DomovKlub MamaPorod in nosečnostNosečnost po 40. letu: nasveti za naravno zanositev

Nosečnost po 40. letu: nasveti za naravno zanositev

Ženske, ki želijo zanositi po 40. letu starosti, se pogosto sprašujejo, kakšne so njihove možnosti, da jim to uspe po naravni poti. Čeprav je lahko zanositev po 40. letu pogosto nekoliko težja, pa to še ne pomeni, da so vaši poskusi obsojeni na neuspeh. Mnogim ženskam je uspelo tudi po dopolnjenem 40. letu starosti zanositi brez pomoči medicine, zato ni razloga, da obupate. Reden menstrualni ciklus je seveda eden glavnih pogojev za uspešno zanositev.

- Oglas -

Zaradi postopnega upadanja količine hormonov v telesu se lahko pojavijo težave z ovulacijo, zato je smiselno, da naredite vse, kar je v vaši moči, da dosežete svoj cilj. Prepoznavanje in odprava dejavnikov, ki lahko vplivajo na hormone in s tem tudi na plodnost, sta vsekakor zelo pomembna pri načrtovanja nosečnosti. Ponujamo vam nekaj napotkov, kako povečati možnost za uspešno zanositev po 40. letu.

Nosečnost in zanositev po 40 letu

Ohranjajte zdravo telesno težo

Prekomerna telesna teža ima lahko zelo negativen vpliv na vašo sposobnost zanositve, saj je visok indeks telesne mase povezan z nerednimi ovulacijami oziroma z nižjimi vrednostmi spolnih hormonov. Previsoka telesna teža je lahko še posebej problematičen dejavnik pri ženskah, ki imajo obenem tudi sindrom policističnih jajčnikov, ki lahko že sam po sebi močno otežuje zanositev. Po drugi strani pa lahko tudi različne hitre diete, ki so pravzaprav stradanje telesa, zmanjšajo možnost za zanositev. Hitro se namreč lahko zgodi, da začne vašemu telesu primanjkovati pomembnih hranilnih snovi, kar med drugim onemogoča normalno delovanje žlez z notranjim izločanjem. Pri doseganju zdrave telesne teže je zato potrebna potrpežljivost. Osnova naj bosta zdrava prehrana in redna telesna dejavnost, vsekakor pa se izogibajte raznim pripravkom za hitro hujšanje.

Spremljajte svoj menstrualni cikel

Z dobrim poznavanjem svojega telesa lahko močno povečate možnosti za naravno zanositev. Pomembno je predvsem to, da spremljate svoj menstrualni cikel, saj boste tako lažje določili, kdaj je nastopila ovulacija oziroma t. i. plodni dnevi. Pri tem si lahko pomagate z merjenjem bazalne temperature in s spremljanjem nožničnega izcedka, na voljo pa so vam tudi urinski testi za določanje ovulacije.

- Oglas -

Pomagajte si z zeliščnimi pripravki

Medtem ko imajo lahko zdravila za povečevanje plodnosti kar precej nezaželenih stranskih učinkov, to za zelišča načeloma ne velja. Večina zelišč, ki se uporabljajo za povečevanje plodnosti, poveča oskrbo reproduktivnih organov s krvjo in pospeši izločanje spolnih hormonov. Pogosto pa so lahko koristna tudi zelišča, ki poskrbijo za optimalno pH-vrednost v nožnici. Med najboljša prehranska dopolnila za ženske, ki želijo zanositi, sodijo žagolista palma (Saw Palmetto), neprava samorogova korenina (Chamaelirium luteum), črna detelja, maca in navadna konopljika. Seveda pa je nujno, da se pred začetkom uživanja pripravkov iz omenjenih rastlin posvetujete tudi s svojim ginekologom, še posebej če uživate tudi druga zdravila.

Poskrbite za zadosten vnos hranil

Na določena makro-, predvsem pa mikrohranila morajo biti ženske, ki želijo zanositi, še posebej pozorne. Mednje zagotovo sodi folna kislina, ki je zelo pomembna tudi med samo nosečnostjo, saj zmanjšuje tveganje za okvare pri plodu. Poleg folne kisline vam priporočamo tudi povečan vnos selena, kalcija, železa ter vitaminov E in D. Omenimo naj še živila, bogata z antioksidanti, ki nevtralizirajo vpliv prostih radikalov in tako med drugim ščitijo jajčeca pred poškodbo, ki bi lahko preprečila oploditev. Pomembno pa ni le to, kaj vnesete v svoje telo, ampak tudi to, česa ne. Izogibajte se predvsem alkoholu, kofeinu in pijačam, ki vsebujejo veliko sladkorja. Hrana, ki jo uživate, naj bo po možnosti ekološko pridelana, pomembno pa je tudi, da se izogibate stresnim dejavnikom. Prav stres lahko namreč močno zmanjša možnosti za uspešno zanositev. Z upoštevanjem vseh navedenih napotkov bodo vaše možnosti za to, da zanosite in tudi uspešno donosite, bistveno boljše, tudi če je 40. rojstni dan že za vami.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -