DomovPrehranaAli je vsakodnevno pitje gazirane vode zdravo?

Ali je vsakodnevno pitje gazirane vode zdravo?

Priporočljivo je, da večino našega dnevnega vnosa tekočine predstavlja navadna voda. Prepogosto uživanje sokov in podobnih napitkov poveča nevarnost za diabetes tipa 2 in druge zdravstvene težave. Seveda pa lahko to vodi tudi do čezmerne telesne teže. Ogromno ljudi se niti ne zaveda, da lahko pijače s sladkorjem drastično povečajo dnevni kalorični vnos. Če imate občutek, da ne zaužijete veliko kalorij, številka na tehtnici pa se neusmiljeno povečuje, so ena od prvih stvari, ki jih morate preučiti, nedvomno vaše navade, povezane s pitjem. Pri tem upoštevajte, da je lahko problematično tudi prepogosto pitje 100-odstotnih naravnih sadnih sokov, pa tudi vode z okusom. Toda kaj pa gazirana voda? Na prvi pogled se zdi to precej dobra rešitev za tiste, ki niso najbolj naklonjeni navadni vodi. Ali je lahko morda tudi pogosto pitje gazirane vode povezano s specifičnimi tveganji?

Gazirana voda in nevarnost za prebavne težave

Gazirana voda je zagotovo boljša izbira od sladkih pijač, toda to še ne pomeni, da je pogosto uživanje tega napitka povsem brez tveganj. Ena od največjih nevarnosti so želodčne oziroma prebavne težave. Če žejo pogosto tešite z gazirano vodo, lahko to prispeva k napihnjenosti in k pogostim vetrovom, ki ovirajo prebavni proces. Poleg tega je možen neprijeten občutek v trebuhu, ki se lahko razvije tudi v bolečino. Če z gazirano vodo ne pretiravate, praviloma ne bi smeli doživljati tovrstnih težav. Občasno pitje gazirane oziroma mineralne vode lahko celo prispeva k boljši prebavi. Izjema so ljudje s specifičnimi težavami, povezanimi s prebavnim traktom. Pri teh so neprijetne reakcije možne tudi po zaužitju manjše količine gazirane vode. Ena od takšnih skupin so osebe  s hiatusno kilo. Podobne težave se lahko pojavijo tudi pri ljudeh z gastroezofagealno refluksno boleznijo. Med osebe, ki se morajo praviloma izogibati gazirani vodi, pa spadajo tudi tisti, pri katerih je bila diagnosticirana vnetna črevesna bolezen. Seveda pa je vse odvisno od izraženosti bolezni oziroma simptomov pri posamezniku. Če kljub eni od omenjenih diagnoz ne opažate posebnih težav po zaužitju gazirane vode, praviloma ni potrebe po tem, da bi se ji povsem odrekli, če seveda vaš zdravnik ne oceni drugače.

- Oglas -

Pozorni bodite na vsebnost natrija

Poleg potencialnih prebavnih težav ter poslabšanja simptomov želodčnih in črevesnih bolezni je pri prepogostem uživanju gazirane vode možna tudi preobremenitev telesa z natrijem. Ko kupujete gazirano vodo, je zato dobro prebrati deklaracijo. Nekatere vrste oziroma znamke lahko vsebujejo kar precej natrija. Omenjeni mineral je seveda nujno potreben za naše telo, toda če presežemo priporočeni vnos, se lahko pojavijo različne težave. Ena od glavnih nevarnosti, povezanih s čezmernim vnosom natrija, je povišan krvni tlak, ki je eden od ključnih dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj.

Odvajanje od sladkih pijač s pomočjo gazirane vode

Čeprav se zdi gazirana voda na prvi pogled povsem nedolžna, je torej tudi tu pomembno, da upoštevate načelo zmernosti. Priporočljivo je, da daste prednost navadni oziroma negazirani vodi, gazirana različica pa naj bo zgolj občasna popestritev, ne glavni vir tekočine. Seveda pa obstajajo tudi tu določene izjeme. Če na primer trenutno pijete predvsem gazirane sladke pijače, je lahko gazirana voda odlična  pomoč pri »odvajanju«. Tudi če boste v odvajalnem oziroma prehodnem obdobju večinoma pili predvsem gazirano vodo, bo to še vedno precej boljša izbira z vidika zdravja. Gazirano vodo lahko obogatite z različnimi dodatki, na primer s koščki sadja. Okus bo tako nekoliko spominjal na sladke gazirane pijače, vnos sladkorja oziroma praznih kalorij pa bo seveda precej manjši.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -