DomovPrehranaIngver: zdrava začimba in domače zdravilo

Ingver: zdrava začimba in domače zdravilo

Ingver je ena izmed tistih začimb, ki jih umeščamo med pikantne, vendar hkrati tudi pomirja želodec in greje telo, zato je primeren za marsikatero tegobo.

- Oglas -

Ingver, znan tudi kot Zingiber officinale, je koren, ki se že tisočletja uporablja v tradicionalni medicini po vsem svetu. Njegove terapevtske lastnosti so široko priznane, znanost pa vedno bolj potrjuje njegove številne koristi za zdravje.

Uporabljamo njegovo korenino, ki jo izkopljejo jeseni, ko se listi posušijo in odpadejo, rastlina pa mora biti stara vsaj eno leto. Pri kopanju je potrebna previdnost, saj se korenine precej zlahka lomijo. Sicer pa jih lahko uporabljamo sveže ali pa posušene, medtem ko najkakovostnejši ingver najdemo v Indiji, Kitajski in na Jamajki.

Protivnetne Lastnosti

Ingver vsebuje spojino imenovano gingerol, ki ima močne protivnetne lastnosti. Študije so pokazale, da lahko redno uživanje ingverja zmanjša simptome vnetnih bolezni, kot so artritis, revmatoidni artritis in osteoartritis.

- Oglas -

Ingver daje moč prebavilom

V svetu je poznan kot zelo pomembno zelišče, medtem ko ga v tradicionalni kitajski medicini označujejo celo kot zelišče z nadnaravno močjo. Nedvomno tudi vi že poznate njegovo moč pri prebavnih težavah, pa najsi gre za bolj blage neprijetnosti, kakršni so vetrovi, ali pa za hude slabosti in siljenje za bruhanje. Hkrati s pomiritvijo razdraženega želodca pa lahko tudi pospeši prebavo.

Pri preprečevanju slabosti je prav tako učinkovit kot običajna zdravila, ne more pa ublažiti že obstoječe slabosti. Najmočnejši učinek ima v prebavilih, kjer pospeši izločanje prebavnih sokov in nevtralizira želodčno kislino. Iz tega razloga ga pogosto uporabljajo za zmanjševanje omotičnosti in lajšanje slabosti v nosečnosti. Uporaben je tudi proti morski bolezni in celo pooperativni slabosti.

Ingver

Ingver ima cel kup pozitivnih lastnosti

Pri težavah s prehladom in kašljem ste se brez dvoma že srečali s kakšnimi pastilami z okusom ingverja, prav tako uporaben pa je, denimo, v obliki čaja. Ker greje telo in spodbuja krvni obtok, pomaga, da se telo hitreje znebi odvečne in nakopičene sluzi.

Zniževal naj bi celo krvni sladkor in raven holesterola v krvi ter s tem posredno skrbi za zdravje srca in ožilja.

Kot močan antioksidant naj bi imel tudi silovito protirakavo delovanje in sposobnost krepitve telesa, hkrati pa še lajša revmatske bolečine, zatekanje in otrdelost.

Protivnetni učinki ingverja

Ker jih ima veliko, lahko pomaga pri številnih težavah, med drugim celo pri bolečinah v mišicah, celo v primeru, da te nastopijo po telovadbi. Isti protivnetni učinki pa lahko pomagajo tudi pri osteoartritisu in celo lajšajo menstrualne težave. V slednjem primeru so v določeni raziskavi ugotovili, da bolečine lajša tako učinkovito kot protibolečinska sredstva. Ženskam so naročili, da prve tri dni menstruacije jemljejo po en gram ingverjevega prahu dnevno in prav vse so bile navdušene nad učinki.

Eno najbolj zanimivih razkritij pa prihaja iz laboratorijev, v katerih raziskujejo možganske funkcije. Oksidativni stres in kronično vnetje lahko namreč pospešita vnetne procese in nekateri znanstveniki verjamejo, da sta povezana z upadanjem kognitivnih funkcij in celo z Alzheimerjevo boleznijo. V raziskavi, v kateri so raziskovali možganske funkcije žensk srednjih let, se je izkazalo, da so tiste, ki so jemale izvleček ingverja, imele hitrejši reakcijski čas in boljši delovni spomin.

- Oglas -

Napad na okužbe in krepitev imunskega sistema

Ingver ima tudi močne antioksidativne lastnosti, ki pomagajo krepiti imunski sistem. Redno uživanje ingverja lahko pomaga pri boju proti prostim radikalom, kar zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

Gingerol, bioaktivna substanca svežega ingverja, lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek okužb. Ingverjev izvleček lahko namreč dejansko zavira rast različnih vrst bakterij. Predvsem je učinkovit v boju proti ustnim bakterijam, ki so povezane z vnetnimi boleznimi dlesni, kot sta gingivitis in parodontoza. Sveži ingver je lahko tudi učinkovito sredstvo proti virusu RSV (respiratorni sincicijski virus), ki je pogost vzrok okužb dihal.

Ingverjev čaj

Čaj si lahko pripravite tako, da nastrgate svežo korenino in približno čajno žličko tega prelijete z vročo vodo. Če imate gripo, lahko spijete do štiri skodelice ingverjevega čaja.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -