku in na koncu določimo cilj, ki ga hočemo doseči. To naj bi se postopno tudi uresničilo, zato je to tudi zdravilna tehnika, ki jo v ajurvedi priporočajo za zdravljenje težkih in resnih težav.

Vsak človek ima v sebi notranjega zdravnika, ki mu ves čas sporoča, če je kaj narobe. Da čutimo ta signal, potrebujemo čas, ki pa si ga marsikdo ne vzame, meni zdraviteljica: “Danes ob glavobolu vzamemo zdravilo, in za nekaj časa je res bolje, a pri tem ne razmislimo, zakaj nas boli glava, čeprav imamo 140 različnih glavobolov. Lahko izvira iz jeter, levic, žolča, napetosti, pritiska in tako naprej. Glavobol ni bolezen, ampak posledica. V življenju se moramo umiriti in odločiti, da bomo bolj zdravi in da bomo imeli tudi bolj kakovostno življenje.”

Ajurvedsko zdravljenje

Priporočate post?

“Vsak človek se ne sme postiti. Če pri njem prevladuje element zraka, post povzroči, da se ta še okrepi. Človek potem še bolj tava po zraku, izgubi stik z zemljo. Zdravitelji določimo, ali se oseba lahko posti, kako naj se posti (kakšna tekočina, sadje), kolikokrat in kako dolgo. Menim, da se je bolje redno postiti enkrat na teden, kot da nenadoma uvedemo tritedenski post, ki je lahko tudi zelo nevaren. Nikakor ne priporočam, da bi se nekdo postil tri tedne kar po svoji volji, ker mu je nekdo povedal, da je to dobro.” 

Celostno zdravljenje

Manjula Hiti meni, da je ajurveda edini celostni način zdravljenja. “Priljubljeno je razmišljanje, da je komplementarno zdravljenje celostno zdravljenje v nasprotju z uradno medicino, ki odpravlja simptome. To ne drži. Ko greste k refleksoterapevtu, vam bo masiral stopala in konec. Podobno je tudi pri drugih komplementarnih oblikah zdravljenja. Lahko da vas tudi drugje sprašujejo o načinu življenja in iščejo vzroke bolezni, si ustvarijo neko sliko o vas, a to je kvečjemu celostna (holistična) diagnoza, ne pa zdravljenje, kajti potem uporabijo za zdravljenje bodisi kamen, rastlino ali kaj drugega. Ajurveda je resni medicinski sistem, ki človeka resnično obravnava v celoti. Upošteva vse dejavnike, ki nanj vplivajo, in jih uravnoveša. Lahko je reči človeku, da se mora spremeniti, a zagotovo mu nihče ne da tako natančnih navodil kot ajurveda. V ajurvedi vam z vsemi opisanimi in drugimi postopki pomagamo tudi, da sebe bolje razumete, spoznate in šele nato spreminjate. Dokler se ne spoznate, ne morete spremeniti odnosa do sebe in še manj do drugih.”

Neravnovesja

V ajurvedi zdravje pomeni ravnovesje petih elementov. Če posamezni element pri človeku prevlada, se to lahko kaže tudi navzven, in sicer s podobnimi lastnostmi, ki jih ima prevladujoči element tudi v naravi.

  • Če prevladuje zrak, gre za nestabilno osebo tako kot pri vetru, ki nikoli ne piha ravno, ampak se vrtinči, gre navzgor, navzdol … Hkrati imajo te osebe tudi veliko energije in kreativnosti, so živčne in ne najdejo miru.
  • Za ljudi s prevlado ognja je značilna mentalna agresivnost. To so razdražljivi ljudje, eksplozivni, kažejo čustva, lahko so tudi napadalni.
  • Če prevladujeta voda in zemlja, gre za pasivne ljudi, ki so upočasnjeni, neodločni, depresivni, zelo blagi in imajo veliko ljubezni.

Kakšna so ajurvedska zdravila?

“Zdravila so del ajurvedske hrane. Ko rečemo hrana, ne mislimo krompirja kot takega, ampak tisto, kar bo po prebavi od krompirja ostalo. Večino ajurvedskih zdravil pripravljajo iz začimb, zelenjave, sadja (na primer trifala), olj, rudnin … Če potrebujete ingver in vam predpišem dve tableti na dan, to pomeni, da s tem zaužijete ogromne količine ingverja v posušeni, koncentrirani obliki. Toliko ga sicer na dan ne morete pojesti, a če ga potrebujete, ga predpišemo v obliki tablete. Tudi priprava zdravil ni

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -