DomovKlub MamaPorod in nosečnostFolna kislina v nosečnosti vloga pri načrtovanju zanositve

Folna kislina v nosečnosti vloga pri načrtovanju zanositve

Folna kislina je vodotopni vitamin B9, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje telesa. Nahaja se v različnih živilih in je na voljo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Pomembna je za tvorbo DNK, rast celic in pravilno delovanje možganov.

Nosečnost je obdobje, ko je folna kislina še posebej pomembna. Priporočljivo pa je, da začnete z jemanjem prehranskih dodatkov, ki vsebujejo folno kislino, že pred samo zanositvijo. Prav folna kislina, vodotopna oblika vitamina B9, je namreč izjemno pomembna za razvoj ploda. Samo s hrano žal ne morete doseči zadostnega vnosa folne kisline med nosečnostjo, seveda pa vam lahko uživanje živil, kot so leča in druge stročnice, oreščki, avokado, zelenolistna zelenjava ter agrumi, pomaga pri doseganju priporočenih dnevnih vrednosti.

- Oglas -

Vloga folne kisline v telesu

Folna kislina ima ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah. Še posebej je pomembna za nosečnice, saj prispeva k zdravemu razvoju ploda.

Pomen za nosečnice

Folna kislina pomaga preprečevati okvare nevralne cevi pri dojenčkih, kot so spina bifida in anencefalija. Nosečnice naj bi zato uživale večje količine folne kisline.

Folna kislina in razvoj ploda

Zadosten vnos folne kisline je ključen v prvih tednih nosečnosti, ko se razvijajo možgani in hrbtenjača ploda. Zato se priporoča, da ženske začnejo jemati folno kislino že pred načrtovano nosečnostjo.

Zakaj je folna kislina v nosečnosti tako pomembna?

Folna kislina pomaga preprečiti okvare nevralne cevi. Ta je del zarodka, ki se sčasoma razvije v možgane in hrbtenjačo. Okvara nevralne cevi tako predstavlja resno nevarnost za zelo hude zaplete, kot je denimo spina bifida. Pri tej okvari gre v osnovi za to, da se otrokova vretenca ne izoblikujejo do konca, del hrbtenice pa ostane nezaraščen. Pomanjkanje folne kisline v nosečnosti lahko vpliva tudi na okvare možganov, na primer na anecefalijo.

- Oglas -

Do mnogih okvar nevralne cevi lahko pride že zelo zgodaj, še preden ženska ugotovi, da je noseča. Prav zato je pomembno, da z jemanjem folne kisline začnete že prej, ne šele takrat, ko je nosečnost potrjena. Če torej poskušate zanositi, se morate s svojo ginekologinjo oziroma ginekologom vsekakor posvetovati tudi glede folne kisline in primernega odmerka za vas.

Dodajati jo je treba začeti pravočasno

Po nekaterih podatkih naj bi bilo pri plodih nosečnic, ki so začele z jemanjem folne kisline dovolj zgodaj, kar za 70 odstotkov manj primerov okvar nevralne cevi. Poleg tega pa izsledki določenih raziskav nakazujejo, da naj bi imela folna kislina v nosečnosti dodatne koristi. Tako lahko zmanjša tveganje za razcepljeno ustnico, razcepljeno trdo nebo in določene srčne napake pri otroku. Prav tako pa lahko folna kislina v nosečnosti pomaga preprečiti razvoj preeklampsije, resne težave, ki se kaže v obliki simptomov, kot so povišan krvni tlak, prisotnost beljakovin v seču in otekline.

Folna kislina je nujna tudi za tvorbo rdečih krvničk, zato poleg vsega naštetega preprečuje tudi anemijo oziroma slabokrvnost. Navsezadnje pa sta folna kislina in nosečnost povezani tudi zato, ker je folna kislina potrebna za tvorbo, obnovo in normalno delovanje molekul DNK.

Nosečnost in folna kislina

Koliko folne kisline potrebujete v nosečnosti?

Načeloma se v nosečnosti priporoča dnevni odmerek od 400 do 600 mikrogramov folne kisline. Kot že omenjeno, bi bilo idealno, da začnete z jemanjem prehranskega dopolnila že pred zanositvijo. Ker pa so mnoge nosečnosti nenačrtovane, nekateri strokovnjaki menijo, da bi morale pravzaprav vse ženske, ki so v rodni dobi, uživati folno kislino kot dodatek običajni prehrani.

- Oglas -

Čeprav je po eni strani pomembno, da v nosečnosti povečate odmerek folne kisline, pa po drugi strani ne smete pretiravati. Odsvetovan je odmerek, višji od 1000 mikrogramov dnevno, razen če vam vaš ginekolog zaradi določenih razlogov predpiše višjo dozo. Previsoki odmerki folne kisline v nosečnosti so lahko sicer problematični predvsem zaradi tega, ker lahko povzročijo, da je težje prepoznati morebitno pomanjkanje vitamina B12 pri nosečnici – še enega izjemno pomembnega vitamina za človeško telo.

Kdaj je potreben višji odmerek?

Pri nosečnicah s prekomerno telesno težo obstaja precej večja nevarnost, da pride do okvare nevralne cevi pri otroku. V tem primeru je zato še posebej pomemben posvet z ginekologom pred načrtovano nosečnostjo, ki naj vključuje tudi posvet glede optimalnega odmerka folne kisline pred in med nosečnostjo.

Tudi pri nosečnicah, pri katerih je v prejšnji nosečnosti že prišlo do okvare nevralne cevi, je potreben višji odmerek folne kisline, podobno pa velja tudi za tiste, ki nosijo dvojčka. Še ena izmed situacij, v katerih se običajno predpiše višji odmerek folne kisline med nosečnostjo, pa je, ko je mati diabetičarka. V tem primeru je seveda potreben tudi precej skrbnejši nadzor celotnega poteka nosečnosti kot pri ženskah, ki nimajo tovrstnih zdravstvenih težav.

Folna kislina in psihološko zdravje

Folna kislina igra pomembno vlogo tudi pri ohranjanju dobrega psihološkega zdravja.

Povezava s kognitivnimi funkcijami

Ustrezne ravni folne kisline so povezane z boljšim delovanjem možganov in preprečevanjem kognitivnega upada.

Preprečevanje depresije

Pomanjkanje folne kisline je povezano z večjim tveganjem za razvoj depresije in drugih duševnih motenj.

Simptomi pomanjkanja folne kisline

Pomanjkanje folne kisline se lahko odraža v različnih simptomih in znakih, od blagih do resnih.

Znaki in simptomi

Simptomi pomanjkanja vključujejo utrujenost, razdražljivost, slabokrvnost in težave s koncentracijo. V hujših primerih lahko pride do resnejših zdravstvenih težav, kot so nevrološke motnje.

Dolgoročne posledice pomanjkanja

Dolgotrajno pomanjkanje folne kisline lahko vodi v resne zdravstvene težave, vključno s povečanim tveganjem za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Prehranski viri folne kisline

Najboljši način za zagotavljanje zadostnega vnosa folne kisline je vsakodnevno skozi prehrano.

Živila bogata s folno kislino

Poleg zelene listnate zelenjave so dober vir folne kisline tudi pomaranče, banane, avokado, oreščki in semena ter obogatene žitarice.

Nasveti za povečanje vnosa preko hrane

Za povečanje vnosa folne kisline je priporočljivo jesti raznoliko prehrano, bogato z zelenjavo in sadjem, ter izbirati polnozrnate izdelke namesto predelanih živil.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -