DomovPredstavljamoVse kar morate vedeti o posegih na prsih

Vse kar morate vedeti o posegih na prsih

Poletje še vedno traja in vsi še vedno se poskušamo ohladiti v kopalkah in najbližjem bazenu, reki ali morju, nekateri pa se tudi v jesenski in zimskih mesecih odpravijo na dopust v toplejše kraje. Standardi lepote v zadnjih letih naraščajo in zato se stremi k popolnosti. Tako je na lastnem telesu na plaži enostavneje opaziti napake. Ne glede na to, ali gre za presežek kože na enem mestu, pomanjkanje na drugem, prevelik ali premajhen dekolte – estetska kirurgija ponuja rešitev za vse.

Čeprav so estetske operacije že dolgo rezervirane “samo za ženske”, se tudi moški vse pogosteje odločajo zanje. Medtem ko je lep in poln dekolte odraz ženstvenosti, si moški želijo lepo definirane in ravne prsi. Zato ni presenetljivo, da obstaja trend v estetske korekcije prsi – iti na operacijo skupaj: on bi manjše, ona pa večje. Posegi se razlikujejo, vendar sta predoperativna priprava in okrevanje po operaciji enaka, zato ste lahko največja podpora drug drugemu!

Povečanje prsi

Skladne ženske prsi so že od nekdaj simbol ženstvenosti in lepote, s posegom avgmentacije pa je enostavno zapolniti dolgo pričakovane kopalke. Operacija lahko poveča nerazvite in majhne dojke, popravi asimetrijo in prirojene anomalije dojk, korigira dojke po mastektomiji ali definira povešene in viseče dojke, ki pogosto sledijo dojenju ali izgubi teže. Z operacijo dosežemo lepe polne prsi, ki še vedno izgledajo naravno. Velikost in oblika silikonskih implantatov je torej odvisna od želja pacientke in njenih anatomskih značilnosti (oblika prsnega koša, telesna struktura in obstoječa količina tkiva dojk), od kirurga pa zahteva tudi občutek za obliko in sorazmerje. Pacientka lahko izbere velikost, obliko in projekcijo silikonskih implantatov, odvisno od rezultata, ki ga želi doseči. Povečanje se lahko kombinira z dvigom prsi, če pride do znatnega presežka kože, da se polnim prsim zagotovi višji položaj.

Zmanjšanje moških prsi

Študije kažejo, da kar 60 % moških razvije ginekomastijo v puberteti, in če stanje traja več kot dve leti, ne da bi ga povzročila endokrinološka motnja, prsi ostanejo trajno povečane. Moške prsi so pogosto izrazite zaradi povečanega maščobnega in/ali žleznega tkiva. Presežek maščobnega tkiva nastane zaradi povečane telesne teže, ki se odstrani z liposukcijo. V primeru nakopičenega žleznega tkiva se zaradi višjih ravni ženskega hormona estrogena kirurško odstrani skozi majhno, polkrožno vrsto vzdolž spodnjega roba bradavice. Po okrevanju rez zbledi in sčasoma postane komaj opazen. V večini primerov se uporablja kombinacija obeh metod, kirurška odstranitev žleznega tkiva in odstranitev maščobnega tkiva z liposukcijo. Vse operativne metode so varne za pacientovo zdravje in preverjene, rezultati pa trajni.

Druge korekcije prsi

Poleg korekcije ginekomastije in povečanja ženskih prsi s silikonskimi implantati je prisotno tudi zmanjšanje in dvig ženskih prsi ter kombinacija teh posegov. Pri številnih pacientih se namreč, bodisi zaradi genetskih predispozicij, zaradi znatnega povečanja telesne mase ali po nosečnosti in dojenju, pojavlja problem prevelikih, težkih in/ali povešenih prsi. Ta problem ni le estetske, temveč tudi funkcionalne narave in povzroča številne težave s hrbtenico in držo. Poliklinika dr. Tončić že vrsto let uporablja inovativno tehniko kratkih vertikalnih brazgotin, t. i. Lejour metodo, ki za razliko od klasične metode zmanjševanja in/ali dviga dojk ne pušča vidnih brazgotin na dekolteju. S to tehniko, s pomočjo le dveh rezov, enega krožnega vzdolž roba bradavice in drugega navpičnega na spodnjem polu dojke, se lahko dojke zmanjšajo za kar dve velikosti košarice, bradavice pa lahko dvignejo v nov položaj. Včasih se dvig prsi kombinira s postopkom povečanja s silikonskimi implantati, v primerih, ko pride do znatnega presežka kože in premalo tkiva dojk. S tem se doseže višji položaj bradavice in kompenzira izgubljeni volumen, kar ima za posledico lepo oblikovane prsi in polnejši dekolte.

Vsi zgoraj navedeni posegi na prsih/dojkah so za paciente neboleči, izvajajo se pod splošno anestezijo, okrevanje traja približno deset dni, kirurški pas pa je treba nositi dva polna meseca.

dr.toncic

Če želite naslednje poletje zasijati na plaži in vse zasenčiti z novim dekoltejem ali lepo definiranimi prsmi, se dogovorite za posvet v Polikliniki dr. Tončić. Obrnite se na osebje Poliklinike na [email protected], telefonsko številko +385 1461 8888, mobilno številko +385 95 519 1053.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -